U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Perla nebo oříšek?
Kategorie: Volný čas | Autor: Martina Lžičařová
Pro mlsné jazýčky jsou Vánoce nejkrásnějším obdobím z celého roku. Vždyť není domácnosti, kde by právě pro ně nebylo na svátečním stole přichystáno cukroví. A aby se poměly nejen naše žaludky, ale i oči, každá hospodyňka se snaží svoje voňavé výtvory patřičně přikrášlit. Některé kousky stačí jen zlehka pocukrovat, jiné si ale říkají o náročnější „výpravu“. Na následujících obrázcích si připomeneme, s čím můžeme při předvánočním pečení a zdobení počítat.
ČOKOLÁDOVÉ TRIKY
Čokoládu mírně nahřejeme a škrabkou na brambory či nožem z ní seškrabáváme hoblinky.
V horké vodní lázni čokoládu rozpustíme a necháme trochu vychladnout. Pak ji nalejeme do tenké vrstvy na plochou mísu vymaštěnou olejem. Necháme ztuhnout. Malou špachtlí nebo nožem se širokým ostřím tvoříme ruličky.
Plochou formu vyložíme pečicím papírem a nalejeme do ní rozpuštěnou čokoládu v asi půlcentimetrové vrstvě. Necháme ztuhnout, vyjmeme z formy a malými tvořítky vypichujeme tvary.
Z pergamenového papíru si vytvoříme malý kornoutek. Do něj nalijeme rozpuštěnou čokoládu, špičku kornoutku odstřihneme a stříkáme ozdobné tvary na pečicí papír nebo přímo na pečivo. Necháme ztuhnout. Pak čokoládové ozdůbky z pečicího papíru opatrně sundáme.
www.kovandovi.cz, www.pekny-unimex.cz www.oetker.cz, www.labeta.cz, www.poex.cz www.haribo.cz, www.nestle.cz
Popisy k obrázkům
Vlašské ořechy
Strouhaný kokos
Ovocné želé
Alginátové ovoce
Rozinky
Lískové oříšky
Proslazená papája
Mandle
Barevný cukrový máček
Marcipán
Čokoládové sypání
Čokoláda na vaření
Lentilky
Čokoládové lístečky
Sušené brusinky
Duhové perličky
Autor fotografií: FOTO F. PROVAZNÍK, M. VOTAVOVÁ A ARCHIV