Letní ovoce
Bohatou úrodu letního ovoce si můžeme vychutnat v mnoha podobách. Třeba ovocné knedlíky, koláče či lahodná zmrzlina jsou oblíbenými stálicemi každé prázdninové kuchyně.
Melounovomalinový džem
2 kg melounové dužiny bez jadérek, hrst malin, 40
0 g cukru, šťáva ze 2 citronů, 4 balení Ovocného pektinu Labeta
Dužinu melounu zbavíme jadérek, rozkrájíme na menší kostky, přidáme maliny a rozmixujeme. Cukr promícháme s ovocným pektinem a spolu se šťávou z citronů přidáme k rozmixovanému melounu s malinami. Směs vaříme do zhoustnutí. Hotovým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.
Závin s třešněmi
Na těsto: 500 g hladké mouky, 150 ml vlažné vody, 100 g rozpuštěného másla, 1 vejce, 1 lžička octa
Na náplň: 1 kg vypeckovaných třešní, 4 lžíce opražené strouhanky, 4 lžíce cukru, 1 lžička skořice, rum na zakápnutí
Hladkou mouku, vlažnou vodu, vejce, lžičku octa a dvě lžíce másla smícháme a vypracujeme na pevné těsto. To rozdělíme na dvě poloviny a z každé vyválíme tenký plát. Těsto potřeme rozpuštěným máslem, posypeme strouhankou a poklademe třešněmi, osladíme cukrem se skořicí, lehce pokapeme rumem, opatrně zavineme a potřeme rozpuštěným máslem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut.
Jahodové nanuky se smetanou
500 g jahod, 100 g moučkového cukru, 200 ml smetany ke šlehání
Očištěné jahody spolu s cukrem dobře rozmixujeme. Přidáme smetanu ke šlehání, promícháme a směsí naplníme připravené formičky na nanuky. Hotové nanuky po vyjmutí z formy ještě můžeme polít rozpuštěnou čokoládou.
Tvarohové knedlíky s jahodami
500 g měkkého tvarohu, 350 g hrubé mouky, 2 vejce, špetka soli, jahody, máslo, tvrdý tvaroh a cukr na podávání
Na plotnu dáme vařit velký hrnec s vodou. Tvaroh v míse smícháme s hrubou moukou, vejci a špetkou soli. Pokud je těsto příliš lepivé, můžeme přidat ještě trochu mouky. Těsto necháme chvíli odležet a pak jej vyklopíme na pomoučněný vál. Z těsta vytvoříme váleček o průměru asi 5 cm a odkrajujeme z něj dílky, které v dlani rozmáčkneme a zabalíme do nich očištěné jahody. Knedlíky pak vaříme ve vodě asi 5 minut. Hotové knedlíky podáváme přelité rozpuštěným máslem, posypané cukrem a strouhaným tvrdým tvarohem.
Vanilková mléčná rýže s malinami
500 ml plnotučného mléka, 100 g kulatozrnné rýže, 50 g cukru, 1 vanilkový lusk, 500 g čerstvých malin
Vanilkový lusk rozkrojíme a nožem vyškrábeme semínka. Do hrnce nalijeme mléko, přidáme rýži, cukr a semínka vanilkového lusku a pomalu přivedeme k varu. Za stálého míchání na mírném ohni vaříme asi 40 minut bez pokličky. Pokud mléčná rýže příliš zhoustne a zrnka rýže ještě nejsou zcela uvařená, přidáme trochu mléka a pokračujeme ve varu. Hotovou rýži rozdělíme do misek a necháme vychladit. Podáváme s rozmačkanými čerstvými malinami, které můžeme ještě podle chuti dosladit.
Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock a archiv firem