Ořechové cukroví
Podle tradice by měla hospodyně upéct 7 druhů cukroví. Receptů existuje mnoho, ale ingredience jsou více méně stále stejné. Mezi nejoblíbenější patří ořechy a oříšky, které dodají sladkostem tu pravou vánoční chuť.
Ořechové sušenky
100 g pekanových ořechů, 100 g celých neloupaných mandlí, 180 g třtinového cukru, 2 vejce, pomerančová kůra z jednoho pomeranče, 200 g hladké mouky, 50 g vlašskooříškové mouky Alika, ½ balíčku prášku do pečiva, ½ lžičky mleté skořice, 50 g kandované pomerančové kůry nasekané nadrobno, 50 g sušených třešní nebo višní
Do misky vložíme obě mouky, které smícháme s práškem do pečiva. Přisypeme podrcené pekanové ořechy, mandle, skořici, kandovanou pomerančovou kůru a sušené třešně. Cukr s vejci a pomerančovou kůrou vyšleháme a směs přidáme do misky k moukám. Vše důkladně pomocí rukou spojíme, vyválíme tři válečky a pečeme zhruba 25 minut při 180 stupních. Po dopečení ihned nakrájíme 12 mm plátky a rozložené je necháme na plechu dosušit ve vypnuté troubě. Sušenky můžeme podávat s mlékem, do kterého je potom lze namáčet.
Čokoládový dort z lískooříškové mouky
250 g lískooříškové mouky Alika, 6 žloutků, 90 g třtinového moučkového cukru Alika, 250 g másla, 100 g čokolády s obsahem kakaa 70 %, 100 g čokolády s obsahem kakaa 60 %, 3 polévkové lžíce rumu, 6 bílků, půl lžičky mleté skořice, špetka mletého hřebíčku a špetka soli
Ve vodní lázni rozpustíme máslo a čokoládu s rumem. Necháme vychladnout a mezitím vyšleháme žloutky s třtinovým cukrem a zvlášť bílky do tuhého sněhu. V misce smícháme mouku se skořicí a s hřebíčkem, do které přidáme nejprve vychladlou čokoládu s máslem a rumem a dále pak žloutky s cukrem a sníh. Směs dáme do dortové formy o průměru 23 cm, kterou předtím vyložíme pečicím papírem. Povrch uhladíme a pečeme na 180 stupňů po dobu 32 až 40 minut. Podáváme třeba s tvarohovým krémem nebo se šlehačkou.
Kynuté vánoční věnce s oříškovou náplní
Na kynuté těsto: 380 g hladké mouky, 8 g sušeného droždí, ½ lžičky kypřicího prášku, špetka soli, 200 ml vlažného mléka, 75 g másla pokojové teploty, 50 g třtinového moučkového cukru Alika, 2 žloutky, polévková lžíce nastrouhané pomerančové kůry, 50 g sušených brusinek Alika, 1 lžička vanilkového extraktu, 1 polévková lžíce rumu
Na náplň: 200 g mletých lískových oříšků (lískooříšková mouka pražená Alika), 2 bílky, 50 g rozpuštěného másla, 50 g třtinového moučkového cukru Alika, 2 polévkové lžíce rumu, 1 lžička vanilkového extraktu, mléko na potření věnce a mandlové plátky na ozdobení
V míse smícháme mouku a cukr se sušeným droždím, kypřicím práškem, solí, pomerančovou kůrou a pokrájenými sušenými brusinkami. V mléce rozšleháme žloutky, rum a vanilkový extrakt. Tekutou směs zapracujeme společně s máslem do mouky a vypracujeme ručně nebo robotem hladké těsto. Mísu zakryjeme a necháme kynout, až těsto zdvojnásobí objem. To trvá zhruba 45 minut. Mezitím připravíme náplň. V míse smícháme oříškovou mouku s cukrem, bílky, vanilkou, rumem a máslem do hladké pasty.
Vykynuté těsto vyválíme do tvaru na obdélníku asi 50 × 40 cm a potřeme krémem. Zarolujeme a vzniklý váleček podélně rozkrojíme a vzniklé dva díly zapleteme do copu. Konce copu spojíme dohromady a věnec přeneseme na plech. Povrch potřeme mlékem a posypeme mandlovými plátky. Vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme 10 minut. Po deseti minutách snížíme teplotu na 180 °C a pečeme zhruba 40 minut. Necháme vychladnout na mřížce a podáváme posypaný moučkovým cukrem.
Ořechové vyskočky
150 g rozemletých vlašských ořechů, 450 g hladké mouky, 1/4 lžičky kypřicího prášku, 200 g margarínu, 250 ml smetany ke šlehání, 1 vejce, moučkový cukr na obalení
Hladkou mouku rozmícháme s práškem do pečiva. Přidáme margarín, smetanu ke šlehání, jedno vejce, ořechy a mixujeme v robotu. Vzniklé těsto necháme půl hodiny odpočinout a poté ho vyválíme do tenké placky na válu a tvořítky vykrájíme kolečka. Pečeme na 200 stupňů po dobu 20–25 minut. Na závěr vyskočky obalíme v moučkovém cukru.
Čokoládové donuty s pistáciemi
200 g vyloupaných pistácií, 1 balíček sušeného droždí, 150 ml mléka, 1 lžíce hnědého cukru, 250 g hladké mouky, 35 g moučkového cukru, 35 g kakaa, špetka soli, 2 žloutky, 60 g rozpuštěného másla, 200 g 70% hořké čokolády
Připravíme si kvásek. Smícháme sušené droždí, 75 ml vlažného mléka a cukr. Kvásek odložíme na teplé místo a necháme ho vykynout. Do velké mísy dáme mouku, moučkový cukr, kakao, sůl, zbytek mléka, žloutky a máslo. Potom přidáme kvásek a zpracujeme těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a dáme na 40–60 minut kynout. Těsto přendáme na moukou vysypanou desku a rozválíme na tloušťku 1 a půl cm. Vykrajujeme skleničkami dvou velikostí nebo tvořítkem kroužky. Dáme na pečicím papírem vyložený plech a pečeme na 200 °C zhruba 12–15 minut. Hotové donuty poléváme ve vodní páře rozpuštěnou čokoládou a posypeme je rozdrcenými pistáciemi.
Autor: Karolína Waberová
Foto: Archiv firem a Shutterstock