Muffiny nás baví!
Přemýšlíte, čím pohostíte koledníky na Velikonoce? Ti velcí čekají štamprličku a kousek nádivky, těm malým zkuste nabídnout sladké muffiny.
Muffiny, což jsou vlastně takové minidortíky, mají u dětí vždycky úspěch. Zejména, když je originálně nazdobíte. Jejich výhodou je, že se pečou již jako jednotlivé porce, buď ve formě na muffiny, nebo v silikonových nebo papírových košíčkách. Těch papírových je ale lepší dát na sebe víc, aby těsto nevyteklo. Každý muffinek lze jinak ochutit i jinak nazdobit, takže při jednom pečení můžeme připravit víc chuťových i vzhledových variant.
Aby bochánek těsta nebyl suchý, před pečením přidáme dovnitř rozinky, kousky ovoce nebo trochu marmelády či nutely. Upečené muffiny pak můžeme jen lehce pocukrovat moučkovým cukrem.
Svátečnější je ale dát muffinu pěknou čepičku. Aby na ni bylo dost místa, dáváme do formičky těsta méně – asi do tří čtvrtin. Nejjednodušší je zdobení rozpuštěnou čokoládovou polevou, dekorovanou některým z cukrových posypů. Obrovské možnosti skýtá obarvený marcipán, jehož plátem se dá muffinek překrýt a pak ještě dozdobit vytvarovanými zvířátky, kytičkami apod.
Hotovou alchymií je příprava a zdobení krémem. Každý totiž má rád něco jiného. Někdo si rád smlsne na máslovém krému, jiný radši pudinkový, čokoládový, tvarohový… Použít se dá také jen šlehačka, počítáme-li s tím, že se muffinky sní na posezení.
Na zdobení využijeme nerůznější drobné laskominky – čokoládové čočky, lentilky, želatinové bonbony, cukrové perličky, oříšky, drobné ovoce a o Velikonocích i miniaturní cukrová vajíčka.
Jogurtové muffiny
300 g polohrubé mouky, 150 g cukru, 2 bílé jogurty (celkem 300 g), 3 vejce, 100 ml oleje, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva
Celá vejce ušleháme s cukrem, postupně vmícháme olej, jogurty a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto dáváme do vymazaných a vysypaných formiček na muffiny nebo do silikonových košíčků (ty se vymazávat nemusí) a pečeme při 180 ºC asi 20 minut.
Muffiny s kousky čokolády
1 šálek polohrubé mouky, ½ hrnku cukru, ½ hrnku mléka, ¼ hrnku másla, 1 vejce, 2 lžičky prášku do pečiva, špetka soli, 1 nahrubo nastrouhaná tabulka hořké čokolády
Mouku, cukr, prášek do pečiva a máslo smícháme, přidáme mléko, vejce, špetku soli a vše dobře promícháme. Těsto dáváme do košíčků a každý muffin posypeme kousky čokolády (zbylou čokoládu schováme na příště). Pečeme při 180 ºC asi 20 minut.
Cappuccinové muffiny s krémem
Těsto: 250 g polohrubé mouky, 1 polévková lžíce kakaového prášku, 2 sáčky cappuccina, 125 g třtinového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, 100 g čerstvého sýra, 300 g podmáslí, 80 ml oleje, 3 lžičky prášku do pečiva, špetka soli. Krém: 250 g mascarpone, 2 žloutky, 3 polévkové lžíce cukru a jeden sáček vanilkového cukru
Nejprve připravíme krém. Žloutky ušleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny a postupně po lžících přimícháme mascarpone. Krém dáme do chladu. Pak připravíme těsto. V misce smícháme mouku, kakao, prášek cappuccino, prášek do pečiva a špetku soli. V jiné misce rozšleháme vejce, cukr, vanilkový cukr, olej, čerstvý sýr a podmáslí. Hmotu přidáme k sypké směsi a promícháme. Těstem plníme formičky do tří čtvrtin a pečeme při 180 ºC 15 až 25 minut. Po vychladnutí muffiny zdobíme krémem.
Tvarohový krém
1 polotučný tvaroh v papíře, ½ kelímku zakysané smetany, třetinka změklého másla, cukr moučka podle chuti
Všechny ingredience ušleháme a hotový krém nastříkáme na muffiny. Povrch můžeme ještě ozdobit čokoládovým posypem nebo kouskem čerstvého ovoce (broskev, jahoda, malina apod.).
Text Martina Lžičařová, foto Shutterstock a Thinkstock