Melounové menu

Melouny jsou známé jako zdravé letní osvěžení plné vitaminů. Nejčastěji se konzumují čerstvé, nakrájené na plátky nebo menší kousky. Věděli jste ale, že jejich nízkou energetickou hodnotu a nulový obsah tuku můžete využít při sestavování celého menu? Nejvhodnější jsou melouny bez jadérek.

 

 

Polévka

Na začátek se hodí podávat třeba studenou polévku Gazpacho. Ta tradiční španělská se připravuje z rajčat. Vyzkoušejte ale i její melounovou obměnu.

Potřebovat na ni budete:

3 rajčata
350 g melounu
1/2 stroužku česneku
50 ml olivového oleje
cukr podle chuti
1/2 malé dýně
1/2 okurky
bazalku
1 polévkovou lžíci hořčice
2 lžičky sherry octa
sůl
krevety (nemusí být)

Nejdříve na pánvi osmahněte česnek, rozčtvrcená rajčata a bazalku. Odstavte a vložte do hrnce k nakrájené dýni a okurce. Přidejte ocet, hořčici, olej, cukr a bezpeckový meloun nakrájený na kostičky. Nechte 10 minut odpočívat. Poté vše rozmixujte a dochuťte solí. Máte-li rádi krevety, vařte je 1 minutu ve vroucí vodě a zchlaďte. Polévku servírujte s lístkem bazalky a případně s krevetou.

 

Předkrm

Po polévce může přijít předkrm ve formě lehkého krabího salátu s melounem.

Na ten si připravte:

350 g  krabího masa
5 lžic majonézy
50 g bílého jogurtu
4 lžičky olivového oleje extra virgin
4 lžičky limetkové šťávy
1 jarní cibulku
čerstvou petržel
sůl, mletý pepř
meloun
ledový salát
toastový chléb

Krabí maso nebo krabí tyčinky nechte okapat a mezitím si připravte zálivku: smíchejte majonézu, jogurt, olivový olej, limetkovou šťávu, na jemno nakrájené jarní cibulky, petrželku, sůl a pepř. Zálivku jemně promíchejte s krabím masem. Meloun rozpůlte, nakrájejte na klínky a následně na malé kostky. Na talířek si připravte ledový salát, na něj kostky melounu a nakonec přidejte krabí salát. Pokrm ozdobte snítkou petrželky. Můžete podávat s opečeným toastem.

 

Příloha

Hledáte-li netradiční přílohu, meloun může být tou pravou volbou. Vyzkoušejte ho podávat místo hranolek ke kari kuřeti podle následujícího receptu.

Na nákupní seznam si připište:

4 kuřecí prsa bez kůže a kostí
1/3 šálku řepkového nebo slunečnicového oleje
3 stroužky rozmačkaného česneku
1 polévkovou lžíci na jemno nastrouhaného zázvoru
1 polévkovou lžíci sójové omáčky
1 šálek nízkotučné nebo sójové majonézy
1/2 čajové lžičky jemného kari (nebo dle chuti)
1/4 šálku nakládaných okurek
6 plátků bezpeckového melounu
čerstvá petrželová nať na ozdobu

Při tomto receptu začněte přípravou kuřecího masa. To vložte do uzavíratelného plastového sáčku spolu s olejem, česnekem, zázvorem a sójovou omáčkou. Dobře sáček uzavřete a nechte kuře marinovat 30 minut až 2 hodiny. Kuře můžete grilovat nebo smažit, dokud není měkké. Pokračujte smícháním majonézy, kari a nadrobno nakrájených naložených okurek. Meloun nakrájejte do tvaru větších hranolků a sestavte z nich hranici. Naporcujte kuře na plátky a naaranžujte je na meloun. Lžičkou na kuře naservírujte majonézovou omáčku a posypte trochou nakrájené petrželky.

 

Dezert

Po hlavním chodu je samozřejmě čas na dezert. Sladké melouny Bouquet by se daly podávat samotné, ale připravujete-li slavnostní oběd, bude se vám hodit recept na palačinky právě s melounem.

Na tento recept budete potřebovat:

½ litru mléka
2 vejce
200 g hladké mouky
špetku soli
tuk na opékání
smetanu ke šlehání
meloun
vanilkovou zmrzlinu

 

V hrnku dobře rozkvedláte mléko s vejci a špetkou soli. Poté za stálého míchání postupně přisypte mouku. Těsto nalévejte na vymaštěnou pánvičku naběračkou a opékejte z obou stran. V misce ušlehejte šlehačku, z melounu vydlabejte kuličky a připravte si zmrzlinu. Před podáním potřete palačinku šlehačkou, přidejte připravené kuličky melounu a zmrzlinu. Můžete ještě pocukrovat.

 

 

Nápoj

A na závěr přichází skvělý recept na jeden z nejoblíbenějších letních drinků – mojito, tentokrát jeho melounová verze.

Na její přípravu si nachystejte:

světlý rum (Bacardi Carta Blanca 4 cl)
1 ks limetky
10 lístků máty peprné
3 lžičky třtinového cukru
7 kostiček melounu
sodu na dolití

Meloun vložte do mixéru a rozmixujte. Do sklenice dejte nakrájenou limetku, čerstvou mátu, třtinový cukr, rozmačkejte a přidejte rozmixovaný meloun. Po okraj sklenice nasypte drcený led. Nalijte do sklenice světlý rum a dolijte sodou. Sklenici ozdobte plátkem melounu a doplňte snítkou máty. Vynecháním alkoholu se z tohoto koktejlu dá připravit stejně dobrá „virgin“ verze pro nezletilé.

 

Na vaření se nejlépe hodí melouny bezpeckové, například BOUQUET. Vaření je s nimi opravdu jednoduché, protože se nemusíte trápit vybíráním tvrdých jadérek. K dostání jsou v Kauflandu, Globusu a maloprodejnách po celé republice. Cena se pohybuje od 34 Kč/kg na začátku sezony do 12 Kč/kg ke konci sezony.

 

TEXT: REDAKCE
FOTO: ARCHIV

Melounové menu