Oblíbené knedlíky
KNEDLÍKY JSOU TYPICKÝM A OBLÍBENÝM ČESKÝM POKRMEM. MAJÍ MNOHO PODOB A SLADKÉ I SLANÉ VARIANTY.
Knedlíky mívají na jídelníčku i naši nejbližší sousedé – na Slovensku, v Rakousku, v části Německa. V ostatních zemích je neznají.
I nejčastěji připravované houskové a bramborové knedlíky, podávané jako příloha k masům, lze změnou poměru surovin nebo přidáním dalších obměňovat.
Základní surovinou bramborových knedlíků mohou být brambory vařené i syrové, případně obojí. Zahušťovat je lze moukou, krupicí, krájenou houskou. Některé se plní – ovocem, ale i masem, zeleninou, houbami, případně tyto suroviny mícháme přímo do těsta. Knedlíky se dají připravit i z krupice, pohanky či tvarohu. Na ovocné knedlíky lze použít těsto kynuté, tvarohové, bramborové či odpalované.
Někdo nedá dopustit na tradiční rodinné recepty, jiný rád vyzkouší i méně známé krajové speciality – nejvíc jich asi nabízí Podkrkonoší. Mají tu i osobitá pojmenování: bosáky, klouzáky, blbouny, kantoráky, chlupačky, hop do vody.
Chlupaté knedlíky
500 g oloupaných syrových brambor, 200 g studených oloupaných vařených brambor, 250 g hrubé mouky, 1 vejce, sůl, 3 lžíce sádla, 1 cibule
Syrové brambory nastrouháme, chvíli necháme stát, pak je scedíme a necháme okapat. Můžeme zalít trochou mléka. Přidáme nastrouhané vařené brambory, vejce, sůl a za stálého míchání mouku. Lžící vykrajujeme z těsta noky a dáváme do vařící vody. Opatrně nadzvedneme ode dna a vaříme asi 8 minut. Na talíři je omastíme na sádle osmaženou nakrájenou cibulkou. Podáváme jen se zelím, nebo jako přílohu k masu.
Varianty: všechny brambory budou pouze syrové a část mouky nahradíme strouhankou; do těsta můžeme vmíchat na kostičky nakrájený rohlík.
Tvarohové ovocné knedlíky
250 g měkkého tvarohu, asi 150 g dětské krupičky, 1 vejce, špetka soli, ovoce
Suroviny zpracujeme na vláčné těsto, které se nelepí. Podle potřeby lze přidat víc krupičky. Lžící vykrajujeme kousky, tvarujeme placičky, do nichž balíme suché ovoce (čerstvé, mražené, kompotované) – švestky, meruňky, jablka, třešně. V dlaních zakulatíme a najednou vhodíme do osolené vařící vody. Když knedlíky vyplavou na povrch, ještě asi 1 – 2 minuty vaříme, pak vyndáme na talíř. Sypeme strouhaným tvrdým tvarohem, perníkem, mletým mákem nebo smaženou strouhankou, pocukrujeme a poléváme rozpuštěným máslem nebo kysanou smetanou.
Kantoráky se švestkami
1000 g syrových brambor, 1 vejce, sůl, sušené švestky, 250 g hladké mouky, máslo, červené zelí, cukr, ocet
Brambory nastrouháme, necháme ustát a vodu slijeme. Přidáme vejce, sůl, podle potřeby mouku. Vypracujeme těsto. Do kousků těsta balíme den předem namočené a povařené sušené švestky. Vaříme asi 10 minut v osolené vodě. Uvařené dáme do mísy s rozpuštěným máslem, aby se neslepily. Podáváme s červeným zelím, podušeným na másle, které jsme ochutili cukrem, solí a octem.
Krupicový knedlík s tvarohem
250 g tvarohu, 100 g krupice, 3 vejce, sůl
Tvaroh rozdrobíme, přidáme rozšlehané žloutky, krupici, sůl a necháme asi 2 hodiny stát. Pak vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Vytvarujeme šišku, položíme na vlhkou utěrku, zabalíme a kraje zavážeme. Vložíme do vařící vody a vaříme. Když knedlík vyplave nahoru, vybalíme ho a nakrájíme na plátky. Podáváme ke zvěřině nebo pečeným masům s omáčkou.
Krupicové knedlíčky
250 g krupice, 1 žloutek, 1 houska, 50 g másla
Do 1 l osolené vařící vody zavaříme za neustálého míchání krupici. Do vychladlé hmoty vmícháme žloutek a na másle osmažené kostičky housky. Mokrýma rukama tvarujeme „tenisáky“, které vaříme v osolené vodě asi 15 minut. Uvařené knedlíky hned na talíři roztrhneme vidličkou, aby z nich vyšla pára. Hodí se k telecí pečeni, vepřovému na paprice nebo zvěřině. Lze je polít i sladkou ovocnou omáčkou.
Varianta: Do vařícího se podmáslí se zavaří krupice, povaří na hustou kaši, osolí a mastnou lžící se vykrajují nočky. Polévají se máslem.
Pohankové knedlíčky
300 g pohankové mouky, 2 rohlíky, 100 g slaniny, sůl, pepř
Na pokrájené rozškvařené slanině osmažíme na kostičky nakrájené rohlíky. Smícháme s pohankovou moukou, osolíme, opepříme, podle potřeby přidáme vodu a vypracujeme hladké těsto. Tvarujeme knedlíčky – do polévky menší, jako přílohu nebo samostatný pokrm větší.
Chlupačky s houbami
500 g syrových brambor, 2 vejce, hrubá mouka podle potřeby, sůl, sušené houby, sádlo se škvarky, kysané zelí
Brambory nastrouháme, necháme chvíli stát, pak slijeme polovinu vody. Přidáme vejce, podle potřeby mouku, sůl a uvařené, na drobno nasekané houby i s vodou. Dobře promícháme. Lžící namáčenou do horké vody vykrajujeme noky a házíme je do osolené vařící vody. Když vyplavou nahoru, jsou hotové. Noky dáme do kastrolu s rozpuštěným sádlem a škvarky a přidáme dušené kysané zelí.
Zelné knedlíky
500 g nastrouhaných vařených brambor, 500 g kysaného zelí, 100 g špeku, 2 vejce, 2 rohlíky, 1 dl kyselé smetany, sůl
Vyškvařený špek smícháme s rohlíky nakrájenými na kostičky. Vymačkané, pokrájené zelí spojíme s vejci, smetanou, moukou a brambory. Vmícháme rohlíky se slaninou. Děláme menší kulaté knedlíky, které vaříme asi 15 minut v osolené vodě.
TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: ISIFA