Ochutnejte mexickou kuchyni
Českou kuchyni si můžeme ozvláštnit recepty z cizích kuchyní. Co byste řekli na mexickou? V obchodech je ke koupi různé mexické koření i další ingredience, které budeme potřebovat. Ale toto koření není určeno výhradně pro mexickou kuchyni. Může propůjčit masu či zelenině výbornou chuť v jakémkoliv jídle. Vyzkoušejte například Santa Maria Fajita koření, které je v obchodech k dostání za doporučenou maloobchodní cenu 31,90 Kč.
A na čem si v Mexiku můžete pochutnat? Oblíbené jsou burritos, quesadillas, fajitas, enchiladas, steak, špízy, hamburger, tortilla pizza.
Přípravy mexických dobrot se nemusí bát ani kuchař začátečník, ve třech jednoduchých krocích lze během chvíle připravit dokonalou lahůdku. Stačí osmažit a okořenit zeleninu a maso, naplnit směsí tortilly, polít omáčkou a je hotovo!
SLOVNÍČEK POJMŮ MILOVNÍKA MEXICKÝCH CHUTÍ
Tortilla: Moučná placka, do které lze zabalit takřka cokoliv, je u nás dostupná ve více variantách – pšeničná, kukuřičná či speciální typ tortilly pro přípravu pizzy. V Mexiku se jedná o český ekvivalent pečiva.
Guacamole: Mluví se o něm jako o pokladu Aztéků, díky vysokému obsahu proteinů, vitaminů a organických tuků. Rozdrcené avokádo, rajčata a další ingredience vytvoří neuvěřitelně osvěžující dip (studená omáčka), který stojí na stole při každé vhodné příležitosti.
Burritos, Fajitas, Quesadillas, Enchiladas: Oblíbené způsoby přípravy plněné tortilly (více informací v receptech).
Tex Mex: Skrývá v sobě Texas a Mexiko a vysvětluje tak původ této jedinečné kombinace chutí. Tento upravený typ mexické kuchyně je populární hlavně na jihozápadě USA. Jejím asi nejslavnějším zástupcem je u nás rolovaná tortilla.
Recepty mexické kuchyně:
Burritos
Čas přípravy: 20 minut, pro 4 osoby
Ingredience:
400 g kuřecího masa
1 balení Santa Maria Burritos koření
3 rajčata
cuketa
1 balení Santa Maria tortill
1 balení Santa Maria Salsa medium
Postup:
1. Maso potřeme trochou oleje a burritos kořením. Necháme chvíli odpočinout.
2. Rajčata nakrájíme na kostičky. Cuketu podélně rozkrojíme na dlouhé a pevné plátky, které můžeme lehce osolit a opepřit.
3. Maso propečeme na grilu z obou stran do šťavnata. Cuketu grilujeme krátce z obou stran.
4. Směs masa a rajčat plníme do nahřátých tortill s trochou salsy. Servírujeme s grilovanou cuketou.
Tip: Tortilly nejlépe připravíte tak, že je lehce navlhčíte vodou a krátce prohřejete v mikrovlnce, troubě či na grilu. Tortilla pak bude teplá, vláčná a nebude se lámat.
Quesadillas
Čas přípravy: 30 minut, pro 4 osoby
Ingredience:
300 g kuřecího masa
150 g slaniny
1 balení Santa Maria Tacos koření
2 rajčata
červená cibule
sýr, ideálně čedar
1 balení Santa Maria tortill
1 balení Santa Maria Salsa medium
zakysaná smetana
koriandr
Postup:
1. Na rozpáleném grilu smažíme kuřecí maso, slaninu a na kolečka pokrájenou cibuli.
2. Grilované maso, slaninu a cibuli poté nakrájíme na kostičky. V míse smícháme s kousky rajčat, Tacos kořením, nasekaným koriandrem, strouhaným sýrem a 2 lžícemi salsy.
3. Na gril položte tortillu a z poloviny ji naplňte směsí, abyste ji pak mohli snadno přeložit.
4. Přeložené plněné tortilly grilujeme z obou stran přibližně 3 minuty, dokud tortilla lehce nezhnědne a sýr ve směsi nebude rozpuštěný. Podávejte rozkrojené na dílky se salsou a zakysanou smetanou.
Tip: Queso je španělsky sýr. Nezapomeňte ho proto použít dostatek, je to hlavní součást quesadilly.
Fajitas
Čas přípravy: 20 minut, pro 4 osoby
Ingredience:
400 g kuřecího masa pokrájeného na kousky
2 papriky
červená cibule
1 bílý jogurt
1 balení Santa Maria Fajitas koření
1 balení Santa Maria tortill
olivový olej
1 balení Santa Maria Salsa medium
zakysaná smetana
Postup:
1. Jogurt rozmícháme s Fajitas kořením. Smícháme tuto směs s kousky kuřecího masa a necháme je tak chvíli naložené.
2. Mezitím z papriky odstraníme jádřinec a rozkrájíme na čtvrtky. Cibuli podélně pokrájíme na proužky.
3. Maso a papriku položíme na rozpálený gril. Opékáme z obou stran, dokud nebude maso šťavnatě propečené a paprika pěkně ogrilovaná.
