Mleté maso
Mleté maso nemusíme použít jen na sekanou, dají se z něj vymyslet originální recepty! Třeba pizza, výborné chilli con carne nebo srbské čevabčiči!
Mleté maso s rozinkami
500 g mletého masa, 1 hrst rozinek, 1 plátek bílého chleba nebo bagety, 300 ml mléka, 1 červená cibule, 1 lžíce kari, 1 lžíce kurkumy, 1 hrst rozinek, 1 hrst vlašských ořechů, 3 lžíce meruňkového džemu, 1 citrón, 5 vajec, 30 ml olivového oleje, 1 hrst čerstvého koriandru, pepř a sůl
Troubu předehřejeme na 180 °C. Do poloviny mléka namočíme chléb. Cibuli nasekáme nadrobno a smícháme ji s mletým masem, kari, kurkumou, rozinkami, ořechy, džemem, citrónovou šťávou a dvěma vejci. Potom do směsi ještě natrháme namočenou bagetu a osolíme, opepříme podle chuti. Směs dáme na rozpálenou pánev s olejem a za stálého míchání smažíme asi po dobu 5 minut. Potom do misky rozklepneme zbylé vejce a přilijeme druhou půlkou mléka a metličkou obě ingredience spojíme. Přidáme natrhaný koriandr. Směsí polijeme orestované maso, které před tím vložíme do zapékací misky. Pečeme 25 až 30 minut. Servírujeme nakrájené s citrónem a zeleninovým salátem.
TIP: Do mléka a vajec můžeme kromě koriandru přidat i trochu nastrouhaného zázvoru.
Boloňská pizza
550 g hladké mouky, ½ kostky droždí, 1 špetka cukru, trochu vlažné vody, 1 špetka soli, 5 lžic olivového oleje
Na omáčku: 200 g mletého hovězího masa, 30 ml rostlinného oleje, 1 ks červené cibule, 250 g loupaných rajčat, 10 cherry rajčátek, 1 lžička sušené bazalky, 1 hrst čerstvé bazalky na ozdobení, 1 hrst piniových oříšků, 100 g zakysané smetany, 150 g libovolného sýru, sůl a pepř
Z droždí, vody a cukru vytvoříme základ pro kvásek, který následně necháme kvasit v mírném teple. Vzniklý kvásek spojíme s moukou, solí a olejem. Do těsta přiléváme postupně vlažnou vodu a snažíme se hmotu spojit do soudržné konzistence. Poté těsto dáme na pomoučený vál a hněteme ho, dokud nebude pružné, vytvoříme bochánek a necháme ho trochu zaprášený moukou a přikrytý utěrkou kynout zhruba dvě hodiny. Poté z těsta vyválíme placku.
Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a zhruba po 3 minutách vložíme osolené a opepřené mleté maso. Orestujeme ho a přidáme loupaná krájená rajčata. Vaříme zhruba 15 minut. Přisypeme sušenou bazalku a celou směsí potřeme těsto na pizzu a na vrch vyskládáme nakrájená cherry rajčata. Pečeme na 220 °C po dobu 15 až 20 minut. Když je pizza upečená, posypeme ji čerstvou bazalkou, piniovými oříšky a servírujeme ji se zakysanou smetanou a nastrouhaným sýrem.
Chilli con carne
500 g mletého hovězího masa, 300 g loupaných rajčat, 400 g fazolí z konzervy, 2 lžičky rajčatového protlaku, 200 ml hovězího vývaru (nebo z půlky kostky), 2 velké cibule, 50 g tmavé hořké 70 % čokolády, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 lžička římského kmínu, 1 lžička sušeného koriandru, 1 lžička sladké papriky, 1 lžička sušeného chilli, 1 hrst čerstvého koriandru, 200 g zakysané smetany, 7 sterilovaných jallapenos, sůl
Cibuli nakrájíme nadrobno a smažíme ji na oleji v hrnci, dokud nezhnědne. Přisypeme koření a dvě minuty ho pražíme. Vložíme maso, zhruba 4 minuty mícháme s kořením a potom přidáme rajčatový protlak, vývar, čokoládu, loupaná rajčata, která vařečkou rozdělíme na menší kusy. Vaříme na mírném plamenu pod pokličkou asi dvacet minut. Vsypeme fazole a ještě 2 až 3 minuty povaříme. Podle chuti dosolíme nebo přidáme více chilli. Podáváme s cornflakes, nachos nebo s rýží, pokapané zakysanou smetanou a ozdobené koriandrem a papričkami jallapenos.
Sekaná s mrkví a slaninou
700 g mletého vepřového masa, 3 ks mrkve, 1 ks žluté papriky, 1 ks červené papriky, 1 ks cibule, 2 lžíce másla, 2 snítky rozmarýnu, 3 stroužky česneku, 2 ks vajec, 100 g anglické slaniny, sůl a pepř
Mrkve a papriky nakrájíme na malé kousky a osmahneme je společně s cibulkou na másle. Dáme do misky mleté maso a vložíme do něj připravenou zeleninu, rozmarýn, prolisovaný česnek, vejce a dochutíme solí a pepřem. Všechny ingredience důkladně spojíme, vytvarujeme „šál“ a vložíme do zapékací misky vyložené pečicím papírem. Vrch sekané obložíme anglickou slaninou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 °C po dobu zhruba 50 minut.
Čevabčiči na špejli
500 g mletého masa, 1–2 lžíce perlivé minerální vody, 1/2 lžičky, jedlé sody, 5 lžic rostlinného oleje, 1–2 lžičky koření čubrica, 1 stroužek česneku, 1 červená cibule, sůl a pepř
Maso promícháme s nadrobno nakrájenou cibulí, minerální vodou, sodou, osolíme, opepříme, přidáme čubricu, prolisovaný česnek a necháme v chladničce čtyři hodiny odpočinout. Potom utvoříme podlouhlé válečky a napíchneme je na předem ve vodě namočené dřevěné špejle a smažíme je na rozpáleném oleji celkem osm minut ze všech stran dohněda. Podáváme třeba s pita chlebem, zakysanou smetanou a ajvarem.
Text: Karolína Waberová
Foto: Shutterstock