Ochucené cukry a lesní sirup

Připravujete rádi dobroty v kuchyni? Poradíme vám sladké vychytávky, ochucený a ovoněný cukr a recept na neobyčejný sirup – z jehličí!

Zkuste si osladit kávu voňavým cukrem nebo přidat do pečiva okořeněný či bylinkový cukr. Překvapí vás zajímavou chutí. Takový cukr, nasypaný do pěkné skleničky a hezky ozdobený, může potěšit i jako dárek.

 

Sladké lístky bylinek

Jestliže přidáváte bylinky pouze do slaných jídel, o mnohé se ochuzujete. Vonné lístky se hezky snoubí s chutí ovoce. Mátový cukr je výborný na posypání ovocných salátů, na grilované ovoce, dezerty nebo limonády. Stejně si můžete připravit i cukr levandulový, meduňkový, bazalkový nebo rozmarýnový.

  • 1 hrneček Korunního cukru krystal
  • ½ hrnečku čerstvé máty

Ingredience smíchejte a zpracujte v kuchyňském robotu. Výsledná směs by měla připomínat pesto. Pokud chcete ze směsi udělat polevu, přidejte Korunní cukr pudrový – extra jemnou moučku. Výsledkem bude jemně zelená hladká směs. Kvůli silicím v bylinkách uchovávejte v chladu a tmě.

 

Ovoněný kořeněný cukr

  • 12 lžiček Korunního třtinového cukru Demerara
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 a ½ lžičky sušeného mletého zázvoru
  • 1 lžička sladké papriky
  • ½ l lžičky mletého muškátového oříšku

Smíchejte koření a máte hotovo! Báječně dochutí jablečnou směs na štrůdl, horkou čokoládu nebo ranní ovesnou kaši. Tmavý cukr ozdobí okraj skleničky při podávání koktejlů.

 

Borůvkové sypání

Nejbarevnější sladký prášek vznikne smícháním cukru a sušených borůvek. Musíte použít plody sušené mrazem, tzv. lyofilizované.

  • ½ hrnečku Korunního cukru krystalu
  • 1 hrneček lyofilizovaných borůvek

Sušené borůvky nejdříve rozemelte mlýnkem na koření. Vzniklou fialovou drť smíchejte s cukrem a dobře promíchejte. Borůvkový cukr je ideální do dortových polev i těst. Uchovávejte ve tmě a chladu.

 

Cukrové kvítky levandule

Směs cukru a levandule můžete použít do koktejlů, při pečení a vůbec nejlepší jsou z ní domácí levandulové sušenky.

  • 1 hrneček Korunního cukru krystal
  • 3 lžičky sušených květů levandule

Do skleničky dejte na dno lžičku levandule, nasypte polovinu cukru, přidejte lžičku květů, druhou část cukru a poslední lžičku bylinek navrch. Nechte odležet aspoň 48 hodin. Před použitím skleničku protřepte.

 

Sirup z jehličí

V kuchyni se uplatní i mladé výhonky smrku a borovice, a to nejen na výborný čaj. Obsahují množství vitaminu C, vitamin A, chlorofyl a silice. Mají v sobě tyrosin, který snižuje stres, zároveň zlepšuje náladu, potlačuje chuť k jídlu a podporuje činnost štítné žlázy. Sbírají se od března do května.

  • 0,7 l vody
  • 1 kg Korunního cukru na přípravu sirupu z květu bezu černého a bylinek
  • mladé konce větviček smrku a borovice

Ve vodě rozpusťte Korunní cukr na přípravu sirupu. Opláchnuté výhonky jehličin napěchujte po vrstvách do sklenic o objemu 0,7 l tak, že je postupně přeléváte vlažným cukrovým sirupem. Nechte stát na světlém místě pět dní. Potom směs slijte, z jehličí vymačkejte i macerát, a nechte přejít varem. Teplý sirup nalijte do lahví. Sirup lze připravit i bez vaření, v tom případě ho nechte louhovat čtyři týdny.

Tip: Vařili jste sirup moc dlouho? Hustou hmotu můžete naředit, nebo natočit na špejli a vytvořit tak zdravá lízátka.

 

Připravila: Iva Tvrzová
Foto: Moravskoslezské cukrovary a Shutterstock

www.korunnicukr.cz

Ochucené cukry a lesní sirup