U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Ovoce pro radost i pro zdraví
Kategorie: Zahrada | Autor: Jaroslav Kraus
Jak budou v budoucnosti vyhlížet zahrady u našich domků, chalup a chat, to bude záviset na velikosti pozemků a samozřejmě na tom, co na nich lidé budou chtít pěstovat.
Podle různých prognóz budou naši potomci dávat přednost zahradám odpočinkovým s bazénem a trávníkem, který bude obklopen okrasnými nebo stálezelenými dřevinami a kvetoucími rostlinami. Podobné zahrady tady byly už v minulosti a vznikají i dnes. I na nich bývá dost práce a možností pohybu. Smyslem využívání takové zahrady je odpoutat se od všedních starostí a povinností a myslet na něco jiného, příjemného.
Pokud máme dostatečně velkou zahradu, bývá druhou možností věnovat část pozemku produkci plodové zeleniny, koření a léčivých bylin a také ovoce. To je správná volba pro lidi, kteří se nebojí práce. Další podmínkou tohoto způsobu zahradničení je mít pozemek se zdravou půdou a v dobrém prostředí a také mít zájem seznamovat se s novými poznatky o plodinách – ať už jde o nejvhodnější odrůdy, jejich ochranu a moderní způsoby pěstování. My si dnes připomeneme, jak důležité je ovoce z našeho mírného pásma pro zdraví.
Jabloň. Jablka obsahují pektin a vlákninu a odstraňují z těla sloučeniny těžkých a radioaktivních kovů a cholesterol. Brzdí rozvoj škodlivých mikroorganizmů ve střevech. Pomáhají léčit aterosklerózu, hypertenzi a poruchy výměny látkové.
Hrušeň. Hrušky obsahují glykosid arbutin, který má dezinfekční, močopudný a protizánětlivý účinek při onemocnění ledvin a močových cest. Pomáhají také při kašli a snižování teploty.
Třešeň. V třešních jsou důležitá rostlinná barviva, která hlavně posilují imunitu organizmu.
Višeň. Višně mají podobné vlastnosti jako třešně. Pozor však na kyselky (Morela pozdní), které mohou způsobit překyselení žaludku a tudíž přispívat ke vzniku vředů a nádorů.
Meruňka. Jde o dietní ovoce, prospívající dobrému trávení a potlačování volných radikálů v těle (odstraňuje jejich škodlivý účinek). Meruňky rovněž prospívají očím.
Broskvoň. Broskve jsou dietním ovocem, podporujícím růst a posilujícím imunitní systém těla. Posilují srdce a zlepšují trávení. Jsou velmi vhodné i pro těhotné ženy.
Švestka a slíva. Švestky mají projímavý účinek a pomáhají proti ochablosti střev, jsou tedy dobrým přírodním prostředkem proti zácpě. Švestky i slívy prospívají srdci a cévám.
Červený rybíz. Přispívá k léčení chudokrevnosti a obsahuje větší množství pektinu než jablka. Stejně jako višně – kyselky však obsahuje větší množství kyselin, mohou způsobit překyselení žaludku.
Černý rybíz. Patří mezi tak zvané “vitaminové bomby” s velkým obsahem vitaminu C, flavonoidů (rostlinná barviva), pektinu a dalších prospěšných látek. Fla-vonoidy také zvyšují účinek vitaminu C v boji proti bakteriálním a virovým onemocněním. Černý rybíz posiluje imunitu těla a pevnost cévních kapilár. Působí tudíž protiskleroticky.
Jahody. Zlepšují látkovou výměnu a zažívání. Spolupůsobí proti volným radikálům, které poškozují buňky. Posilují srdce a cévní systém. Mají protizánětlivé účinky.
Růže šípková. Šípky jsou posilujícím prostředkem proti bakteriálním a virovým onemocněním. V čaji mají močopudný účinek.
Angrešt. Má lehce projímavý a močopudný účinek. Nezralé plody není vhodné jíst, zejména je nebezpečné napít se potom vody.
Maliny. Obsahují kyselinu salicylovou, pomáhají při horečce a nachlazení. Do čajů se používají listy i sušené plody.
Ostružiny. Pomáhají léčit střevní potíže, jsou podpůrným prostředkem při léčbě chudokrevnosti.
Černá aronie (jeřabiny). Ochraňuje před krvácením, upravuje pevnost cévních kapilár. Přispívá k léčbě arteriosklerózy a při problémech se štítnou žlázou. Příznivě působí na žaludek a střeva.
Rakytník řešetlákový. Posiluje imunitu organizmu i jeho rekonvalescenci po všech onemocněních. Potlačuje působení volných radikálů.
Borůvky. Čerstvé i sušené plody borůvek lesních i zahradních podporují léčbu žaludečních vředů, výměnu látkovou a vylaďují organizmus při průjmových onemocněních. Listy pomáhají k poklesu krevního cukru.
Zimolez kamčatský (kamčatská borůvka). Obsahuje bioflavonoidy, které mají antisklerotický účinek. Přispívá k léčbě chudokrevnosti, zkvalitňuje funkci srdce a cévního systému. Ochraňuje před virovými a bakteriálními nemocemi.
Vinná réva – stolní hrozny. Posiluje organizmus, zejména krvetvorbu. Má antianemický účinek. Odstraňuje potíže vznikající špatným trávením. Je zdrojem minerálií, pektinu, hroznového cukru a mnoha dalších prospěšných látek.
***
Obsah vitaminu C a minerálů v ovoci (v mg ve 100 g hmoty)
Druh ovoce
Vitamin C Draslík Fosfor Hořčík Vápník Železo Provitamin A Bioflavonoidy
Jablka
6 – 12 124 10
Hrušky
3 114 – – 14
Třešně
9 200 23
Višně
5 195 25
Meruňky
6 270 – – – – 0,8
Broskve
10 200 22
Švestky
9 200
17
Červený rybíz 33 200 – – 28
Černý rybíz
160 290 – – – – – 100
Jahody
60 150 – – – – – 20
Růže šípková 350 – – – – – 4 20
Angrešt
24 190 – – 35
Maliny
20 180 – – 40
Ostružiny
18 170 – – – 6
Černá aronie 4 – 80 – – – – 90
Rakytník
154 – – 20 – – 1
Borůvky
16 100
7
Zimolez
87 1160
80
Vinná réva
5 –
10 – – – 34
FOTO ING. ZDENĚK PRCHLÍK, ZI A ARCHIV