U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Ovocná překvapení

Kategorie: Volný čas | Autor: Antonín Tony Linhart

Štědrá příroda začíná rozdávat své první dary. V letních měsících zrají v lesích a na pasekách maliny, začínají se černat borůvky. V zahradách dozrává červený a černý rybíz a třešně jsou obtíženy šťavnatými plody, chystá se sklizeň zahradních jahod. Dnes si sice můžeme koupit všechno toto ovoce, dovezené ze zahraničí, kdykoliv po celý rok, ale stejně asi nejlépe chutná, když dozraje pod naším sluníčkem a ve svůj čas. Nejzdravější je ovoce čerstvé, ale není na škodu občas z něj vytvořit lákavý pokrm. Velmi oblíbené jsou u nás ovocné moučníky a koláče – tři vám nabízíme, ale v poněkud jiné, atraktivní a přitom “rychlé” podobě. Mlsné jazýčky uvítají i několik ovocných dezertů – třešňový rýžový pudink a malinový krém, dětem určitě zachutnají malinové těstoviny.

Ovocná miska

Na tento efektní a na přípravu velmi jednoduchý moučník potřebujeme jen tři věci:

listové těsto, netučný krém (uvařený pudink, tvarohový krém apod.) a různé ovoce

Listové těsto rozválíme na slabší plát a vyložíme jím dortovou nebo koláčovou formu s vyššími okraji. Těsto na dně propícháme vidličkou, aby se při pečení nezvedalo. Upečeme v troubě do růžova (asi 20 minut na 180 °C). Po vychladnutí upečenou “misku” opatrně vyndáme z formy a dáme na tác. Nalijeme do ní ještě vlažný pudink nebo rozetřeme vychladlý krém (asi do výšky 2 cm) a bohatě navrstvíme ovoce tak, aby se částečně ponořilo do krému. Necháme v chladu ztuhnout. Můžeme ozdobit lístky meduňky, lupínky čokolády apod. Opatrně nakrájíme na porce a podáváme.

Tvarohový krém: z 1 pudinkového prášku, 0,5 l mléka

a 4 lžic cukru krupice uvaříme pudink. Do téměř vychladlého pudinku vmícháme 200 – 250 g měkkého tvarohu, až vytvoříme hladký krém.

Jogurtový koláč

2 bílé (ale i ovocné) jogurty, 2 kelímky (od jogurtu) polohrubé mouky, 1 – 1,5 kelímku cukru krupice, 1 vejce, 1 prášek do pečiva, libovolné ovoce

Všechny suroviny zamícháme, nalijeme na vymazaný

a vysypaný plech a poklademe drobným nebo pokrájeným ovocem. Kdo má radši sladší moučník, ovoce posype ještě cukrem, skořicovým cukrem, či drobenkou (hladkou mouku, cukr moučku a tuk zpracujeme prsty do drobivé konzistence). Pečeme při 180 °C 30 až 40 minut. Je to velmi rychlý

a chutný moučník – a bez tuku!

Pavlova s jahodami

Tento ovocný dort vymysleli australští kuchaři pro ruskou primabalerínu Annu Pavlovovou, která v Austrálii pobývala.

(pro 4 osoby) 6 bílků, 225 g moučkového cukru, 1 lžička vanilkového extraktu nebo

1 sáček vanilkového cukru, 0,25 l šlehačky, 450 g menších jahod, červený rybíz

a maliny na ozdobu

Plech vyložíme pečicím papírem. Z bílků ušleháme velmi tuhý sníh, do nějž postupně přidáváme cukr a vanilku. Sníh nanášíme na pečicí papír opatrně lžící nebo kornoutem. Vy-tvoříme tak kulatý dort, vysoký asi 4 až 5 cm. Pečeme v mírně rozehřáté troubě asi 1,5 hodiny při teplotě 120 – 140 °C. Necháme vychladnout. Pak dort pokryjeme ozdobně nastříkanou ušlehanou šlehačkou. Poklademe půlkami jahod, dozdobíme malinami

a rybízem.

Malinové těstoviny

(pro 4 osoby) 175 g těstovin (mašličky, vrtulky), lžíce moučkového cukru, 700 g čerstvých malin, 1 lžíce citronové šťávy, 4 lžíce mandlových vloček (koupíme nebo mandle nakrájíme na tenké plátky), 3 lžíce sladkého, nejlépe malinového likéru (pro děti nahradíme malinovou šťávou)

Uvaříme těstoviny a dobře je propláchneme studenou vodou. Necháme vychladnout. Polovinu malin rozmačkáme nebo propasírujeme do kastrolu, přidáme cukr a na mírném ohni asi 5 minut povaříme. Vmícháme citronovou šťávu. Druhou polovinu celých malin promícháme s těstovinami a rozdělíme na talíře. Vychladlé malinové pyré vylepšíme likérem nebo šťávou a dobře promícháme. Pyré přelijeme přes těstoviny, ozdobíme vločkami z mandlí.

Malinový krém

(pro 4 osoby) 350 g malin, 350 g sýru žervé, 100 g moučkového cukru, 1 lžička vanilkového cukru, 3 bílky, maliny a lístky máty na ozdobu

Maliny rozmixujeme nebo prolisujeme. Z žervé oddělíme kousek na ozdobu

a ostatní dobře rozmícháme s malinami a cukrem. Z bílků ušleháme pevný sníh a opatrně jej vmícháme do malinové směsi. Vzniklý krém musí být jednolitý. Krém rozdělíme do pohárů, necháme vychladit

a před podáváním zdobíme kouskem žervé, lístkem máty a malinami. Mlsalové přidají kopec šlehačky.

Indický třešňový pudink

(pro 4 osoby) 400 g vypeckovaných třešní, 175 g jasmínové rýže, 6 dl mléka, 125 g moučkového cukru, 6 rozloupnutých tobolek kardamomu (můžeme vynechat), 1 kousek skořice, 1 bobkový list, 1,5 dl ušlehané smetany, maliny

a rybíz na ozdobu

Rýži, cukr, kardamom, skořici, bobkový list a mléko vaříme v hrnci za občasného míchání na mírnějším plameni asi 25 až 30 minut. Rýže musí změknout a vstřebat veškeré mléko. Pokud je třeba, během vaření ještě trochu mléka přilijeme. Uvařenou rýži necháme zakrytou vychladnout, potom odstraníme koření. Do rýže něžně vmícháme šlehanou smetanu. Připravíme 4 poháry, do kterých rovnáme po vrstvách vypeckované třešně a rýži. Poslední vrstvou bude rýže. Navrch naaranžujeme několik malin a červený rybíz. Podáváme dobře vychlazené.

Čerstvé ovoce každý den na stole a pokaždé jinak vám doporučuje

Antonín Tony Linhart

Popisy k obrázkům

Autor fotografií: REALIZACE A STYLING JANA VANĚČKOVÁ, FOTO FRANTA PROVAZNÍK

Ovocná překvapení