Mrkev v hlavní roli: Recept na pomazánku, hlavní chod i dezert

Foto: Shutterstock
Mrkev je nejen všestrannou ingrediencí, kterou lze využít ve slaných i sladkých pokrmech, ale také cenným zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny. Navíc je dostupná po celý rok, snadno se připravuje a dobře se skladuje.
Hovězí po burgundsku
Co budete potřebovat:
800 g hovězího masa (např. kližka nebo přední hovězí), 150 g slaniny, 5 malých cibulek, 500 g karotky, 3 stroužky česneku, 250 ml červeného vína, 500 ml hovězího vývaru, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 bobkové listy, snítka rozmarýnu, 1 čajová lžička tymiánu, 2 lžíce olivového oleje, sůl a pepř
Postup:
Hovězí maso nakrájíme na kostky o velikosti asi 3 cm. Na velké pánvi nebo v kastrolu rozpálíme olivový olej a nakrájenou slaninu opečeme dozlatova a vyjmeme stranou. Na stejné pánvi orestujeme kostky hovězího masa ze všech stran, osolíme, opepříme, poté je také vyjmeme a necháme stranou. Pak na pánvi opečeme očištěnou a pokrájenou karotku a cibuli nakrájenou na měsíčky. Když změknou, přidáme nasekaný česnek, opečenou slaninu a maso, rajčatový protlak, koření a podlijeme vývarem a vínem, přivedeme k varu a dusíme, dokud maso nezměkne. Podáváme s pečivem či bramborami. Pro výraznější chuť necháme odležet do druhého dne.

Foto: Shutterstock
Indický dhál
Co budete potřebovat:
200 g červené čočky, 1 střední květák, 2 mrkve, 1 střední cibule, 2 stroužky česneku, kousek zázvoru (asi 2 cm), hrst špenátových listů, 1 plechovka kokosového mléka (400 ml), 500 ml zeleninového vývaru nebo vody, 2 lžíce oleje, 1 lžička kurkumy, 1 lžička římského kmínu, 1 lžička mletého koriandru, pepř a sůl, čerstvý koriandr na ozdobu
Postup:
V hrnci na středním ohni na oleji necháme zesklovatět najemno nasekanou cibuli, přidáme česnek a zázvor, kurkumu, římský kmín, koriandr, pepř a necháme asi minutu rozvonět. K cibuli a koření přidáme očištěnou zeleninu nakrájenou na kousky, špenát, podlijeme zeleninovým vývarem nebo vodou, osolíme, vsypeme důkladně propláchnutou čočku, kokosové mléko a necháme dusit 20–25 minut, dokud zelenina a čočka nezměknou. Podáváme ozdobené čerstvým koriandrem. Skvěle chutná s rýží nebo indickým chlebem naan.

Foto: Shutterstock
Pikantní mrkvové hranolky s dipem
Co budete potřebovat:
Na hranolky: 500 g mrkve, 50 ml olivového oleje, 1 lžička papriky (sladké, nebo pálivé, podle chuti), 1 lžička sušeného česneku, pepř, sůl
Na dip: 100 g majonézy, 1 lžíce omáčky sriracha, 1 lžička limetkové šťávy, sůl
Postup:
Troubu předehřejeme na 220 °C. Mrkev oloupeme a nakrájíme asi na 1 cm široké hranolky. V míse smícháme olivový olej, papriku, česnek v prášku, sůl a pepř. Přidáme nakrájené mrkvové hranolky a dobře promícháme, aby se rovnoměrně obalily. Hranolky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem v jedné vrstvě. Pečeme v předehřáté troubě asi 25–30 minut, dokud nebudou zlatavé a křupavé. V polovině pečení je můžeme obrátit, aby se opekly rovnoměrně. Mezitím si připravíme dip smícháním majonézy, omáčky sriracha a limetkové šťávy a nakonec podle potřeby dosolíme. Před podáváním můžeme posypat nasekanými čerstvými bylinkami podle chuti.

Foto: Shutterstock
Mrkvová pomazánka
Co budete potřebovat:
200 g tvarohu ve vaničce, 2 vejce natvrdo, 1 mrkev, 1 jarní cibulka, 2 nakládané okurky, 2 lžíce majonézy, sůl a pepř podle chuti
Postup:
Vejce, mrkev a okurku nastrouháme na jemném struhadle, jarní cibulku nasekáme najemno a vše smícháme s majonézou a tvarohem. Podle chuti osolíme a opepříme. Podáváme s pečivem.

Foto: Shutterstock
Mrkvový koláč
Co budete potřebovat:
Na těsto: 250 g strouhané mrkve, 200 g cukru, 3 vejce, 150 ml rostlinného oleje, 200 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 1/2 lžičky jedlé sody, 1 lžička mleté skořice, 1/2 lžičky muškátového oříšku, špetka soli, 100 g vlašských ořechů, 50 g rozinek
Na krém: 200 g smetanového sýra (např. Lučina nebo Philadelphia), 50 g změklého másla, 100 g cukru moučka, 1 lžička vanilkového extraktu, citronová šťáva podle chuti, ořechy na posypání
Postup:
Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu vyložíme pečicím papírem. V jedné misce dobře promícháme strouhanou mrkev, cukr, vejce a olej. V jiné misce smícháme hladkou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici, muškátový oříšek a špetku soli. Suché suroviny postupně přidáváme k mokré směsi, dokud se všechny ingredience nespojí. Přisypeme nasekané ořechy a rozinky, promícháme a těsto rovnoměrně přelijeme do připravené formy. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 30–40 minut, dokud není těsto propečené. Zatímco koláč chladne, připravíme si krém vyšleháním smetanového sýra s máslem, cukrem, vanilkovým extraktem a citrónovou šťávou. Krém rozetřeme na vychladlý korpus a posypeme nasekanými ořechy.