Odkyselení organismu: podvod, nebo zázrak?
Takzvané „odkyselení organismu“ je velkým hitem. Lidé, kteří tuto kúru podstoupili, oceňují zejména to, že se díky změně jídelníčku dostávají do formy. Podle lékařů je ale odkyselení podvod, určený k tahání peněz z kapes důvěřivých lidí.
Paní Dana se rozhodla pro „odkyselovací kúru“ loni na jaře. Když jsem ji po osmi měsících potkala, byla o poznání štíhlejší. „Nejvíc se mi povedlo shodit 29 kilo, ale teď už mám zase pár kilo nahoře,“ posteskla si krátce po Vánocích. Odolat pokušení se jí v době svátků nepodařilo možná i proto, že měla vždycky slabost pro sladké. A také se není čemu divit. „Faktem je, že tak po půl roce se tělo začne hlásit o to, co mu upíráme a nač bylo zvyklé,“ přiznává a doufá, že se k odkyselení co nejdříve vrátí. „Je jasné, že teď už se musím hlídat napořád. Vím, že lékaři nemají k této metodě pozitivní postoj, ale já jsem si to vyzkoušela sama na sobě a vím, že odkyselení funguje. Cítila jsem se výborně i po zdravotní stránce. Od té doby, co jsem s hubnutím začala, jsem prakticky nebyla nemocná a například mi úplně přestaly krvácet dásně,“ říká rezolutně.
Lék na všechny neduhy
Pavel Kloud je známý fyzioterapeut, který se v současnosti intenzivně zabývá rovněž odkyselením a praktikuje ho i sám na sobě. Ptám se ho proto, co podle něj překyselení organismu způsobuje.
„V překyselených částech těla se často zhroutí celý systém zásobování kyslíkem a živinami. Kyselé látky způsobují úbytek minerálních látek a s ním spojenou lámavost kostí a praskání cév, což vede k osteoporóze, paradentóze, křečovým žilám, zubnímu kazu, infarktu a mrtvici. V překyseleném organismu se dále uskladňují látky, které by měly být jinak vyloučeny. Ty mohou mimo jiné způsobovat akné, alergie, lupénku, neurodermatitidu, pocení nohou, revma, dnu, záněty kloubů, poškození sluchu a zraku, ale i další zdravotní problémy. Překyselený organismus také ztrácí přirozenou imunitu proti běžným infekčním chorobám, počínaje nachlazením a konče smrtelnými infekcemi,“ říká
Pavel Kloud, podle kterého je například pálení žáhy vždy voláním překyseleného žaludku o pomoc. „Další potíže signalizující překyselení jsou chronická únava, zpomalené zotavování, napětí ve svalech, bolesti hlavy a zad, ekzémy, časté podráždění nosu a očí i různé bolesti.“
Při nemoci volá tělo o pomoc
Podle Pavla Klouda může za překyselení organismu nesprávný způsob života a s tím související stres. „Příčiny nemocí leží vždy v našem vědomí a jsou zřejmé z našeho jednání. Na této úrovni je nutné také začít skutečné léčení. Hnisavé mandle, ekzémy, horečka nejsou nemoci v pravém smyslu slova, nýbrž důmyslná obrana organismu vůči vzniklé situaci,,stavu ohrožení‘. Každý takový projev chce něco napravit, uzdravit. Buďto pomocí čisticích procesů,osvobodí‘ tělo od jedů a škodlivých látek, nebo vyvine takový tlak na některý z orgánů, až nás bolest donutí hledat nějaké východisko, jen abychom se jí zbavili. Nesprávný způsob života vede k nesrovnalostem v těle, a pokud je včas nepoznáme a neodstraníme, objeví se příznaky onemocnění,“ věří Pavel Kloud, podle kterého zkrátka tělo při nemoci volá o pomoc.
„Stav ohrožení často vzniká z přebytku něčeho nesprávného, to může být například vysoký přísun kalorií, nebo jsou příčinou chybějící výživné látky, vitamíny, minerály či stopové prvky. Na úrovni duševní a duchovní najdeme příčinu v nějakém neřešeném konfliktu, nesplněném očekávání nebo frustraci.“
První krok k odkyselení: změna jídelníčku
Při odkyselování je důležité změnit jídelníček a jíst hlavně takzvané zásadité potraviny. To znamená dostatek vlákniny.
