Oslavte den pečení!
Třetí májovou neděli, 18. května, se podruhé slaví Světový den pečení. Udělejte si radost a upečte pro sebe a své blízké něco dobrého. Nakoukněte do jiných koutů světa a nechte se inspirovat některým z receptů světové gastronomie.
Pavlova dort – Austrálie
Tento dort je velmi oblíbený u našich protinožců. Australané a Novozélanďané si jej dopřávají při příležitosti každého významnějšího svátku. V obou zemích je považován za národní jídlo a obě země se přou o jeho původ. Tento dort je lehký a nadýchaný. Připravuje se ze šlehaných bílků a uvnitř je plněný krémem. Nakonec je dozdobený šlehačkou a čerstvým ovocem.
Na sněhové pláty:
5 ks bílků – žloutky využijete na krém
200 g krupicového cukru
200 g krupicového cukru na rozvar
100 ml vody
nahrubo nasekané ořechy
Bílky s cukrem vyšleháme do pevného sněhu. V průběhu šlehání můžeme nechat vařit cukrový rozvar. Cukr s vodou dáme vařit, pro vášnivé cukrářky či cukráře doporučuji zakoupit si teploměr, protože u řady cukrových rozvarů je velmi důležitá teplota. Rozvar do bílků by měl být uvařen na 120 °C.
Tento druh rozvaru se nazývá Silný let. Pro zajímavost – cukráři rozeznávají 10 druhů vaření cukrového rozvaru, které končí stádiem karamel, jež se dále dělí. Bez teploměru se cukr uvařený na požadovanou teplotu dá poznat i podle tzv. ruční zkoušky. U rozvaru na 120 °C se používá drátěné očko, které si snadno uděláte sami ohnutím drátku a jeho zatočením. Takto připravené očko v průběhu vaření namáčíme do rozvaru. Na drátku se po namočení utvoří blanka. Fouknutím do očka ihned po vytažení z rozvaru se při správné teplotě utvoří řada spojených bublinek, což znamená, že je hotovo.
Horký rozvar přilijeme za stálého šlehání k bílkům a dále šleháme do opětovného ztuhnutí. Pomocí stěrky případně sáčku rozetřeme na plech s pečicím papírem jednotlivé pláty, posypeme ořechy a dáme pocukrované moučkovým cukrem péct na 160 °C cca 20 minut.
Vychladlé pláty poté spojíme krémem a můžeme jednotlivé vrstvy navíc prokládat ovocem, čokoládou dle chuti.
Krém:
750 ml smetany
200 g cukru
80 g kukuřičného škrobu
5 ks žloutků
150 g Hera máslová příchuť
V části studené smetany rozmícháme škrob a zbylou smetanu dáme vařit. Po dosažení varu přidáme cukr, rozmíchaný škrob a necháme dobře provařit. Nakonec do vařící směsi přidáme žloutky a ještě asi minutu provaříme. Dobře míchejte, aby se žloutky nesrazily. Poté necháme vychladnout a vyšleháme s tukem Hera máslová příchuť.
Sachrův dort
Původní vídeňský čokoládový dort s meruňkovou marmeládou je jedním ze symbolů Vídně. Autorem receptu dortu je Franz Sacher. Jeho syn pak jeho původní recepturu vylepšil meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou. Sacherův dort se stal jedním ze symbolů Vídně.
Korpus:
6 ks vajec
150 g krupicového cukru
250 g hladké mouky
50 g jemně mleté strouhanky
70 g kvalitního kakaa
Ovocná náplň:
500 g čerstvých nebo mražených meruněk
250 g krupicového cukru
špetka skořice.
Poleva:
200 ml smetany na šlehání
200 g hořké čokolády
50 g Hera máslová příchuť
Korpus postup:
Vyšleháme zvlášť žloutky a bílky společně s cukrem. Mouku důkladně prosejeme společně s jemně namletou strouhankou a kakaem. Vyšlehané bílky spojíme se žloutky a opatrně, ale rychle přimícháme moučnou směs, aby vznikla hladká kompaktní směs. Nalijeme do připravené dortové formy a dáme péct na 170 °C cca 40 min. Po upečení necháme vychladnout, vykrojíme z dortové formy a dvakrát prokrojíme.
Meruňky vypeckujeme a důkladně opláchneme. Na větší pánvi rozpustíme ½ z dávky cukru na světle hnědý karamel a zasypeme skořicí. Přidáme meruňky, lehce zalijeme vodou, aby se nepřipalovaly, a dusíme. Po odpaření 1/3 objemu sundáme z ohně a necháme lehce vychladit. Na dno formy položíme rozkrojené kolo korpusu, důkladně zatřeme ještě teplou meruňkovou redukcí a přiklopíme další částí korpusu, postup opakujeme. Sesazený dort na povrchu rovněž potřeme zbylou meruňkovou redukcí a dáme důkladně vychladnout.
Smetanu ohřejeme a poté přidáme čokoládu. Důkladně promícháme a nakonec vařečkou nebo stěrkou do horké polevy zapracujeme rostlinný tuk Hera máslová příchuť. Pokud použijeme metlu, zapracujeme do polevy vzduch a poleva pak nebude tak lesklá. Vychlazený dort potřeme čokoládovou polevou a nakrájíme, podáváme s vyšlehanou smetanou a zbylou meruňkovou omáčkou.
Dobrou chuť!
TEXT: REDAKCE
FOTO: UNILEVER