U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Na cestách s Josefem ávejkem
Kategorie: Volný čas | Autor: vm
Každý rok přináší různé významné dny a výročí. A tak se sluší připomenout i letošní výročí, které se týká jednoho ze světově nejproslulejších Čechů.
Jako nežijící sice nemohl být zařazen do ankety o největšího Čecha, nicméně svými skutky a slávou by mohl soutěžit o přední umístění. Jde o ordonance c. a k. pěšího pluku č. 91 z Českých Budějovic, vojína Josefa Švejka. Letos 25. září to totiž bude již 90 let, co Švejk po hrdinném a krvavém boji upadl u haličského Sokalu do ruského zajetí spolu se svým emeritním životopiscem Jaroslavem Haškem. Jako malé gastronomicko-vlastivědné připomenutí vojenských cest a období 1. světové války vznikla Švejkova cestopisná kuchařka autora Václava Malovického. Je vlastně rekonstrukcí vojákovy cesty, která vedla z bytu v Opatovické ulici na Novém Městě pražském od onoho odpoledne 28. června 1914, jehož pohodu narušila paní Müllerová, do zmíněného 25. září o rok později. A putováním dobovou kuchyní pražskou, jihočeskou, rakouskou, vídeňskou, uherskou, slovenskou, haličskou i židovskou. Z více než 230 receptů nabízíme malou ukázku: …”Ragú s hříbky, pánové, je tím lepší, čím je víc hříbků, ale hříbky se musí napřed smažit na cibulce a pak se teprve přidá bobkový list a cibule… Všechno záleží na koření. Nic se nesmí pře-hřebíčkovat, pře-citró-novat, pře-novo-oko-řenit, pře-mušká…” Vrchní polní kurát Lacina usne na vlakové lavici cestou z Budějovic do Vídně, větu nedokončiv…
Ragú s hříbky a bobkovým listem
500 g telecí plece, 4 plátky slaniny, máslo, 120 g hříbků, 2 dl bílého vína, 3 dl vývaru, 1 cibule, aromatické bylinky: bobkový list, petrželka, majoránka a sůl Drobně nakrájenou cibuli, bylinky a plátky slaniny vložíme na rozehřáté máslo, krátce zahřejeme, až slanina zesklovatí. Přidáme maso pokrájené na malé kostky, hříbky také nakrájíme na větší kostky, osolíme, podlijeme vínem a trochou vývaru a dusíme pod pokličkou do měkka. Podle potřeby podléváme zbytkem vývaru. Podáváme s vařenými brambory a dušeným hráškem. A jsme ve Vídni… Sluší se říci, že žádná vídeňská kuchyně není. Jen slepenec kuchyní celého mocnářství: české, uherské, tyrolské, slovinské, dalmátské. Maďaři dodali guláš i kuře na smetaně – paprikáš, Bukovina palačinky, italský Milán slavný řízek, Turci zase štrůdl, Slovinsko užívání vína při přípravě pokrmů a Češi kuchařky a cukráře a jejich sladké moučníky, buchty, plněné rohlíky či koláče. Slavný přívlastek “Kaiser” (císařský) je tradičně spojován s Františkem Josefem I. Právem. Již od císařova dětství nechyběl na jeho stole Kaiserschmarrn – Císařský trhanec.
Kaiserschmarrn – Císařský trhanec
120 g mouky, trochu soli, 30 g cukru a 2 žloutky smícháme se 1/4 litrem vlahého mléka, a 30 g rozpuštěného másla, až je těsto hladké. Opatrně přidáme tuhý sníh ze 2 bílků. Na pánvi zpěníme máslo a jakmile je horké, nalijeme na ně těsto asi na 1/2 cm a pečeme do zlatožluta. Pak obrátíme, roztrháme vidličkou na malé kousky a smícháme s rozinkami. Na talíři trhanec osladíme, tím změkne a zvlhne. Můžeme jej ještě podávat s ovocnou šťávou či omáčkou. Jaký recept ještě nabídnout? Co se vrátit k pěší jihočeské anabázi? Takové táborské nadívané brambory určitě potěší.
Pudláky – prejtové brambory
Vybereme si větší, stejně veliké brambory a dobře je omyjeme a očistíme. Oschlé dáme do trouby opéct do měkka. Vyjmeme, vršek odřízneme, vydlabeme část vnitřku a vybrané brambory smícháme s výrazně okořeněným prejtem. Může být ale i směs sýrová, vajíčková, slaninová, houbová, masová, salámová. Naplněné brambory potřeme sádlem, narovnáme na pekáč nebo plech a v troubě brambory ještě zapečeme.
A na závěr? Snad připomenout pátera Lacinu: “Bez inteligence může člověk žít v obyčejném nějakém zaměstnání, ale při kuchyni je to znát…” Ještě hezčí je citát maršálka Radeckého: “Jedině s plným žaludkem lze něco dokázat.”
Švejkova cestopisná kuchařka je ozdobena ilustracemi Josefa Lady a dobovými inzeráty. Stojí 160 Kč a můžete si ji písemně objednat na dobírku na adrese Časopisy pro volný čas, s.r.o., Zelený pruh 95/97, 140 00 Praha 4, nebo na e-mailové adrese: knihy@provolny cas.cz či jako SMS na číslo 900 09 03 ve tvaru:
CVC_KNIHY_SVEJKOVA_CESTOPISNA_KUC HARKA_JMENO_ADRESA
Cena 1 SMS je 3,- Kč. _ (podtržítko) = mezera Případné informace na tel. čísle: 235 313 175
Popisy k obrázkům
Ragú s hříbky
Pudláky
Císařský trhanec
Autor fotografií: FOTO ARCHIV