Mlsání z jarních květů a bylinek

Šeříkový sirup na letní limonádu

10 květenství šeříku, 1 zralé granátové jablko, 1 l vody, 1 kg třtinového cukru, ½ lžičky kyseliny citronové

Květy odstřihněte a nechte ve stínu vylézt hmyz. Oberte květy od stonků a vložte do hrnce. Květy neproplachujte, protože byste přišli o část pylu a vůni – to nejlepší v sirupu. Granátové jablko rozkrojte a dřeň i zrníčka vymačkejte do hrnce. Přidejte kyselinu citronovou, jelikož jako konzervant zabraňuje růstu bakterií, kvasinek a plísní. Směs dolijte vodou tak, aby květy byly ponořené, zakryjte plátýnkem a poklicí a nechte v chladu a ve tmě do druhého dne louhovat. Přes stejné plátýnko směs přeceďte, přitom úplně vyždímejte, co se povede – získáte tak silný základ. Směs oslaďte polovinou cukru a zahřívejte až se bude vařit. Vařte tak dlouho, až bude tekutina sirupovitá, podle potřeby přidejte zbylý cukr. Pro nejlepší limonádu sirup zředíte sodou nebo neperlivou chlazenou vodou, přidáme plátky citrusů, čerstvé bylinky a podle chuti led.

 

Pampeliškový med

5 plných hrstí květů pampelišky, 1 hrst čerstvých listů meduňky, 2 litry vody, 2 kg světlého třtinového cukru, 2 bio citrony, ½ lžičky kyseliny citronové

Rozložte natrhané květy na prkénko a nechte vylézt broučky. Do hrnce dejte čisté, ale nemyté květy, protože byste se připravili o pyl, který je k přípravě nutností! Zalijte vodou a přiveďte k varu. Nechte pár minut pobublávat, stáhněte z ohně a přidejte na plátky nakrájené citrony a čisté listy meduňky. Pokud není vše pod hladinou, směs stlačte vařečkou. Přikryjte utěrkou a pod pokličkou nechte louhovat do druhého dne. Pak směs slijte a vyždímejte ji přes plátýnko. Přidejte cukr a kyselinu citronovou. Pak tekutinu pomalu vařte, přitom dávejte pozor, aby nevzkypěla. Za občasného míchání zredukujte, až získá konzistenci medu. Trvá to 1-2 hodiny.

 

 

Levandulový sirup

100 g levandulových květů, 1 l vody, 1 bio citron, 200 g třtinového cukru, 150 g želírovacího cukru, 1 lžička kyseliny citronové

Květy oberte ze stonků a dejte do hrnce. Přidejte citron pokrájený na plátky a zalijte 1 litrem převařené a zchladlé vody. Nechte pod pokličkou louhovat 24 hodin. Sceďte květy přes plátýnko a dobře je vyždímejte. Přidejte cukr, želírovací cukr a kyselinu citronovou. Začněte svářet a míchat do úplného rozpuštění cukru. Tekutinu zredukujte asi o třetinu a pak sirup slijte do uzavíratelných lahviček, otočte dnem vzhůru a nechte zchladnout.

 

 

Bezový sirup

25 ks bezového květenství, 2 l vody, 2 kg cukru, 2 bio citrony, 1 lžička kyseliny citronové

Dva litry vody převaříme. Do ní naložíme čistá bezová květenství, přidáme plátky citronů a kyselinu citronovou. Druhý den scedíme přes plátýnko. Pak směs povaříme pár minut a plníme čisté lahve, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru až do vychladnutí.

 

 

Borůvkovo-levandulový sirup

0,5 l borůvek, 300 g třtinového želírovacího cukru, ½ lžičky kyseliny citronové, pár stonků levandule, půlka citronu, případně voda na zředění

Borůvky prosypeme želírovacím cukrem, pořádně je rozmačkáme, aby pustily šťávu, přidáme levandulové květy a kyselinu citronovou. Necháme přes noc v chladu odležet. Druhý den směs přecedíme, zředíme podle požadované hustoty vodou, svaříme a plníme do sterilizovaných lahviček, které obrátíme dnem vzhůru do zchladnutí.

labeta.cz


Kyselina citronová

Dodá šmrnc ovoci i zelenině. Ať už připravujete marmelády, zavařujete ovoce či nakládáte zeleninu, kyselina citronová je pomocníkem k nezaplacení. Kromě chuti pomáhá ovoci a zelenině udržet si svou barvu. Navíc vám přijde vhod i ve chvíli, kdy budete chtít z varné konvice odstranit vodní kámen.

 

Text: Martina Lžičařová
Foto: Labeta

Mlsání z jarních květů a bylinek