Léto ve sklenici
Sladké jahody, lahodné meruňky či voňavé maliny jednoduše proměníme v lákavou zavařeninu, kterou obohatíme svůj jídelníček v době, kdy příroda není tak štědrá.
Jahodovo-růžový sirup
500 g očištěných a rozmixovaných jahod, 10 květů chemicky neošetřených růží, šťáva z jedné limetky, 100 ml růžového vína, 1 balíček Cukru na sirupy Dr.Oetker
Na přípravu sirupu jahody vložíme do hrnce. Přivedeme k varu a za stálého míchání asi 5 minut povaříme. Odstavíme a necháme zchladnout. Poté přidáme květy růží, šťávu z limetky, víno a cukr na sirupy a uložíme přes noc do chladničky. Druhý den směs propasírujeme přes sítko nebo gázu. Sirup přivedeme k varu a 5 minut povaříme. Odebereme případnou pěnu a horký sirup nalijeme do sterilních a nahřátých lahví. Láhve uzavřeme pečlivě víčkem a asi na 20 minut je dáme naležato.
Meruňkový džem s vanilkou
1 kg vypeckovaných zralých meruněk, 500 g cukru, 1 lžička mleté vanilky, 15 g citrusového pektinu, šťáva z jednoho citrónu
Meruňky nakrájíme na menší kostky, vložíme do misky a zasypeme 350 g cukru. Přidáme vanilku a promícháme. Mísu zakryjeme a v chladničce necháme odstát přes noc. V hrnci se širokým dnem přivedeme meruňky k varu a vaříme 5–6 minut. Zbytek cukru smícháme s citrusovým pektinem a přidáme k meruňkám. Důkladně promícháme a vaříme ještě asi 1 minutu. Poté přimícháme citrónovou šťávu a zkusíme nanést lžičku džemu na vychlazený talířek. Pokud po jedné minutě ztuhne, je džem hotový. Pokud zůstane tekutý, je třeba přidat ještě trochu pektinu smíchaného s cukrem. Hotový džem opatrně nalijeme do horkých sterilizovaných sklenic. Sklenice uzavřeme víčkem, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.
Višňový džem s marcipánem
1 kg odpeckovaných višní, 1 balíček Marcipánu Dr.Oetker, 1 balíček Finesse citrónové kůry Dr.Oetker, šťáva z ½ citrónu, 1 balíček Gelfixu Klasik 1:1 Dr.Oetker, 900 g cukru
Na přípravu džemu vložíme do hrnce ovoce a nastrouhaný marcipán a rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme citrónovou kůru a šťávu. Přidáme Gelfix smíchaný se 2 polévkovými lžícemi cukru. Za stálého míchání asi 1 minutu důkladně povaříme. Přidáme zbytek cukru, přivedeme do varu a povaříme ještě minimálně 5 minut. Na talířek kápneme 1-2 lžičky právě svařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, vmícháme ještě 2 zarovnané lžičky Kyseliny citrónové Dr.Oetker. Případnou pěnu odebereme a ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Sklenice uzavřeme víčkem, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.
Rybízový džem s malinami
1 kg červeného rybízu, 500 g malin, 1 kg cukru
Rybíz důkladně očistíme a na lisu na rybíz jej zbavíme slupek a jadérek. Šťávu nalijeme do hrnce se širokým dnem, přivedeme k varu a 5–10 minut na mírném plameni povaříme, aby se odpařila přebytečná voda. Přidáme cukr a opět přivedeme k varu. Mezitím maliny očistíme, propláchneme vodou a necháme okapat, potom přidáme k povařené rybízové šťávě. Vaříme dalších 5 minut a pak provedeme želírovací test. Pokud džem zhoustne, můžeme jej naplnit do sterilovaných sklenic. Ty pak na 10 minut otočíme dnem vzhůru.
Džem z rebarbory a jahod
500 g jahod, 500 g rebarbory, 1 kg cukru, želírovací přípravek 1 : 1, šťáva z jednoho citrónu
Jahody očistíme, rebarboru oloupeme a obojí rozmixujeme. Vložíme do hrnce, přidáme želírovací přípravek smíchaný se dvěma lžícemi cukru (nebo podle pokynů na obalu) a za stálého míchání přivedeme k varu. Minutu povaříme a přidáme zbytek cukru, promícháme, opět přivedeme k varu, vaříme 5 minut a odstavíme. Na závěr přilijeme šťávu z citrónu a promícháme. Hotový džem plníme do připravených sklenic, pečlivě uzavřeme a otočíme dnem vzhůru.
Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock