U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

NASTALA TA PRAVÁ CHVÍLE

Kategorie: Vaříme | Autor: JA

Chytrý člověk si na podzim naložil zelí, takže má nyní nejlevnější zdroj vitaminů. Ten, kdo to nestihl, může si kysané zelí koupit. Nemá sice většinou chuť toho domácího, nicméně na jeho zdravotních účincích mu to nic neubere. Je totiž zjištěno, že zelí spolu s bramborami je schopno pokrýt naši základní potřebu vitaminu C zejména v zimě a v předjaří, kdy tělo přímo žadoní o jeho vyšší příděly. Tohle se ví téměř po celé zeměkouli, takže nejen od Šumavy k Tatrám, ale i od Ameriky po Evropu vznikaly zajímavé recepty, které naše kysané zelí povýší na nevšední lahůdku. Ne každý totiž klasickou a neupravenou chuť kysaného zelí snáší. Chuťové zjemnění mu nikdy neuškodí. Nechte se inspirovat.

Americký salát

1/2 kg kysaného zelí rozsekáme na drobné kousky a smícháme s dvěmi nahrubo nastrouhanými jablky. Přidáme 20 dkg dobře vykapaných kostiček kompotovaného ananasu, 5 dkg najemno nastrouhaných vlašských ořechů, 3 dkg hrozinek. Salát zalijeme 1 dcl smetany, do které jsme předem rozmíchali lžíci medu.

Maďarské zelí

Drobně nakrájené dvě velké cibule do sklovita osmahneme na sádle nebo na oleji. Pak přidáme 1/2 kg kysaného zelí, 4 nadrobno pokrájené čerstvé papriky, 1 bobkový list a 5 zrnek jalovce. Vše chvíli podusíme a úplně nakonec přidáme 1 dcl bílého vína, které jsme předem smíchali s trochou rajčatové šťávy, respektive s kečupem. Dále už nevaříme. K tomu hezky křupavá houska a je tu zdravá svačinka jako vyšitá.

NASTALA TA PRAVÁ CHVÍLE