Opravy kachlových kamen
Kachlová kamna zažívají v posledních letech návrat obliby a je k tomu spousta důvodů. I proto si je lidé nechají postavit nová, udržet v chodu či vrátit k životu však lze i stará kamna.
Zatímco dříve se kachlová kamna, sporáky či pece často bouraly kvůli místu či zdánlivé nepraktičnosti, dnes se je mnoho majitelů chalup snaží zachovat či obnovit i za cenu nákladných oprav, případně je do domu vrátit v nové podobě.
Správně udělané opravy mohou i léta nepoužívané topidlo z keramických kachlů povolat do služby, zatímco údržba a pravidelný servis zase pomůže udržet v kondici i letitá kamna, která se provozem přece jen opotřebovávají. A jak už to bývá, čím déle přehlížíte první nenápadné signály problémů, tím bývá nakonec renovace těchto tradičních zdrojů tepla náročnější.

Městská nebo zámecká kamna „tahovky“ obvykle nezaberou tolik místa a roztopíte je rychleji, nemají však plotnu ani troubu. Foto: Shutterstock
Srdce domu
I v některých venkovských domech ještě stále slouží „městská“ pokojová kachlová kamna. Jsou menší než venkovská klasika, většinou je ale ani tak nelze označit za přenosná a jen tak je odvézt třeba někam do servisu. Obvykle jde o štíhlejší a elegantnější topidlo, které sice pravděpodobně vzniklo už v sériové výrobě, ale může být staré i přes sto let (např. kamna Plzeňky) nebo se mnohde najdou i hornobřízská stáložárná kamna z první republiky uváděná dokonce jako přenosná. Stavbu moderní obdoby kdysi oblíbených typů kamen typu Plzeňky nabízí i dnes některá kamnářství jako „tahovky“, a proto obvykle umějí opravit i tahovky původní nebo k nim alespoň vyrobit a dodat potřebné komponenty.
Pro chalupy jsou však typické a v mnohém nenahraditelné spíše venkovské typy kamen, jejichž součástí bývala velmi často i trouba nebo pec a také sporák s plotnou na vaření. Tvoří tak přirozené srdce domu a dominantu kuchyně, kde jsou zdrojem tepla i místem pro přípravu jídla, lze kolem nich sušit mokré oblečení a třeba na nich i spát. To žádné jiné topidlo nenahradí.

Důvodem pro stavbu nových kamen bývá možnost využít dokonalá moderní dvířka na míru či odolné omítky nahrazující kachle. Foto: Shutterstock
Vracíte-li „kachláky“ po letech do provozu, opravdu se vyplatí přivolat na revizi kamnáře. Z vnitřních prostor kamen i z komína bude nutné odstranit nánosy nečistot, tedy zejména sazí a popela. To má vliv na kvalitu spalování, stejně jako průběžné čištění uvedených míst i poté, co se v kamnech začne pravidelně topit.
Mnohá kamna mají přístup ke snadnému čištění vyřešený v podobě čisticích dvířek, která obvykle otevřete povolením příslušného kolečka. Pomocí smetáčku se pak popel ve směru shora dolů smete do nižších částí kamen, a nakonec se čistí kouřovod. Použít k tomu lze i speciální vysavač. Popsaným způsobem budou postupovat i profesionálové, ale průběžné čištění lze samozřejmě zvládnout i svépomocí a má smysl se to naučit třeba právě od kamnáře při prvním zprovoznění topidla.

Kachlové topidlo je vždy dominantou interiéru a při správné péči se vám odmění i produkcí příjemného a úsporného tepla. Foto: Shutterstock
Opravit, nebo vyměnit?
Lze říct, že kachlová kamna jsou tak trochu životním stylem, který vyhovuje zejména příznivcům udržitelných hodnot a ekologických principů. Vyžadují určitou trpělivost, trvá jim, než začnou šířit teplo, ale pak mohou být velmi úsporná na provoz a hřejí ještě dlouho poté, co v nich přestanete topit. Nepráší, skrze kachle vydávají příjemné teplo, a pokud se o ně staráte, vydrží velmi dlouho. I v minulosti se ostatně stavěla tak, aby sloužila celé generace, a byla drahá, podle toho se jim dostávalo i náležité péče.
Přesto se u nich mohou z různých důvodů objevit problémy v podobě prasklin ve spárách či v kachlích nebo postupná degradace jejich kovových a plechových částí. Někdy lze potíže vyřešit opravou, jindy je nutné některé díly vyměnit. Nahradit jde i celé kachle i to i za cenu výroby jejich replik, jindy postačí udělat novou vnitřní vymazávku či obnovit přepážky. Tady už se většinou bez odborné pomoci neobejdete, ale vzhledem k oblibě kachlových kamen jistě najdete ve svém okolí firmu, které se zabývají jejich servisem a umí sehnat či vyrobit i velmi specifické originální díly.
Rozhodujete-li se mezi tím, zda původní a už na pohled silněji poškozená kachlová kamna rekonstruovat, nebo si raději nechat postavit nová, je nutné posoudit, zda se to vyplatí. V těchto situacích pomůže posouzení odborníky.
Kamnář Břetislav Holešínský z Mnichova Hradiště uvádí, že oprava má smysl v případě, kdy je kachloví sporáku v dobrém stavu, případně má majitel k dispozici nějaký původní kachel na výměnu. „Pokud je v pořádku sporákový rám, stačí vyměnit pláty. I propálenou troubu se vyplatí zaslat do opravy v případě, že její rám a dvířka jsou v dobrém stavu. Důležitý je stav dvířek topeniště a popelníku. Často je nutné kompletně vyměnit sporákové kování, tedy rám, plotnu, přikládací štít a troubu,“ píše na svém webu BH Kamnářství.

Zvláště velmi stará kamna jsou mnohdy jediným originálem a obvykle stojí i za nákladné opravy. Foto: Shutterstock
Nejčastější závady
- Netěsnosti spár mezi kachlemi
- Poškozený tepelný výměník
- Uvolněná nebo prasklá kouřová roura
- Poškozená přepážka uvnitř kamen
- Uvolněná nebo netěsnící popelníková či topná dvířka
- Popraskaná vyzdívka
Dobré rady
- Oprava kamen, které jsou v provozu, je nutná neprodleně v případě, že z nich spárami nebo prasklinami uniká kouř.
- Obvykle už nejde opravit kachle prodehtované nebo popraskané vlhkostí a mrazem.
- Vyměnit je nutné nedoléhající dvířka a kování, propálený sporákový rám či troubu i poničené kachle. Taková rekonstrukce může vyjít dráž než stavba nových kamen.
Text: Richard Guryča
Foto: Shutterstock