U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
NA SILVESTRA sřádným apetitem, leč bez masa!
Kategorie: Kuchyně | Autor: Antonín Tony Linhart
MÁME CHUŤ K ŽIVOTU, TEDY I K JÍDLU
MENU
Po přečtení názvu možná mávnete rukou. Co by to bylo za Silvestra bez vepřové hlavy, uzeného s čočkou a šunkových chlebíčků? Chalupáři jsou navíc známí vlastní výrobou klobásek a dalších dobrot z domácí udírny. Najednou bychom to vše měli vynechat a přeběhnout na stranu průsvitných vegetariánů? Ne, nejsme žádní zarputilí vegetariáni. Jen si myslíme, že podíl přírodní stravy by měl na našem stole hrát větší roli. Týká se to hlavně zeleniny, ovoce, mléčných výrobků a luštěnin. K tomu všemu samozřejmě maso, které člověk v rozumné míře také potřebuje. Jenom jde o to, abychom denně nesnídali párky, neobědvali sekanou a nevečeřeli salám s cibulí. Při sestavování svého jídelníčku se nemusíme držet žádných neoblomných pravidel. Jisté je, že lidé pro svoji výživu potřebují itolik zavrhovaný cukr a živočišný tuk. Totéž platí o mase, mouce a obilninách vůbec. Vše by ale mělo být vyváženo a záleží přitom tak trochu i na našem citu a chuti. Nesníme asi na posezení kilo škvarků, stejně jako nespořádáme plnou mísu hrušek. Sami už dopředu víme, že tudy cesta nevede. A tak bychom, u všeho co jíme, měli postupovat s rozvahou, trochu důkladněji se rozhlédnout po regálech obchodů a nabrat něco inspirace. K sestavování dnešního silvestrovského menu nás vedlo přesvědčení, že stojí zato jednou začas vybočit ze stereotypu. Pojďte si tedy s námi vyzkoušet bezmasého Silvestra! Uváděná množství jsou určena pro 4 osoby.
Zahrádkářský steak
Potřebujeme: 100 g mrkve, 100 g petržele, 100 g celeru, 100 g cukety, 100 g kedlubny – vše očištěné a nadrobno nastrouhané. Dále 1 jemně krájenou cibuli, 2 stroužky nasekaného česneku, svazeček zelené petrželky, 2 vejce, šálek strouhanky, rozmarýn, tymián, mletý pepř, vegetu, sůl a olej.
Na pánvi rozehřejeme olej, na kterém orestujeme zeleninu s cibulí a česnekem. Až se tekutina ze zeleniny odpaří, přidáme sekanou zelenou petrželku a ještě chvíli restujeme. Pak směs osolíme, přidáme uvedené koření a necháme trochu vychladnout. Poté do ní vmícháme celá vejce a tolik strouhanky, aby hmota držela pohromadě. Tvoříme placičky a opékáme dohněda. Ke steakům podáváme dva druhy omáček a česnekové brambory (viz další recepty).
Bylinková omáčka
3/4 šálku kysané smetany, 1 šálek majonézy, hrst sekaných bylinek, špetka cukru, soli, citronové šťávy a hořčice. Všechny suroviny dobře promícháme, dochutíme podle svého vkusu a dáme vychladit.
Omáčka s plísňovým sýrem 1/4 šálku rozdrobeného plísňového sýru (Niva), 1 a 1/2 šálku majonézy, citronová šťáva, pepř a sůl.
Nivu necháme rozpustit ve vodní lázni a až zchladne vmícháme do ní majonézu a dochutíme. Dáme vychladit a podáváme nejen k zahrádkářským steakům, ale i jako zálivku na salát z čerstvé zeleniny.
Česnekové brambory
1 kg oloupaných syrových a na tenké plátky nakrájených brambor potřeme rozetřeným česnekem, pekáč vymažeme máslem a hezky poklademe plátky brambor, které sem tam ještě ozdobíme oříškem másla. Pečeme v troubě dozlatova a ihned horké podáváme. Třeba is výše uvedenými omáčkami.
Makarony se sýrovou omáčkou
Potřebujeme: 400 g makaronů, 100 g listového špenátu (prodává se mražený), 300 g menších cuket, 1 krájenou cibuli, 150 g tvrdého sýra, 250 g sladké smetany, strouhaný muškátový oříšek, bílý pepř, sůl, olej.
