U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
LÍSKY NA SUŠENÍ HUB A OVOCE
Kategorie: Trendy | Autor: fx
Sušení je velmi jednoduchý a nenákladný způsob konzervace. Výhodný je i proto, že můžeme plody konzervovat postupně, po malých dávkách. Za slunečného a teplého počasí lze houby sušit i venku nebo pod střechou. Když je chladno a nemáme k dispozici elektrickou sušičku, můžeme houby i ovoce sušit na lískách v troubě, na sporáku nebo na radiátoru topení.
Lísky zhotovíme ze smrkových latěk o průřezu 10×50 mm, můžeme použít i odřezky z nelakovaných palubek. Lísky pro sušení v troubě, na plotně nebo na radiátoru budeme dělat stejným způsobem. Rozdílné budou pouze jejich rozměry. Postranní části rámečků nařežeme na potřebné délky a slepíme je k sobě tak, aby byly nahoře i dole vzájemně přesazeny asi o 10 mm. Toto přesazení umožní skládat rámečky na sebe, aniž by mohly sklouznout do strany. Laťky ještě můžeme na několika místech stáhnout k sobě krátkými vruty. Po-stranice spojíme k sobě bukovými tyčkami o průměru 8 nebo 10 mm, které se používají jako “týbly” pro dřevěné konstrukční spoje. Jejich délku zvolíme podle požadované šířky lísek. Příčné průchozí otvory pro kolíky vrtáme vždy na dvou postranicích společně. Průměr otvorů zvolíme takový, aby do nich šly tyčky zasunout těsně. Do otvorů je nebudeme zalepovat, aby rámečky byly rozebiratelné. To nám umožní, abychom na krajní tyčky mohli navléknout plátěný pruh. Ten můžeme ušít např. ze starého lněného prostěradla. Na koncích pruhu ušijeme tunýlky, do kterých navlékneme krajní tyčky. Místo plátna můžeme na lísku položit pásy z tzv. králičího pozinkovaného pletiva a jejich okraje přehnout dolů přes tyčky. Na pletivo pak musíme dát papír, aby potraviny nepřišly do styku s kovem. Na spodní lísku upevníme nožičky, které při používání na radiátoru budou přizpůsobeny jeho šířce. Pro sušení na sporáku mohou být nožičky nastavitelné, aby se mohla výška lísek nad plotnou měnit podle její teploty.
FOTO ČEŘ, ZI, KRESBY JOSEF ŠŤASTNÝ A VLADIMÍR PROCHÁZKA