U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

MÉNĚ ZNÁMÉ OBILOVINY A LUŠTĚNINY

Kategorie: Kuchyně | Autor: IVA TVRZOVÁ

V REGÁLECH OBCHODŮ NAJDETE SUROVINY, KTERÉ MOŽNÁ ZATÍM NEZNÁTE. CO TAKHLE ZKUSIT POHANKU, JÁHLY NEBO CIZRNU?

Společné mají to, že nejen zpestří náš jídelníček, ale také jej obohatí o nějaký ten vitamín, minerály a spoustu dalších zdraví prospěšných látek. Například jáhly (loupané proso) jako jediná zásaditá obilovina jsou vhodné při žaludečních obtížích. Neobsahují lepek, jsou lehce stravitelné, vhodné i pro diabetiky. Upravujeme je podobně jako rýži – hodí se na kaše, nákypy, rizota, do polévek. Před použitím je vždy propláchneme a spaříme horkou vodou.

Pohanka je nejlepším přírodním zdrojem rutinu, který zpevňuje cévy. Obilovina je výborná při žaludečních a dvanácterníkových vředech. Vitamín cholin regeneruje poškozené jaterní buňky. Pohanku kupujte jen mechanicky loupanou (má světlejší barvu) – ta si zachovává všechny účinné látky a příprava je rychlá, nemusí se vařit: jeden díl propláchnuté pohanky zalijeme 1,5 dílem vařící vody a necháme pod pokličkou 20 – 30 minut stát. Voda se vstřebá a pohanka je měkká. Přidává se do rizota, karbanátků, polévek, konzumuje se na sladko i na slano. Z pohankové mouky jsou výborné palačinky, lívance, koláče.

   Cizrna, zvaná římský hrách, je bohatým zdrojem minerálů, vitamínů, bílkovin, vlákniny. Chrání proti rakovině a kardio-vaskulárním nemocem, neobsahuje lepek. Používá se podobně jako hrách – do polévek, kaší, pomazánek, do rizota, za studena do salátů. Mouka se přidává do pečiva. Koupíme ji čerstvou, sušenou (máčí se a pak vaří) nebo sterilovanou.

***

JÁHLOVÉ ŠKUBÁNKY

250 g jáhel, 1 l mléka, sůl, trochu másla, něco na posypání (skořicový cukr, strouhaný perník, osmažená cibulka apod.)

2 – 3 porce

Jáhly propláchneme, pak spaříme horkou vodou a scedíme. Dáme do hrnce, zalijeme mlékem a mírně osolíme. Uvaříme do měkka (asi půl hodiny). Lžíci namáčíme do rozpuštěného másla, vykrajujeme noky a dáváme na talíř. Polijeme máslem a sypeme podle chuti.

DUŠENÉ JÁHLY S HOUBAMI

250 g jáhel, 25 g másla, hrst sušených hub, pepř, sůl

2 – 3 porce

Jáhly propláchneme, spaříme horkou vodou a scedíme. Vmícháme houby (čerstvé nebo sušené, ty předem namočíme), opepříme, osolíme, přilijeme vodu (asi 1/2 l) a dusíme do měkka. Před podáváním polijeme máslem a podáváme se zeleninou.

POHANKOVÁ KAŠE S OVOCEM

4 jablka, 1/2 citronu, po lžičce skořice a másla, med, 250 g pohanky, 2 jogurty

Čtvrtky oloupaných jablek dáme do kastrolu, zakapeme citronovou šťávou, posypeme skořicí a přidáme máslo. Nepatrně podlijeme a podusíme do měkka. Do předem připravené měkké pohanky vmícháme polovinu jablek a podle chuti med. Rozdělíme do misek, přelijeme jogurtem a ozdobíme zbylými jablky.

POHANKOVÝ SLANÝ NÁKYP

500 g pohanky, 1/2 balíčku droždí, cibule, česnek, majoránka, olej, máslo, sůl

4 porce

Propláchnutou pohanku zalijeme 1,5 dílem vroucí vody a necháme 20 minut pod pokličkou dojít. Nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, smícháme s pohankou, přidáme utřený česnek, majoránku, droždí, máslo, sůl. Promícháme, dáme do vymazané formy a pečeme při 170 °C asi 40 minut.