Na oleji podusíme cibuli a nadrobno nastrouhané cukety, stáhneme z ohně, přidáme smetanu a sýr a pilně mícháme, až omáčka patřičně zhoustne. Potom vmícháme špenátové listy, okořeníme muškátem, pepřem a solí. Mezitím jsme si uvařili makarony, které scedíme a smícháme s omáčkou. Podáváme se salátem a marinovanými žampiony.
Marinované žampiony
Potřebujeme: 500 g menších očištěných žampionů, 2 cibule, strouček česneku, citronovou šťávu, kousek citronové kůry, 1/2 šálku suchého bílého vína, 1 bobkový list, 3 kuličky černého pepře, špetku cukru, sekanou zelenou petrželku, tymián a olej.
Na rozehřátý olej vložíme krájenou cibuli a česnek a necháme zesklovatět. Pak přidáme celé žampiony a zvolna je opékáme do světlehněda. Pak zalijeme vínem, přisladíme, osolíme, dáme bobkový list, tymián, kuličkový pepř a sekanou petrželku. Vše dusíme asi 15 minut a pak necháme šest hodin marinovat na chladném místě. Pro nás to znamená, že si žampiony připravíme už den před Silvestrem.
Zeleninová polévka
(pro novoroční ráno)
Potřebujeme: 100 g bílých fazolí, 100 g červených fazolí, 750 g krouhaného bílého zelí a mrkve nakrájené na kostičky, 750 g rajčat, 2 řapíkové celery, 1 pórek, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 1 litr zeleninového vývaru z kostky, 150 g strouhaného sýra, 100 g makaronů, tymián, bobkový list, sůl, pepř, svazek zelené petrželky, olej. Namočené fazole uvaříme téměř do měkka. Všechnu zeleninu pokrájíme, cibuli a česnek velmi na drobno. Na rozehřátém oleji nejprve zpěníme cibuli a česnek, přidáme tymián a bobkový list a posléze všechnu zeleninu. Potom přijdou na řadu vařené fazole ise zbylou tekutinou a připravený zeleninový vývar. Vaříme asi 30 minut tak, aby byla zelenina měkká. Petrželku dáváme jako poslední. Polévku ještě okořeníme pepřem a osolíme, můžeme použít ivegetu. Úplně nakonec vmícháme do beztak již husté polévky předem uvařené přelámané makarony. K naservírované polévce zbývá jen podat misku se strouhaným sýrem a popřát dobrou chuť. Uvidíte sami, že novoroční ráno s takovou polévkou nemusí být vůbec kalné. Věříme, že vám letos bude na Silvestra chutnat a že když ne všechny, tak alespoň některý z navrhovaných receptů použijete.
* * *
Drobečky
* Mnozí lidé často trpí pálením žáhy. Vědci zjistili, že tuto nepříjemnost můžeme alespoň zčásti odstranit, když po konzumaci ostrých či kyselých pokrmů budeme žvýkat žvýkačku. Ta totiž snižuje koncentraci žaludečních kyselin.
* Alkohol je svým způsobem jed, který v lidském organismu likviduje thiamin, tedy vitamin B 12. Pokud to s pitím přeženeme, je nutné co nejdříve zbavit tělo jedovatých pozůstatků. Pomůže nám v tom zvýšená konzumace minerálních vod nebo čerstvé ovocné či zeleninové šťávy a medem oslazené čaje z třezalky, řebříčku nebo máty. Detoxikační účinky má i čerstvá zelenina, zejména listová.
* Ité nejlepší hospodyňce se občas “podaří” udělat příliš řídkou omáčku. Žádné neštěstí – zahustit ji můžeme trochou škrobové moučky předem rozmíchané v malém množství vody.
* Do řady salátů se používá čerstvá cibule. Pokud ji nechceme mít příliš ostrou, zmírníme její štiplavost tím, že ji přelijeme vařící vodou.
* Majoránka delším vařením hořkne. Proto ji vždy přidáváme až ke konci tepelné úpravy pokrmů.
* Pokud chceme mít bramborovou kaši opravdu hedvábnou a nezešedlou, šleháme ji s horkým mlékem. Pokud ji druhý den ohříváme, ředíme ji mlékem studeným.