Med chutná i léčí
Používáme ho především jako skvělého pomocníka v období chřipek, ale umí toho daleko víc. Včelí med není jen obyčejné sladidlo, ale širokospektrá potravina, která pomáhá při léčbě různých zdravotních potíží.
Říká se o něm, že je lepší sladidlo než cukr. My Češi používáme med nejčastěji ke slazení čaje, případně kávy či mléka, ale také jako přísadu rozličných pokrmů. A protože med neobsahuje látky, které by byly citlivé na vysoké teploty, můžeme s ním bez problémů vařit a péct, protože jako náhražka bílého rafinovaného cukru je skvělý.
V potravinářství se přidává do těsta při výrobě perníčků a jiných cukrářských dobrot, protože prodlužuje trvanlivost a zvyšuje křehkost pečiva. Používá se také při výrobě alkoholických nápojů (například medoviny) a některé pivovary začaly dochucovat pivo právě medem.
Co všechno se tedy v medu ukrývá? Je v něm voda, jednoduché cukry, sacharóza, bílkoviny, aminokyseliny, vitaminy, aromatické látky, trisacharidy a polysacharidy. Největší podíl v medu tvoří jednoduché cukry, voda a sacharóza. Jak je vidět, med je potravinou s výrazným dietetickým účinkem, která zlepšuje kondici a brání vzniku nadměrné únavy při nárazové zátěži.
Med jako lék
Nejznámější jsou účinky medu jako léku v případě kožních problémů. I proto med obsahují různé kosmetické krémy apod. Med je také výborné přírodní antibiotikum, ale má i skvělé antiseptické účinky a funguje téměř zázračně v případě hojení infikovaných ran! Je známo, že moderní antibiotika se stávají rezistentními, tedy odolnějšími vůči téměř všem bakteriím. A nedávno němečtí vědci z univerzity v Bonnu zjistili, že med může v některých případech velmi úspěšně nahradit moderní antibiotika. Úspěchy medu jsou ohromující – infikované rány se hojí v několika málo týdnech, navíc téměř bez tvorby jizev a puchýřků. Med totiž poskytuje tzv. vlhké hojení, které nejenže zabraňuje růstu bakterií, ale také hojí rychleji bez poškození kůže. Zdá se to jako sci-fi, ale je to tak. Med je prostě zázračný lék!
A jak je to s medem a zubním kazem? Ing. Antonín Přidal z Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity tvrdí, že med zubní kaz nezpůsobuje, ale naopak obsahuje celou řadu látek, které vzniku zubního kazu brání. Za zubní kaz může spíše řepný cukr. Na druhou stranu je zapotřebí opatrnosti, pokud jste alergičtí především na pyl. V takovém případě může med vyvolat alergickou reakci.
Poznáte kvalitní med?
Není tak docela snadné rozeznat kvalitní med. Pokud si například myslíte, že zkrystalizovaný med je špatný, nemáte pravdu. Mnohem pečlivěji zkoumejte při nákupu etiketu, na které by mělo být napsáno, kdo med vyrobil a odkud pochází. Čeští včelaři doporučují, abychom kupovali med český, tedy tuzemský, ideálně přímo od včelařů. Bohužel velká řada výrobků v obchodech se nedá jako med označit. Někteří výrobci přidávají do medu sirup, v jiných najdete pesticidy. Falšovat med je bohužel poměrně běžné. Hlídejte si tedy to, co kupujete, a hlavně to, co jíte!
Jak tedy poznáte kvalitní med?
Vůbec nepřihlížejte k tomu, jestli je med, který kupujete, tekutý nebo tužší. Podle toho kvalitní med nepoznáte.
Kupujte pouze český med! Na med, který má na etiketě napsáno „Ze zemí EU a mimo EU“, zapomeňte.
Kvalitní med krystalizuje – je to normální. Pokud se chcete vyhnout krystalizaci, kupte si takzvaný pastovaný med, který se upravuje šleháním, jež změní konzistenci do podoby pasty. Ten doporučujeme v případě, že si rádi mažete med na chleba.
Druhy medu
Máte raději lesní med, nebo květový? Nebo vám to je jedno a milujete med v jakékoli podobě? Přesto je dobré vědět, jaké rozdíly mezi jednotlivými druhy medu jsou.
- Květový med: Jde o přírodní koncentrát nektaru z květů rostlin. Má světlou barvu, je lépe stravitelný, protože obsahuje více hroznového cukru a fruktózy. Hodí se pro děti, lidi, kteří procházejí rekonvalescencí, a sportovce. Přirozenou vlastností květového medu je krystalizace.
- Lesní med: Je tmavý a v porovnání s květovým medem obsahuje více fruktózy a také minerálních látek a stopových prvků. Typická je pro něj lahodná chuť.
- Pastovaný med: Zpracováním (šleháním) květového medu vzniká jemný krém, který už nikdy nekrystalizuje, tedy neztuhne, zůstává vláčný a roztíratelný, dokud ho nesníte.
Kde je dobré med uchovávat?
Pamatujte, že med velmi snadno přejímá okolní pachy, takže je nutné správné uskladnění. Med má také tendenci vázat vlhkost ze vzduchu, takže pokud máme doma příliš vlhko, může v medu dojít k mikrobiologickým procesům, například ke kvašení.
Jak tedy med skladovat, aby vám dlouho vydržel a dobře chutnal? Ideálně v dobře uzavíratelných sklenicích nebo kamenině. Med patří do sucha a chladna (vlhkost maximálně do 60 %, teplota do 15 °C). V kuchyni, ve které tedy běžně vaříme, by med vůbec neměl být. A už vůbec ne vystavený slunci. Myslete i na to, že květový med dříve nebo později zkrystalizuje, takže ho dávejte do nádoby, která se dá snadno ohřát.
Neskladujte však med příliš dlouho, i když vydrží, nebude tak hezky vonět a ztratí svou biologickou hodnotu. Ke snížení enzymatické aktivity medu dochází zhruba po čtyřech letech, a to až o polovinu.
Text: Pavlína Synková
Foto: Shutterstock