Na zdraví!
O tom, že vhodně zvolený tvar sklenice dokáže zvýraznit přednosti kvalitního vína, ví asi každý. Když si navíc vyberete takové sklo, které bude lahodit vašemu oku, zážitek bude dvojnásobný.
Víte, že…
na sekt nebo šumivé víno se používá sklenice ve tvaru flétny. Její úzké štíhlé tělo je ideální pro dokonalé zobrazení perlení vína a také bohatosti pěny při jeho nalévání.
- červené víno má intenzivnější aroma, proto patří do větší sklenice ve tvaru balónu s širším hrdlem kvůli lepšímu provzdušnění vína. Sklenici je vhodné naplnit zhruba do jedné třetiny, aby bylo možné s vínem zakroužit a lépe se z něj uvolnily vůně a aromatické látky.
- bílé víno má zpravidla aroma méně výrazné oproti červenému vínu, proto se pro něj hodí menší sklenice ve tvaru pootevřeného tulipánu. Tato sklenice má baňaté tělo a užší protáhlý tvar, který se uzavírá směrem k hrdlu pro správnou kumulaci aromatických látek.
Text: Veronika Cerhová
Foto: Archiv firem