4. Maso i papriku pokrájíme na proužky a spolu s cibulí balíme do nahřátých tortill. Doplníme salsou a zakysanou smetanou dle chuti.
Tip: Fajitas vyzkoušejte i ve vepřové či hovězí variantě. Oblíbenou součástí náplně jsou také fazole.
Enchiladas
Čas přípravy: 30 minut, pro 4 osoby
Ingredience:
400 g kuřecího masa
1 balení Santa Maria Enchiladas koření
1 balení Taco sauce
1 balení Santa Maria tortill
strouhaný sýr
zakysaná smetana
Postup:
1. Maso naložíme hodinu předem do směsi koření Enchiladas, oleje a dvou lžiček Taco omáčky.
2. Plátky klademe na rozehřátý gril a důkladně propečeme z obou stran.
3. Propečené plátky nakrájíme na kousky.
4. Do středu každé nahřáté tortilly vložíme masovou směs a stočíme ve stylu palačinky. Plněné tortilly opečeme na grilu do křupava.
5. Při podávání polijeme Taco omáčkou a zakysanou smetanou a posypeme strouhaným sýrem.
Tip: Další populární náplní enchiladas je špenátová směs či mleté maso. Sýr mohou jeho milovníci použít i k plnění tortilly.
Steak
Čas přípravy: 30 minut, pro 4 osoby
Ingredience:
4 kousky odleželého hovězího masa
vařené brambory pokrájené na poloviny
1 balení Santa Maria Fajitas koření
olivový olej, pepř
Postup:
1. Steaky osušíme, potřeme olejem a důkladně promneme kořením a lehce opepříme. Necháme je chvíli odležet.
2. Až bude gril patřičně rozehřátý, opečeme steaky 3 minuty z každé strany, aby byly středně propečené (medium). Necháme je 5 minut odpočívat.
3. Brambory opečeme mezitím na rozehřátém grilu do křupava.
Tip: Odleželý steak chutná lépe než rovnou z grilu. Pět minut garantuje, že se šťávy ve steaku rovnoměrně rozlijí a steak tak bude chutnější a měkčí.
Špízy
Čas přípravy: 30 minut, pro 4 osoby
Ingredience:
400 g vepřového masa
papriky, kukuřičné klasy
salát
1 balení Santa Maria Tacos koření
1 balení Santa Maria tortill
olivový olej, sůl
1 balení Santa Maria Salsa medium
špejle či špízové jehly
Postup:
1. Maso pokrájíme na kousky, naložíme přes noc ve směsi Tacos koření s trochou oleje. Špejle zatím naložíme do vody.
2. Na špízy napichujeme střídavě kousky masa, papriky a nasolené kukuřice. Na rozehřátém grilu špízy otáčíme, dokud nebudou pravidelně propečené.
3. Špízy servírujeme s nahřátými tortillami, salátem a salsou.
Hamburger
Čas přípravy: 30 minut, pro 4 osoby
Ingredience:
400 g mletého hovězího masa
1 balení Santa Maria Burritos koření
hamburgerové bulky
salát
červená cibule a rajčata pokrájená na kolečka
Postup:
1. Mleté maso smícháme s kořením a necháme na hodinu odpočinout a ztuhnout v lednici.
2. Z masa tvarujeme pravidelné placičky velikosti připravených bulek. Uprostřed maso ztenčíme důlkem, aby se při grilování nevyboulilo.
3. Na rozpáleném grilu placky ogrilujeme z obou stran. Zároveň si opečeme obě části bulky.
4. Maso skládáme do bulek se salátem, rajčetem a cibulí.
Tip: Hamburger můžete doplnit dle chuti i červenou Taco omáčkou Santa Maria. Aby hamburger držel v ruce pohromadě, propíchněte jej dlouhým párátkem.
Tortilla pizza
Čas přípravy: 30 minut, pro 4 osoby
Ingredience:
1 balení Santa Maria pizza či jiných Santa Maria tortill
rajčata, rukola, žampiony a další přísady
1 balení Santa Maria Taco Sauce
strouhaný sýr
olivový olej, sůl, pepř
Postup:
1. Tortillu potřeme olejem a prohřejeme na grilu z obou stran.
2. Vrchní stranu tortilly potřeme Taco omáčkou a strouhaným sýrem, necháme prohřát. Dále poklademe přísadami podle chuti. Pokud má Váš gril vrchní víko, nechte jej na pár minut zavřené, aby se pizza propekla celá.
3. Až se obsah pizzy náležitě prohřeje, ozdobte jí salátem či bylinkami a servírujte.
Tip: Pizza z tortilly je skvělou a rychlou možností domácí přípravy této klasiky. Lze ji vyrobit také v kuchyňské troubě a každý může na svou část naskládat své oblíbené suroviny.
TEXT: REDAKCE
FOTO: ARCHIV