Letem světem

Rubrika: Recepty

Pojďte s námi ochutnat pokrmy, které se připravují v různých zemích světa.

Leckdo nedá dopustit na klasickou českou kuchyni s gulášem, vepřoknedlozelem, svíčkovou a buchtami. Ale jídelníček, který vyhovoval našim náročněji fyzicky pracujícím předkům, není pro většinu z nás při současném životním stylu příliš optimální. To ale není jediný důvod, proč častěji sáhnout po receptech cizích kuchyní. Řada z nás při vaření ráda experimentuje a zkouší v kuchyni něco nového. A z bohatého rejstříku pokrmů jiných národů se dá vybrat mnoho zajímavých jídel, která uspokojí naše chuťové buňky. Některé suroviny nebo způsob jejich zpracování může být přínosem pro naše tělo, protože nám dodá potřebné bílkoviny, vitamíny, vlákninu a zdravé tuky, a ušetří nás přemíry cukrů a nezdravých přepalovaných tuků.

Při přípravě nevystačíme vždy se surovinami a ingrediencemi, které běžně kupujeme nebo máme doma. Některé méně obvyklé či u nás dosud neznámé potraviny dostaneme v dobře zásobených velkých supermarketech, nebo v menších, specializovaných prodejnách s potravinami daného regionu. Poznáme tak některé dosud neznámé suroviny nebo neobvyklé využití i známých surovin.

Avgolemono
1,5 l slepičího (nebo rybího) vývaru, 150 g bílé dlouhozrnné rýže, 2 vejce, 125 ml citronové šťávy

Vývar přivedeme k varu, vsypeme rýži a na mírném ohni vaříme asi 15 minut, dokud rýže nezměkne. Ušleháme tuhý sníh z bílků, přidáme žloutky a šleháme, až se spojí se sněhem. Ke hmotě za stálého šlehání postupně přiléváme citronovou šťávu, pak 500 ml horkého vývaru. Přelijeme do hrnce s vývarem a rýží, důkladně promícháme a podáváme.

Guacamole
koření a další ingredience na ochucení (sladká paprika, římský kmín, koriandr, oregano, sůl, drobně nakrájené rajče, cibule, česnek, chilli papričky apod.), 50 ml vody, 2 zralá avokáda, 100 ml zakysané smetany

Avokádo oloupeme a nakrájíme na kousky, smícháme s kořením a nasekanou zeleninou, zjemníme zakysanou smetanou. Směs do hladka rozmixujeme. Necháme odležet asi 10 minut. Servírujeme s tortillou nebo Nacho chipsy, které do omáčky namáčíme.

Camembert s rozmarýnem
2 kusy camembertu (nebo dobrý hermelín), 2 snítky čerstvého rozmarýnu, 2 stroužky česneku, 1 – 2 lžíce extra panenského olivového oleje, čerstvě mletý pepř

Sýr vybalíme a vrátíme do dřevěné vaničky (nebo dáme do misky z alobalu), uprostřed ho nařízneme, do otvorů vmáčkneme oloupaný česnek a rozmarýnu, pokapeme olejem a opepříme. Prohříváme na okraji grilu, až se sýr začne uprostřed roztékat (asi po deseti minutách). Servírujeme s křupavou bagetou.

Mexická tortilla s kuřecím masem
400 g kuřecího masa, 1 červená cibule, 1 paprika, 1 sáček kořenicí směsi Santa Maria Fajita seasoning mix, 1 balení tortill Santa Maria Soft, 1 sklenička omáčky Santa Maria Taco sauce mild, zelený salát, olej

Na malém množství oleje osmažíme drobně nakrájenou červenou cibuli a papriku. Podle pokynů na obalu kořenicí směsi připravíme kuřecí maso, nakrájené na proužky, a přidáme k němu osmaženou zeleninu. Tortilly ohřejeme a naplníme kuřecím masem, zeleninou, natrhaným čerstvým salátem a dochutíme omáčkou Taco sauce mild. Tortilly zabalíme a podáváme. Způsobů balení tortill je několik, důležité je, aby náplň nevytekla. Přehneme je nejprve kousek na jedné straně nebo na obou protilehlých a pak z boku srolujeme nebo dvakrát přeložíme.

Bramborové vdolečky se sýrem
2 hrnky mouky, 1 lžička kypřicího prášku, 450 g brambor, 1 hrnku nastrouhaného čedaru, 2 plátky slaniny, 1 vejce, 1 lžíce olivového oleje, 1 hrnek mléka

Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech na muffiny nebo větší formičky-bábovičky slabě vymažeme máslem nebo olejem. Smícháme mouku s kypřicím práškem, přidáme nastrouhané oloupané brambory, sýr a drobně nakrájenou slaninu. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme mléko smíchané s vejci a olejem. Vidličkou dobře promícháme. Do každé formičky dáme lžíci těsta. Pečeme asi 10 minut, až vdolečky zezlátnou. Po upečení necháme 2 minuty v pekáčku, pak je vyklopíme na mřížku a necháme zchladnout.

Salát z rukoly
300 g salátu rukola, 2 lžíce octu balsamiko, sůl, čerstvě umletý pepř, 4 lžíce olivového oleje, 10 sušených rajčat naložených v oleji, 1 – 2 lžíce kaparů, 2 krajíce bílého chleba, 1 stroužek česneku

Z rukoly odkrojíme kořínky. Rozmícháme ocet, olej, sůl a pepř. Rajčata nakrájíme na proužky, kapary propláchneme vodou. Chleba nakrájíme na kostky a do křupava opečeme na 1 až 2 lžících oleje z rajčat. Navrch dáme prolisovaný česnek. Promícháme rukolu se zálivkou, posypeme rajčaty, kapary a chlebem. Podáváme s pečivem.

www.santamariaworld.com

TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: ARCHIV FIREM A SHUTTERSTOCK

Letem světem