CIZRNOVÁ POLÉVKA

300 g sterilované cizrny, 150 g kořenové zeleniny, 2 cibule, 50 g másla, 600 ml vody nebo zeleninového vývaru, 4 stroužky česneku, majoránka, sůl, petrželová nať

4 porce

Cizrnu scedíme. Zeleninu a cibuli pokrájené na kostičky orestujeme na másle a krátce podusíme. Přidáme asi 2/3 cizrny a hrubě rozmixujeme. Zalijeme vodou nebo vývarem a přivedeme k varu. Pak přidáme zbytek cizrny a rozdrcený česnek a ještě krátce povaříme. Můžeme zahustit kukuřičným škrobem. Dochutíme kořením a podáváme.

POMAZÁNKA HUMMUS

200 g sterilované cizrny, 50 g cibule, 50 g pórku, 50 g olivového oleje, sůl, pepř

Jemně nasekanou cibuli osmažíme na oleji do růžova. Místo cibule lze použít utřený česnek. Cizrnu scedíme a rozmixujeme s olejem, osolíme, opepříme, vmícháme cibuli a jemně nakrájený pórek. Mažeme na pečivo.

CIZRNOVO-ČOČKOVÉ KARBANÁTKY

500 g sterilované cizrny, 100 g sterilované čočky, 2 cibule, 3 lžíce hladké sójové mouky, hlavička česneku, majoránka, petrželová nať, kávová lžička soli, strouhanka, olej na smažení

4 porce

Cizrnu a čočku scedíme a umeleme na masovém mlýnku. Přidáme na drobno nakrájenou cibuli, sójovou mouku, utřený česnek, majoránku a posekanou petrželovou nať. Osolíme a dobře promícháme. Tvoříme karbanátky, obalíme ve strouhance a smažíme na oleji, případně pečeme ve formě na muffiny. Podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší a se zeleninou.

CIZRNOVO-RÝŽOVÉ KULIČKY S KOKOSEM

200 g sterilované cizrny, 200 g kulatozrnné rýže, 50 g kokosu, 10 g vanilkového cukru, 50 g másla, 100 ml slazeného kondenzovaného mléka Salko, 60 g smetany, bílý rum

5 porcí

Cizrnu scedíme a rozmixujeme, smícháme s rýží uvařenou do měkka, částí kokosu, vanilkovým cukrem, máslem, částí zkaramelizovaného Salka. Zpracujeme a tvoříme kuličky, jež obalíme v kokosu. Podáváme na smetanovém krému – část Salka rozředíme smetanou a kapkou rumu. Karamelové Salko – konzervu dáme do hrnce s vodou a pomalu vaříme asi jednu hodinu. Otevřeme až po vychladnutí!

Recepty z cizrny připravil Albert Hauptmann z Bonduelle, další recepty najdete na www.bonduelle.cz

KÁVA PLNÁ ENERGIE

TIP!

Potřebujete být fit a čilí? K prověřeným životabudičům, jako jsou zelený čaj a káva, přibyl další: káva s guaranou. Výtažky ze semen této dřevnaté liány, pocházející z tropických lesů Brazílie, oddalují pocity únavy, zvyšují psychickou aktivitu, zlepšují koncentraci. Podporují také vstřebávání tuků a potlačují chuť k jídlu. Guarana totiž obsahuje až 6 % kofeinu, nejvíce v celé rostlinné říši. Spolu s dalšími látkami působí po celých 6 až 9 hodin! Kávu s guaranou 3 v 1 (s mlékem a cukrem) dodává Douwe Egberts v praktickém 170gramovém balení, které obsahuje 10 sáčků na jednotlivé porce kávy.

Popisy k obrázkům

Autor fotografií: FOTO: BONDUELLE

MÉNĚ ZNÁMÉ OBILOVINY A LUŠTĚNINY