U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Ovocné pochoutky
Kategorie: Volný čas | Autor: Iva Tvrzová
Minule jsme ovoce konzervovali pro pozdější použití, dnes si připravíme několik ovocných dobrot k okamžité konzumaci. Pokud nemusíme ovoce tepelně upravovat a použijeme na moučník čerstvé, tím lépe!
Švestková pochoutka
(na koláčovou formu o průměru 28 cm) 250 g polohrubé mouky, 50 g cukru, špetka soli, 100 g másla, 8 lžic studené vody, 2 lžičky octa, 1 kg švestek, 125 ml šlehačky, 2 vejce, špetka skořice
Mouku, lžíci cukru, sůl, vločky másla, vodu a ocet rychle zpracujeme na hladké těsto. Zabalíme do fólie a uložíme aspoň na půl hodiny do chladu. Pak těsto na pomoučeném vále rozválíme, vložíme do vymazané formy a vytvoříme 2 cm vysoký okraj. Hustě poklademe rozpůlenými švestkami slupkou dolů. Pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C na střední příčce asi 10 minut. Pak zalijeme šlehačkou, ve které jsme rozmíchali vejce, zbylý cukr a skořici, a pečeme ještě 25 minut.
Ovocný koláč 4, 3, 2, 1, půl
4 vajíčka, 3 hrnky polohrubé mouky, 2 (nebo i méně) hrnky cukru, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 1 prášek do pečiva, hodně ovoce, např. jahod, borůvek, třešní, rebarbory, meruněk
Všechny ingredience se smíchají dohromady a vzniklé těsto se nalije na vymazaný a vysypaný plech. Navrší se ovoce. Peče se asi 30 až 40 minut při 170 °C.
Rebarbora zapečená s drobenkou
500 g rebarbory, 75 g přírodního cukru, trochu jablečného nebo bezinkového vína; na drobenku: 175 g mouky, 75 g másla, 50 g přírodního cukru, špetka skořice
Oloupané řapíky rebarbory, nakrájené na malé kousky, dáme do zapékací nádoby, polijeme vínem a posypeme cukrem. Zpracujeme drobenku a pokryjeme jí rebarboru. Pečeme při 190 °C asi 30 minut do zlatova. Podáváme s vaječným pudinkem.
Dort s jablečným želé
6 větších jablek, cukr podle chuti, 1 vanilkový pudink, voda, sáček dětských piškotů, 250 ml šlehačky, 250 ml zakysané smetany, drobné kyselé ovoce
Jablka oloupeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na kousky. Dáme do kastrolu, podlijeme trochu vodou a částečně rozdusíme. Jsou-li jablka kyselá, přidáme cukr. Pudinkový prášek rozmícháme ve vodě (100 ml nebo více – podle toho, kolik mají jablka šťávy), vlijeme na jablka a 3 minuty povaříme. Můžeme přidat rozinky (namočené v rumu). Do dortové formy nasypeme 2/3 piškotů, na ně nalijeme mírně zchladlou pudinkovou hmotu, uhladíme a poklademe zbylými piškoty. Necháme v chladu ztuhnout. Nakonec navršíme směs ušlehané šlehačky a zakysané smetany (lze přidat lžíci moučkovéhu cukru) a ozdobíme drobným ovocem.
Smažené třešně
3 vejce, 100 g hladké mouky, 3 lžíce mléka, špetka soli, trochu sody, olej na smažení, třešně se stopkami
Z vajec, mouky, mléka, soli a sody ušleháme těsto. Omyté a osušené třešně v něm namáčíme a smažíme v horkém oleji. Hotové dáme okapat na ubrousek. Na talíři sypeme moučkovým cukrem.
Malinový šerbet
300 g malin (nebo jiného ovoce: jahody, ostružiny, meloun, kiwi), 60 g pískového cukru, šťáva z 1 citronu, 300 ml vody (pro dospělé můžeme přidat trochu pálenky nebo vodu nahradit vínem)
Všechny ingredience rozmixujeme, nalijeme do širší nádoby a dáme do mrazáku. Během mrazení směs několikrát promícháme a když má konzistenci tajícího sněhu, rozdělíme do pohárů. Nebo necháme úplně zmrznout a pak rozmixujeme. Ozdobíme několika malinami a podáváme s brčkem a lžičkou.