Nádobí z keramiky
Hrnce, hrnečky, džbány i další nádobí z různobarevné keramiky najdeme snad v každé chalupě.
Keramika byla typickým materiálem, ze kterého bývala dříve v chalupách většina kuchyňského vybavení. Nejen hrnečky, talíře, mísy a džbány, ale i hrnce a rendlíky na vaření, malé i velké pekáče, sádelňáky, nádoby na med, dózy na máslo, soudky na kysané zelí, nástěnné solničky, povidláky (hrnce na vaření povidel), dokonce i struhadla a mnoho dalšího nádobí a náčiní.
Protože hrnčířská hlína je tvárný materiál a keramici mají šikovné ruce i fantazii, můžeme si i dnes vybavit kuchyni nejrůznějším keramickým nádobím.
Vedle hrnečků, konvic, džbánů, mís a mnoha typů pečicích forem jsou k mání i nové druhy, vycházející z potřeb současných hospodyněk. Například nádoby s otvory na skladování cibule a česneku, otevřené pekáče-stojánky na kuře, talíře s poklopem na sýry, stolní dochucovací soupravy, zásobníky na příbory, štrůdláky – úzké podnosy na štrůdl, nádoby na pečení jablek, dózy na kávu a čaj, struhadélka na česnek, tácy a podnosy či nádoby na klíčení obilí a luštěnin.
Dříve nejčastěji používanou hnědou glazuru obohatily další barvy – modrá, zelená, červená, oranžová, žlutá – i různé dekory. Zárukou pevnosti keramických výrobků je výpal na vysokou teplotu a použití šamotové hlíny či hlíny pro kameninu.
www.atelierkeramiky.cz, www.keramikamk.ic.cz, www.artkeramika.cz/krouzkova, www.hrncirsketrhy.cz
TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: MICHAL TVRZ