Není pánev jako pánev
Pánev patří k základnímu kuchyňskému vybavení. Můžeme na ní smažit, dusit, vařit, případně zapékat v troubě. Na výběr jsou různé velikosti, tvary, materiály, vnitřní povrchové úpravy.
Pánve mají různé velikosti, zvolíme takovou, která odpovídá počtu obvykle připravovaných porcí. Průměr dna by se měl hodit na některou naši plotýnku.
Kulatá i hranatá, nízká i vysoká
Velmi nízké okraje má pánev na palačinky, což umožňuje jejich snadné otáčení. Univerzální pánev se středně vysokými šikmými okraji se hodí na smažení masa, restování zeleniny, míchaná vajíčka a řadu dalších jídel. Vyšší rovné okraje má tak zvaná soté pánev, ve které lze připravit různé masové a zeleninové směsi a omáčky. Kotlíkový tvar je typický pro WOK pánev určenou pro rychlou úpravu asijských jídel. Speciálním typem je lívanečník.
Od kruhového tvaru většiny pánví se odlišují oválné pánve na ryby a hranaté na steaky nebo na zeleninu. Oba typy mívají profilované dno.
Přednosti různých materiálů
Na výrobu pánví se používá hliník, nerezová ocel, železo, litina, měď. Litina se déle rozehřívá, ale teplo dlouho drží, je mimořádně odolná, ale těžká. Hliník je lehký, dobře vede teplo, ale méně kvalitní se může deformovat a nehodí se pro přímý kontakt s potravinami. Železo i měď mají vynikající vodivost a rychlou reakci na změnu teploty. Nerezová ocel je vhodná na vysoké teploty, snáší tepelné šoky, má dlouhou životnost. Tyto materiály se někdy kombinují, aby se dosáhlo optimálních vlastností nádobí. Například jádro pánve je z hliníku, vnitřní a vnější vrstva z nerezu.
Nepřilnavé povrchy
Nepřilnavé vnitřní povrchy mají zabránit připalování jídla a na smažení stačí menší množství tuku, případně žádný. Dnes se můžeme setkat především s tvrdým a tepelným šokům odolávajícím povrchem titanovým, s povrchem na keramické bázi či ošetřeným včelím voskem.
Další výhody
Odolná kovová nebo odnímatelná rukojeť umožní pokrm v pánvi dát zapéct do trouby, sklápěcí rukojeť uspoří místo při skladování. Termopoint, barevný terč na dně pánve nebo na rukojeti, svým zbarvením upozorní na správně rozehřátou pánev. Některé pánve mají i poklici.
Co je dobré vědět – zda lze pánev použít na indukční varnou desku, dát ji do trouby, či umýt v myčce, jak vysoké teploty snáší a jestli je odolná vůči tepelným šokům a vůči poškrábání.
Text: Iva Tvrzová
Foto: se svolením firem Potten & Pannen – Staněk, Fabini, Tescoma, Tefal,