U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

PEČEME CHLEBA

Kategorie: Vaříme | Autor: još

Pokud jste se skutečně rozhodli využít našeho návodu na str. 20-21 a postavili si pec, nabízíme vám základní recept na přípravu těsta na chléb: 60 g droždí, 0,4 l vlažné vody, 2 malé lžičky cukru, 1 kg konzumní hladké mouky (nebo směs hladké pšeničné a žitné mouky v poměru 1 : 1), 3 vařené brambory, 3 lžičky octa, 3 lžičky soli a 2 lžičky kmínu Nejprve připravíme kvásek. Do mísy dáme prosátou mouku, jemně nastrouhané brambory, přidáme kmín, sůl, ocet a kvásek. Těsto zpracujeme tak, aby bylo tuhé a nelepilo se. Dáme je do pomoučené ošatky, přikryjeme utěrkou a necháme v teple 1 hodinu kynout. Pak těsto na vále znovu prohněteme a vytvoříme z něj bochníček. Položíme na pomoučené prkénko ještě asi 20 minut kynout při pokojové teplotě. (Chléb připravujeme venku jen při skutečně teplém počasí, jinak jej zaděláváme v místnosti, aby “nenastydl”; špatně by se pekl a byl by mazlavý). Nakonec bochník potřeme mašlovačkou vlažnou vodou a špejlí jej v horní části na třech místech propícháme, aby mohl při pečení unikat vzduch. Na sázecí lopatu nasypeme hrstku hladké mouky a opatrně na ni přeneseme syrový bochánek. Také na dno vyhřáté vyčištěné pece nasypeme na místo, kam budeme sázet bochník, troš-ku hladké mouky. Sázecí dřevěnou lopatu sbochníkem vsuneme do pece a pak ji škubnutím rychle vytáhneme ven. Dvířka pece jsou při sázení otevřena jen na nezbytnou dobu. Chleba se peče 90 až 110 minut. Že je dobře upečený, poznáme podle barvy kůrky. Jakmile je hotový, vyjmeme jej na sázecí lopatě ven, položíme do ošatky a chladnoucí potřeme vlažnou vodou. Tak získá kůrka lesk. Chleba necháme při pokojové teplotě vychladnout. Uchováváme jej v chladu, zabalený ve lněné utěrce. Protože pec bývá po upečení chleba ještě dostatečně teplá (pokud byla při stavbě její pečící části dobře izolovaná), lze v ní upéci ještě další potraviny.

PEČEME CHLEBA