U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Není nad MED!
Kategorie: Volný čas | Autor: iva
Med, který většina z nás konzumuje především na chlebu s máslem, má mnohem širší využití. Nejen v kuchyni, ale i v kosmetice a při léčbě nejrůznějších neduhů. Tento včelí produkt obsahuje látky, které pozitivně působí na náš organizmus. Med má především antibiotický a protizánětlivý účinek, dále zlepšuje trávení, posiluje nervovou soustavu a srdce, zvyšuje detoxikační schopnost organizmu (výborný na kocovinu!), urychluje hojení ran, reguluje průjmy i zácpy, zlepšuje spánek, pomáhá při akné, nemocech jater, žaludečních vředech, virových onemocněních atd. Což tedy spojit příjemné s užitečným a med častěji využít i v kuchyni? Použít se dá nejen do sladkých moučníků, ale i při různých úpravách masa, do nápojů a omáček. Hořčičná omáčka s medem Do několika lžic francouzské nebo plnotučné hořčice vmícháme lžičku tekutého medu, dochutíme pár kapkami citronové šťávy, ocukrujeme a přidáme čerstvě nasekaný kopr. Důkladně zamícháme a ihned podáváme k masu nebo rybám. Balzám na nervy Ve vodní lázni trochu ohřejeme 2 dl černého piva, vmixujeme 1 žloutek a lžíci medu. Pomalu upíjíme a chmury mizí. Spoustu zajímavostí o medu i dalších včelích produktech, jako je propolis, mateří kašička, včelí jed nebo vosk, včetně kuchařských, kosmetických a léčebných receptů z nich, najdete v knize Josefa A. Zentricha APITERAPIE, přírodní léčba včelími produkty, kterou vydalo nakladatelství Eminent. Určitě stojí za přečtení!