5 receptů na oblíbené tortilly: Jak je naplnit a s čím je podávat

Rubrika: Recepty, rss-feed

Tortilly můžete naplnit doslova čímkoliv – masem, zeleninou nebo sýrem. Foto: Shutterstock

Tortilly jsou univerzální základ, se kterým lze v kuchyni snadno kouzlit. Můžeme je naplnit čerstvou zeleninou, šťavnatým masem, sýrem, podle toho, co právě máme doma nebo na co máme chuť.

Tortilla s míchanými vejci

4 pšeničné tortilly, 6 vajec, 2 lžíce mléka nebo smetany, 1 lžíce másla, ½ salátové okurky, 2 rajčata, hrst čerstvé pažitky, sůl a pepř podle chuti

Okurku a rajčata nakrájíme na malé kostičky, pažitku nasekáme najemno. Zeleninu dáme stranou a pustíme se do přípravy vajec. Vejce rozklepneme do misky, přidáme mléko, špetku soli a pepře a vše dobře prošleháme vidličkou. Na pánvi rozehřejeme máslo a vlijeme na ni připravenou vaječnou směs. Za stálého míchání na mírném plameni vajíčka opékáme, dokud nejsou jemná a krémová. Pozor, abychom je nevysušili. Na suché pánvi si mezitím krátce prohřejeme tortilly, aby byly měkké a snadno se rolovaly. Na každou tortillu naneseme vrstvu míchaných vajec, přidáme okurku, rajčata a posypeme čerstvou pažitkou.

Foto: Shutterstock

Salát Caesar v tortille

2 kuřecí prsa, 1 hlávka římského salátu, 4 velké pšeničné tortilly, 50 g strouhaného parmazánu, 2 lžíce majonézy, 2 lžíce zakysané smetany, 1 lžička dijonské hořčice, 1 stroužek česneku (prolisovaný), 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce olivového oleje, sůl a pepř

Kuřecí prsaočistíme, osolíme, opepříme a opékáme z obou stran dozlatova, dokud nejsou propečená. Jakmile jsou hotová, necháme je chvíli odpočinout a nakrájíme na tenké plátky. Mezitím si připravíme dresink.V misce smícháme 2 lžíce majonézy, 2 lžíce zakysané smetany, trochu dijonské hořčice, citronovou šťávu a nastrouhaný parmazán. Pokud je potřeba, dochutíme solí, pepřem a můžeme přidat i stroužek prolisovaného česneku pro výraznější chuť. Do větší mísy dáme natrhané listy římského salátu a zalijeme je připraveným dresinkem. Lehce promícháme, aby byl každý kousek listu jemně obalený. Na každou tortillu položíme vrstvu salátu Caesar, přidáme plátky kuřecího masa a posypeme strouhaným parmazánem. Tortillu zabalíme a můžeme ji ještě krátce opéct na suché pánvi nebo v kontaktním grilu, aby byly lehce křupavé.

Foto: Shutterstock

Tortilly s uzeným lososem

4 pšeničné nebo celozrnné tortilly, 200 g uzeného lososa (plátky), 1 hlávka salátu (římský nebo ledový), 1 salátová okurka, 1 avokádo

Na dip: 150 g bílého řeckého jogurtu, 2 lžíce zakysané smetany, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžička olivového oleje, hrst čerstvých bylinek podle chuti (pažitka, kopr, petržel), sůl a pepř

V misce smícháme bílý jogurt, zakysanou smetanu, citronovou šťávu a olivový olej.Bylinky nasekáme najemno a přidáme je do směsi. Dochutíme špetkousoli a pepře a dobře promícháme. Dip necháme chvíli odležet v lednici, aby se chutě propojily. Pokračujeme přípravouzeleniny. Salátnatrháme na menší kousky a okurkunakrájíme na tenké plátky nebo proužky. Avokádooloupeme, zbavíme pecky a nakrájíme na plátky. Napánvi krátce prohřejemetortilly, aby byly pružné a aby se snadno rolovaly. Na každoutortillurozprostřeme vrstvu salátu, přidáme okurku, plátky uzeného lososa a avokádo. Tortilly zarolujeme – nejprve přehneme spodní okraj, poté boky a pevně stočíme. Podáváme s dipem.

Foto: Shutterstock

Burritos s mletým masem

4 velké pšeničné tortilly, 400 g mletého hovězího masa, 1 červená paprika, 100 g sterilované kukuřice (scezené), 2 jarní cibulky, 1 stroužek česneku, 1 lžička mleté papriky, 1/2 lžičky římského kmínu, chilli podle chuti, 2 lžíce oleje, 50 g strouhaného sýra (čedar nebo gouda), hrst čerstvého koriandru na ozdobu, zakysaná smetana nebo salsa k podávání

Červenoupapriku nakrájíme na malékostičky, jarnícibulku nasekáme najemno, kukuřici scedíme a necháme okapat. Na pánvi rozehřejeme olej a přidáme mleté maso.Restujeme ho na středním plameni, dokud nezmění barvu a nezačne se rozpadat. Přidáme prolisovaný česnek, mletou papriku, římský kmín a podle chuti chilli. Vše důkladně promícháme, aby se maso rovnoměrně ochutilo. Do pánve přisypeme nakrájenou papriku a kukuřici. Restujeme další 3–4 minuty, dokud paprika nezměkne. Na závěr přimícháme jarní cibulku, dochutíme solí a pepřem a stáhneme pánev z plotny. Na suché pánvi si krátce prohřejeme tortilly, aby byly pružné. Na každou tortillu naneseme vrstvu masové směsi, posypeme trochou strouhaného sýra a přidáme čerstvý koriandr podle chuti. Tortillu pevně zarolujeme – přehneme spodní okraj, pak boky a stočíme do tvaru burrita. Hotováburrita můžeme ještě krátce zapéct na suché pánvi nebo v troubě, aby se sýr roztekl. Podáváme je teplá, ideálně se zakysanou smetanou nebo salsou.

Foto: Shutterstock

Quesadilla s kuřecím masem

2 kuřecí prsa, 8 pšeničných tortill, 200 g strouhaného čedaru, 1 červená paprika, 1 lžíce olivového oleje, sůl a pepř

Na dip: 150 g zakysané smetany, 2 lžíce bílého jogurtu, 1 lžička citronové šťávy, 1 stroužek česneku (prolisovaný), sůl a pepř

Kuřecí prsa osolíme, opepříme a potřeme trochou olivového oleje. Opečeme je na pánvi z obou stran dozlatova, dokud nejsou důkladně propečená. Necháme je chvíli odpočinout a poté je nakrájíme na tenké plátky nebo natrháme na menší kousky. Mezitím nakrájíme červenou papriku na tenké proužky a nastrouháme sýr. Připravíme si dip – v misce smícháme zakysanou smetanu, bílý jogurt, citronovou šťávu a prolisovaný česnek. Dochutímesolí a pepřem. Na pracovní plochu položíme jednu tortillu, posypeme ji rovnoměrně sýrem, přidáme kousky kuřecího masa, proužky papriky, zakapeme česnekovým dipem a přikryjeme druhou tortillou. Napánvi zahřejeme trochu olivového oleje a vložíme quesadillu. Opečeme ji na středním plameni z obou stran, dokud se sýr neroztaví a tortilly nezezlátnou. Po opečení ji přeneseme na prkénko a nakrájíme na trojúhelníky.

Text: Veronika Cerhová, foto: Shutterstock

5 receptů na oblíbené tortilly: Jak je naplnit a s čím je podávat