Moučníky bez pečení
Léto je jako stvořené pro moučníky, které nemusíme péct. Jejich příprava není náročná a chuť výrazná a svěží!
1 Nepečený cheesecake
200 g máslových sušenek, 70 g másla, 250 g ricotty, 500 g tučného tvarohu, 120 g cukru krystal, 1 balíček vanilkového cukru, 2 žloutky, 75 g želatinového ztužovače, šťáva ze dvou limetek, 1 limetka a hrst čerstvé máty na ozdobení
Sušenky rozdrtíme, přidáme k nim změklé máslo a obě suroviny spojíme. Hmotu položíme na dno formy vyložené pečicím papírem a prsty vytvarujeme korpus. Dáme do lednice minimálně na 30 minut. Krém připravíme tak, že vyšleháme žloutky s cukrem, a potom zapracováváme ricottu, tvaroh, vanilkový cukr, ztužovač a limetkovou šťávu. Směs naneseme rovnoměrně na korpus a cheesecake vložíme na dvě hodiny do chladu. Na závěr dort ozdobíme plátky limety a lístečky máty.
2 Piškotový dort
2 balení cukrářských piškotů, 350 g jahod, 250 g smetany ke šlehání, 1 balíček ztužovače, 180 g zakysané smetany, 2 balíčky vanilkového cukru, 1 vanilkový lusk
Do nádoby nalijeme smetanu, nasypeme ztužovač a pořádně vyšleháme. Dále přidáme zakysanou smetanu, cukr, dužinu se semínky z vanilkového lusku a důkladně promícháme. Jahody nakrájíme na plátky. Do dortové formy vyložené pečicím papírem vyskládáme první vrstvu piškotů a na ně klademe polovinu krému. Zbytkem piškotů obložíme kraj formy, vytvoříme s nimi i druhé patro a potřeme zbytkem krému. Na vrch položíme plátky jahod a dáme chladit.
3 Veganské kuličky
400 g vypeckovaných datlí, 250 g rozdrcených kešu ořechů, 100 g holandského kakaa, 100 g strouhaného kokosu, 50 g najemno nastrouhané červené řepy, 2 lžičky medu a vodu dle potřeby
Do mixéru nasypeme datle, přidáme trochu vody, 200 g kešu oříšků, 50 g holandského kakaa, 50 g strouhaného kokosu, med a vše rozmixujeme. Dáme na hodinu do lednice. Potom jednu třetinu těsta odebereme a v misce ji smícháme s nastrouhanou řepou. Tvoříme z hmoty kuličky (mělo by jich být zhruba 20). Některé obalíme ve zbylém kokosu, některé v kešu oříškách nebo v kakau a ty s červenou řepou můžeme nechat neobalené.
4 Tiramisu pro jednoho
9 cukrářských piškotů, 100 g mascarpone, 50 ml šlehačky, 30 ml espresa, 1 lžíce moučkového cukru, 1 lžíce amaretta, 2 lžíce vaječného likéru a kakao na posypání
Uvaříme silnou kávu a po vychladnutí do ní přidáme amaretto. Mascarpone vyšleháme s cukrem, postupně přiléváme vaječný koňak a nakonec zapracujeme vyšlehanou šlehačku. Piškoty namočíme na chvilku do kávy s amaretem. Dáváme je na sebe a každou vrstvu promažeme krémem. Na závěr posypeme kakaem a necháme 3 hodiny ztuhnout v ledničce.
5 Brownies s krémem z avokáda
200 g vlašských ořechů, 200 g datlí, 160 g kakaa, 50 g 70% hořké čokolády, 1 lžíce změklého másla, 1 velké zralé avokádo, 30 ml agávového sirupu, 2 lžičky vanilkového extraktu, 1 polévková lžíce kokosového oleje, 2 kusy kiwi a kokos na posypání
Ořechy, datle, máslo, 120 g kakaa a čokoládu vložíme do mixéru a rozmixujeme. Vzniklou hmotu rozetřeme na tác vyložený pečicím papírem. Krém z avokáda připravíme tak, že rozmačkáme zralé avokádo, přidáme sirup, 40 g kakaa, vanilkový extrakt, kokosový olej a vše spojíme do hladka. Směsí brownies potřeme, dozdobíme oloupaným a na plátky nakrájeným kiwi a posypeme kokosem. Necháme ztuhnout v lednici minimálně 3 hodiny.
Text: Karolína Waberová
Foto: Shutterstock