Máte sušičku?
Na plátky nakrájené a usušené ovoce i zeleninu koupíte na trzích jako bioprodukt za nemalý peníz. Nebo si je můžete připravit sami. Křížaly, sušené houby, bylinky, šípky, banánové chipsy, slané brambůrky, ovocné placky, rozinky, borůvky, ale i rajčata, dýni a další druhy ovoce a zeleniny můžete zpracovat právě v sušičce. Konzervace sušením jde i bez tohoto přístroje, ale s ním je celý proces daleko rychlejší.
1 Sušička ovoce Daria, cena 1 799 Kč. Sušičky jsou obvykle vybaveny 5 až 9 síty a další k nim lze přidávat. Tak je tomu i u přístroje tohoto českého výrobce. ETA
2 Sušička ovoce Gallet DES 120, cena 1 299 Kč. Gallet
3 Sušička potravin Gorenje FDK 24DW, cena 1 499 Kč. Gorenje
4 Česká sušička ovoce SO-1060 IN TIME s časovačem, cena 1 899 Kč. Concept
5 V sušičce rychle zpracujete bylinky ze zahrádky. Kvůli zachování aroma je však lepší je sušit postaru – v zavěšených svazcích
6 Nasbírané a usušené houby se v zimě budou hodit!
7 Klasické křížaly z jablek mají slupku
8 Získat se dají nejen bylinky na čaj, ale i květiny do suchých vazeb
9 Rajčata se nejprve suší a pak ještě nakládají do olivového oleje
Text: Martina Lžičařová
Foto: archiv firem a Shutterstock