„Snídaně by se měla sestávat hlavně z ovoce a různých druhů müsli. Výborná jsou jablka a hrušky a pro vysoký obsah minerálů i meruňky. Vhodné jsou i jahody, meloun, třešně, maliny a borůvky, švestky, hroznové víno, banány, broskve a pomeranče. Je to nejchutnější a nejlevnější elixír mládí. Další zásadotvorné potraviny jsou téměř všechny druhy zeleniny (syrové i vařené) a brambory. Z koření skořice, bobkový list, bílý pepř, kopr, majoránka, kmín, cibule a česnek.
Soupisy kyselinotvorných a zásadotvorných potravin jsou dlouhé, ale podle mé zkušenosti je jejich působení u každého trochu jiné, a proto je dobré měřit pravidelně pH moči a vysledovat, které potraviny překyselují a které naopak působí zásaditě,“ upozorňuje Pavel Kloud a doplňuje: „Při odkyselování byste určitě měli omezit bílkoviny, maso, cukr a sůl. Důležité je také vyhýbat se jedům, jako jsou alkohol a nikotin.“
Jak je to s potravinovými doplňky
Dalo by se tedy říci, že jídelníček při odkyselení se podobá racionální, vyvážené stravě, která se doporučuje při jakékoli redukci váhy. Pavel Kloud také přiznává, že i když odkyselení může ovlivnit řadu nemocí, není to všelék. „Jedná se ale o jednoduchý způsob, jak kontrolovat důsledky nezdravého způsobu stravování i životního stylu.“
Jenže háček je v tom, že nejde jen o to, vybírat si vhodnější potraviny. Například paní Danu stála tahle kúra skoro deset tisíc korun. „Poradce mi doporučil nejrůznější instantní polévky a koktejly, pravidelně jsem užívala i speciální doplňky stravy obsahující řadu vitamínů a colostrum, to je vlastně mlezivo, které je také plné cenných látek.“
Když se paní Dana zmínila o těchto doplňcích a také po malé návštěvě internetu, ukázalo se, že na „odkyselení“ je skutečně vázán celkem velký obchod s potravními doplňky. Co si o tom všem myslí odborník?
Lékař: k překyselení nemůže dojít
Profesor MUDr. Martin Haluzík vede laboratoř Molekulární diabetologie a obezitologie 3. interní kliniky 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. K tématu odkyselení organismu říká: „Jedině správná výživa, přiměřená tělesná hmotnost a pravidelná fyzická aktivita jsou nejúčinnější prevencí mnoha nemocí. Samotná nesprávná výživa je pak spoluzodpovědná za většinu dnešních civilizačních nemocí. U většiny lidí, pokud nemají závažné onemocnění ledvin nebo plic, je pH, tedy kyselost, v organismu udržována v úzkém normálním rozmezí a k překyselení tak prakticky nemůže dojít. To, že se močí vylučují hlavně kyseliny a že se její kyselost mění, je dáno fungováním a nastavením lidského metabolizmu. Například obézní lidé mají tedy zcela stejnou ,kyselost‘ organismu jako lidé štíhlí.
Na druhou stranu, pokud se někdo stravuje nezdravě a jsou mu doporučeny potraviny zdravější v kombinaci se zlepšením životního stylu a vyvarováním se stresu, což je zjevně důležitou součástí tzv.,odkyselení‘, pak se pochopitelně cítí lépe, zhubne a jistě se mu řada nemocí zlepší.
Myslím si ale, že toto zlepšení nemá nic společného s odkyselením. Alespoň jsem nikde v odborných pramenech nenašel doklad, že by tomu tak bylo. Ostatně nikdo z prodejců odkyselovacích doplňků ani žádnou kyselost, tedy pH krve, objektivně neměří,“ říká profesor Haluzík. „Žádný potravinový doplněk na hubnutí a troufám si říci, že ani na ,odkyselení‘ nemá objektivně potvrzenou dlouhodobou účinnost standardně provedenými randomizovanými studiemi, jakými se testují například léky. Sám proto potravinové doplňky pacientům zásadně nedoporučuji. Základem je vždy pravidelný pohyb a zdravá výživa s dostatkem ovoce a zeleniny, potravinové doplňky jsou zbytečné a jejich efekt v celkovém zlepšení stavu není prokázán. Při pohledu na,odborné‘ vysvětlení mechanismu účinku většiny potravinových doplňků se nemohu ubránit dojmu, že hlavním cílem je draze prodat látky, které by při pestré a zdravé stravě požil každý přirozenou cestou.“
text: Mariana Kyselová
foto: Shutterstock