U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

OCHUŤTE SI OLEJE A OCTY

Kategorie: Volný čas | Autor: iva

Chceme-li dodat pokrmu výraznější chuť, můžeme místo klasického octa a oleje použít ochucený. Ten zvýrazní saláty, dušená a vařená masa, pokrmy z rýže, polévky, omáčky a marinády. Z ovocných octů namícháme osvěžující nápoje. Octy a oleje dobře vstřebávají příchutě, takže stačí přidat bylinky, koření či měkké ovoce a za nějaký čas budeme mít vynikající tekuté koření. Pro přípravu nepoužíváme octy a oleje s vlastní výraznou chutí (olej olivový extra virgin nebo ořechový), protože by pak přísady nevynikly. Stejné je to s octy: nejvhodnější je bílý vinný ocet. Postup: bylinky tupou hranou nože naklepeme, papričky nařízneme, drobné ovoce napíchneme na špejli. Vložíme do lahví s širším hrdlem. Ocet 1 – 2 minuty převaříme, necháme zchladnout na 40 °C, nalijeme na bylinky a uzavřeme. Během zrání občas lahví zatřeseme. Ocet by měl být hotový za 2 až 3 týdny. Přecedíme, pro efekt můžeme přidat snítku čerstvé bylinky. Olej pomalu zahříváme na 40 °C, nalijeme na bylinky (koření, ovoce), naskládané v horkých lahvích, a uzavřeme. Používáme za 3 – 4 týdny. Vhodné přísady: aromatické bylinky a koření, z ovoce kůra pomeranče a citronu (bez bílé dřeně), jahody, angrešt. Lze používat samostatně nebo různě míchat (např. estragon, tymián, chilli, česnek a černý pepř; nebo jahody a bazalka).

OCHUŤTE SI OLEJE A OCTY