Nebojte se slavit Halloween
I když se Halloween původně slavil především v anglicky mluvících zemích, postupem času se stává mezinárodní událostí a získává své příznivce i u nás. Nebojte se tohoto strašidelného svátku, který se slaví 31. října, a připravte své rodině nezapomenutelný halloweenský zážitek plný pečených dobrot.
Čarovné cupcakes
(12 velkých nebo 24 malých cupcakes)
1 pomeranč
100 g oloupané dýně (čerstvé nebo zmražené)
225 g hladké mouky
10 g kypřícího prášku (cca 2/3 pytlíku)
175 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
150 g cukru
3 vejce
75 ml mléka
70 g lískových oříšků nebo oříškové pomazánky
na polevu:
115 g moučkového cukru
pomeranč
1 pytlík čokoládové polevy (100 g)
Předehřejte troubu na 200 °C. Omyjte pomeranč horkou vodou. Do hrnce nastrouhejte pomerančovou kůru na jemném struhadle. Z pomeranče vymačkejte šťávu a tři lžíce přidejte do hrnce, zbytek odložte stranou a použijte později na polevu. Do hrnce přidejte dýni a se šťávou a kůrou ji povařte přibližně 10 minut do měkka. Pravidelně míchejte. Hrnec odstavte a dýni rozmačkejte vařečkou nebo šťouchadlem.
Vytvořte těsto na cupcake: prosijte mouku s kypřícím práškem do velké mísy. Vmíchejte rostlinný tuk, cukr, vajíčka, mléko a špetku soli, vše důkladně promíchejte mixérem nebo vařečkou.
Těsto vypracovávejte 3-4 minuty do hladka. Vmíchejte dýňové pyré. Polovinu těsta naplňte do pohárků na muffiny (2 polévkové lžíce). Do druhé poloviny těsta přidejte oříškovou pomazánku, promíchejte a těsto rozdělte do zbylých pohárků na muffiny. Cup cakes dejte péct do předehřáté trouby. Pečte 20-25 minut do zlatova.
Na polevu smíchejte moučkový cukr s 2-3 lžícemi pomerančového džusu tak, aby vznikla hustá a hladká poleva. Rozpusťtee čokoládu podle instrukcí na obalu a naplňtee zdobicí pytlík. Polevou potřete cup cakes a čokoládou na nich vytvořte 4 malá kolečka (od nejmenšího po největší).
Párátkem kreslete čárky od středu ke kraji tak, aby na povrchu každého cup cakes vznikly pavučiny.
Varianty: Každý cupcakes můžete dozdobit sladkými pavoučky.
Tip: Pokud použijete zmrzlou dýni, nemusíte ji nechat rozmrazit, jen ji o trochu déle povařte.
Duchové k nakousnutí
(na 7 kousků)
50 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
170 g mouky
1 čajová lžička prášku do pečiva
125 g cukru
60 ml mléka
1 velké vejce
špetka soli
na ozdobu:
1 lžíce marmelády
500 g bílého fondánu
potravinářská barva (černá)
Smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Rostlinný tuk Hera máslová příchuť rozpusťte v hrnci a přidejte studené mléko a vejce. Nakonec vše spojte v jedno těsto a pořádně promíchejte. Pomocí lžičky naplňte těstem košíčky na muffiny. Pečte je cca 15 minut na 200 °C. Upečené korpusy vyjměte z košíčků a nechte vychladnout. Vyválejte fondán na tenký plát, pokud se vám lepí, lehce si posypte pracovní plochu práškovým cukrem. Po zchladnutí seřízněte vršek muffinů a potřete jej marmeládou. Na to přilepte část odkrojeného těsta. Základ bubáků překryjte bílým fondánem a vytvarujte. Připravte si potravinářskou barvu a domalujte oči a pusu.
4 vejce
275 ml oleje
1 čajová lžička vanilkové esence
525 g mouky
250 g cukru
65 g kakaa
4 čajové lžičky prášku do pečiva
špetka soli
275 ml vroucí vody
náplň:
250 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
50 g meruňkového džemu
500 g moučkového cukru
2 čajové lžičky vanilkové esence
kakao
mléko na zjemnění
na ozdobu:
125 g meruňkového džemu
plastoví pavoučci
U vajec oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte do tuhé pěny. Poté vyšlehejte žloutky, olej a vanilkovou esenci. Připravte si mouku, cukr, kakao, prášek do pečiva a sůl a smíchejte. Pak přidejte hotovou směs se žloutky a nakonec přidejte vařící vodu. Vše dobře smíchejte a nakonec postupně vmíchejte vyšlehané bílky. Připravte si dortovou formu vystlanou pečicím papírem (případně vymaštěnou a vysypanou moukou). Těsto nalijte do formy a rozbijte všechny velké vzduchové bubliny, které se tam udělaly. Pečte na 180 °C 20-30 minut. Po upečení nechte formu zchladnout, aby šel korpus lehce vyjmout.
Připravte náplň: rozdělte si ingredience na větší a menší část. Z té větší připravte oranžovou náplň a z menší tmavou na dokreslení. Aby byla větší část náplně oranžová, smíchejte rostlinný tuk s meruňkovým džemem. Přidejte práškový cukr a rozmíchejte na hladkou kaši. Nakonec přidejte vanilkovou tresť a zjemněte mlékem. Z menší části si připravte tmavý krém. Smíchejte rostlinný tuk s kakaem a nechte chvíli odležet.
Rozřežte korpus na tři pláty. Každý potřete připravenou oranžovou náplní a přilepte na sebe. Nakonec potřete silnou vrstvou vršek dortu. Nechte v lednici chvíli ztuhnout. Pak pomocí cukrářské zdobičky s tmavou náplní domalujte na vrchní vrstvu krému pavoučí síť. Dozdobte pavoučky a nechte vychladnout.
TEXT: REDAKCE
FOTO: UNILEVER