U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Nápoje pro sychravé dny

Kategorie: Recepty | Autor: Antonín Tony Linhart

Mnoho chutných variant na jedno téma

Až se po vycházce lezavou podzimní krajinou vrátíte do chaty či chalupy a usadíte se u kamen, přijde vhod šálek nebo sklenice něčeho na zahřátí. Nabízíme vám pro tyto příležitosti několik nevšedních až rafinovaných teplých nápojů. Při jejich přípravě nám poslouží jako základ káva, čaj, víno, brandy a další alkoholické i lihuprosté nápoje. Rozvinout u toho můžeme i vlastní fantazii.

Voňavá káva Brulot

Na 4 poháry: 4 šálky silné horké cezené nebo filtrované kávy, 150 ml brandy, vrchovatá lžíce hnědého cukru, kousek celé skořice, 1/2 lusku vanilky, proužek pomerančové a citronové kůry, 5 hřebíčků, 4 vrchovaté lžíce šlehané smetany

Na malou pánev dáme cukr, citronovou a pomerančovou kůru a všechno koření, zalijeme brandy a pánev mírně zahříváme, až se cukr rozpustí a brandy je horké. Mezitím naplníme 4 poháry z varného skla horkou kávou. Nedoléváme až po okraj, aby zbylo místo na brandy a šlehačku. Obsah pánve necháme velice krátce svařit, koření a kůru vyjmeme a ihned rozdělíme do pohárů s kávou. Doplníme šlehačkou. U oslazené kávy zůstane šlehačka pěkně na povrchu.

Havanský pohár

Na 4 poháry: 4 šálky silného horkého čaje, 4 lžičky cukru, 2 dl pomerančového džusu,

4 lžíce ananasového

kompotu (nebo 2 kolečka ananasu), 8 dílků kompotovaných mandarinek, 4 plátky pomeranče

Do pohárů ozdobených cukrovou krustou rozdělíme kompotované ovoce, džus a cukr. Dolijeme připraveným čajem, ozdobíme plátkem pomeranče. Hlavě rodiny můžeme do čaje stříknout i kapku kubánského rumu, i když ten z Božkova také stačí.

Svařené kořeněné víno

Na 4 – 6 sklenic: 1 láhev červeného vína, 5 cl brandy, 1,5 dl vody, 1 citron, kousek celé skořice, několik kuliček nového koření, 2 hřebíčky, cukr (podle chuti)

Do hluboké pánve vložíme plátky z půlky citronu, přilijeme víno, vodu, brandy, přidáme koření. Zahříváme, ale jen do 80 °C, pak odstavíme a podle chuti osladíme. Za-kryjeme a necháme aspoň

30 minut stát. Před podáváním nápoj prohřejeme, ale nevaříme. Horké víno přecedíme do pohárů z varného skla, podáváme ozdobené plátky citronu.

Stejně můžeme svařit i pivo, ale vynecháme citron a cukr.

Čokoláda Montezuma

Na 4 poháry: 70 g hořké čokolády, 1/2 l mléka, sklenka rumu, 2 lžíce medu, strouhaná kůra z 1/2 pomeranče, špetka mletého zázvoru a nového koření

V horkém mléce rozpustíme nastrouhanou čokoládu. Přidáme ostatní suroviny, dobře promícháme a důstojně rozléváme do pohárů. Montezuma byl totiž posledním aztéckým vládcem.

Táborák

Na 1 pohár: 1 sklenka Becherovky, 1/2 sklenky citronové šťávy, lžička cukru, 1 hřebíček, plátek citronu, lžíce rumu, horká voda

Becherovku, citronovou šťávu, cukr, hřebíček a plátek citronu dáme do poháru a zalijeme horkou vodou. Na lžíci nalijeme rum, dobře nahřejeme a zapálíme (hořet bude jen kvalitní rum s vysokým obsahem lihu). Přidáme do poháru a hořící podáváme. Po ruce máme připravený hasicí přístroj.

Keltský pivní punč

Na 1 pohár: 1 sklenice světlého piva, 3 lžičky cukru, 1 žloutek a sklenka irské whisky (stačí i rum)

V malém množství piva rozšleháme žloutek s cukrem a do směsi přimícháme whisky. Ostatní pivo zvolna zahříváme a necháme přejít varem. Za stálého míchání do něj vléváme připravenou směs. Přelijeme do punčové sklenice a podáváme.

Gin sling

Na 1 sklenici: 1 sklenka

ginu, 3 lžičky cukru, šťáva z 1/2 citronu, strouhaný muškátový oříšek, horká voda

Do punčového poháru nalijeme trochu horké vody a v ní rozpustíme cukr. Přidáme gin, citronovou šťávu a dolijeme horkou vodou. Posypeme muškátovým oříškem.

Pohár Helvetia

Na 1 pohár: 1/2 sklenky rumu, 1/2 sklenky třešňovice, sklenice (asi 1,5 dl) bílého vína, koktejlové (nebo kompotované) třešně,

3 lžičky cukru, plátek citronu

Všechny suroviny – mimo třešní a citronu – dáme do kastrolku a zvolna přivedeme k varu. Pak scedíme do nahřátého poháru a ozdobíme plátkem citronu a třešněmi.

Dětský karamelový punč

Na 4 sklenice: 1 l mléka,

8 lžic krystalového cukru

Na pánvi upražíme cukr do světle hněda, nalijeme do mléka, dobře rozmícháme a zahřejeme. Naléváme do nahřátých sklenic.

Horká rybízová limonáda

Na 4 sklenice: 4 citrony,

1 dl rybízového sirupu, 9 dl horké vody, cukr (podle chuti)

Do sklenic rozdělíme sirup a šťávu z citronů, podle chuti osladíme a dolijeme horkou vodou.

Švédský čaj

Na 4 šálky: 4 šálky horkého mléka, lístky kvalitního černého čaje, cukr

Čaj vložíme do nahřáté čajové konvice a na chvíli přiklopíme víčko, až se z čaje uvolní aroma. Potom dolijeme hodně horké mléko a necháme 6 minut vyluhovat. Čaj přelitý do šálků si každý osladí podle svého.

Cukrová krusta

Sklenice na některé nápoje se zdobí cukrovou krustou: okraj sklenice navlhčíme citronovou šťávou a pak vtiskneme do misky s cukrem (může být moučka i krupice). Necháme uschnout.

Keltský

pivní punč, pohár

Helvetia a dětský karamelový punč

Švédský čaj

Čokoláda Montezuma

Voňavá káva Brulot

Příjemné popíjení přeje

FOTO ARCHIV AUTORA

Nápoje pro sychravé dny