Léčivá síla česneku
„Proti infekci by měl člověk sníst velké množství česneku, vypít čisté víno a pak jít do postele,“ napsal slavný Řek Hippokrates, otec lékařství.
Česnek opěvovali i staří Egypťané a Římané. Používali ho vždy i lidoví léčitelé na celém světě. V mnoha lidových tradicích je česnek považován za afrodiziakum. I když v tomto případě si pánové raději přečtěte v řádcích níže, jak se bránit zápachu po jeho snědení, protože jinak by účinek na vaši vyvolenou byl zřejmě zcela opačný.
Velkou popularitu má česnek také v Číně. Nachází tam využití zejména proti parazitům a žaludečním infekcím. V Orientu ho zase lékaři doporučují na nežity. Stranou ho nenechal ani doktor Albert Schweitzer ve své africké nemocnici v Lambaréné, kde mu česnek byl velkým pomocníkem proti choleře a tyfu.
Silný ochránce srdce
Tím však zdaleka nejsou všechny léčivé účinky česneku vyjmenovány. Jak je to možné? Je skutečně takovým zázrakem? Připadá nám tak obyčejný, máme ho přece stále ve spíži, je to docela normální, bez problému dosažitelná zelenina. Dlouholeté zkušenosti lidových léčitelů i moderní laboratorní testy však potvrzují, že česnek s botanickým názvem Allium sativa je rostlinou skutečně s neuvěřitelně rozsáhlými léčebnými účinky. Je nejlepším přírodním lékem a velmi užitečným ochráncem našeho srdce a krevního oběhu. Snižuje totiž hladinu cholesterolu a tuku v krvi. Má schopnost krev i ředit, a tím zabraňovat tvorbě usazenin v krevním řečišti. Upravuje také výši krevního tlaku.
Bezpečnější než antibiotika
Větší množství česneku v potravě způsobuje silnější pocení organizmu. Dokáže také odstraňovat z těla toxické látky. Výzkumy prokázaly, že česnek je v prevenci a likvidaci infekcí bezpečnější než antibiotika. Žádné antibiotikum se mu nemůže rovnat v rozsahu účinnosti. Pomůže při kašli, laryngitidě (zánět hrtanu), sinusitidě (zánět nosních dutin), bronchitidě i žaludečních infekcích, kožních infekcích – například dermatomykóze, ale i při infekcích oblastí urogenitálních.
Existují vědecké práce dokazující, že obsahuje i látky přispívající k prevenci některých forem rakoviny. Podle dr. M. Wargobicha z Centra pro výzkum rakoviny v Texasu je tato schopnost česneku způsobena jeho složkami bohatými na síru. Tyto složky se aktivují v játrech a pomáhají ničit rakovinotvorné látky.
Pro zdravou stravu
Česnek znamená sílu, zdraví, energii a v kuchyni je nenahraditelný. Obzvlášť v chřipkových sezónách bychom měli tuto léčivou rostlinu užívat ve zvýšené míře. V jakých pokrmech by měl být připravován, aby vařením neztratil svou sílu? Zásadou je strouhat česnek na nerezu nebo keramickém talířku se struhadlem a přidávat ho do pokrmů nejlépe za syrova – neprovařovat. Nabízíme několik jednoduchých receptů. Česnečka neboli oukrop – Přímo do talířů strávníků nakladete chléb nakrájený na kostičky a osmažený na sádle a rozetřené stroužky česneku se solí. Zatím svaříte litr vody s kmínem, zalijete do talířů, dochutíte majoránkou a pepřem.
Vyhrajte si s topinkou – Pořádně načesnekovaná topinka je levná, sytá a velmi chutná večeře. Stačí chleba s obou stran opéci na sádle. Výborná je zasypaná nastrouhaným sýrem. Může být i podkladem pro míchaná vejce. Z kousku staršího chleba nebo veky vykouzlíte během chvilky exkluzivní pohoštění. Arménská pomazánka – 250 g měkkého tvarohu utřete spolu s lžící másla, přidejte 3 a více stroužků prolisovaného česneku, osolte a vmíchejte hrst nasekaných jader vlašských ořechů. Postupně přidávejte bílý jogurt nebo smetanu a vyšlehejte do žádané konzistence. Ve finále vmíchejte posekanou pažitku, petrželku nebo kopr.
Česnek je váš celoroční přítel, který se stará o naše zdraví. Když se to s ním umí, dodá chuť i jinak nevýrazným pokrmům, takže se vyplatí mít ho v kuchyni vždy po ruce. Je možné se česnekem předávkovat? Ano, česnekem se lze předávkovat, ale neznamená to nějaké riziko. Většinou při předávkování dochází k poklesu tlaku, plynatosti, poruše trávení a průjmu.
Zrovna krásně nevoní?
Možností, jak odstranit typický nepříjemný zápach z úst po snědění česneku, je více. Můžeme třeba syrový česnek rozmačkat do mléka nebo do jogurtu a takto upravenou stravu vypít nebo polknout jedním douškem. Nejdůležitější je čerstvý česnek nežvýkat! Právě jeho žvýkáním se totiž uvolňuje nejvíce aroma.
Odstranit zápach je možné také rozkousáním trochy fenyklu nebo anýzu. Stejně tak můžete po česnekovém pokrmu žvýkat zrnko kávy nebo snítku petrželky.
Pravdou je, že zápach z úst se sice odstraní, ale stále ještě zůstává méně silný, avšak přesto odér ze žaludku a trávicího ústrojí. Jedinou možností jak tomu zabránit, je nahradit syrový česnek třeba česnekovými tabletky nebo kapslemi s česnekovým olejem, například GARLIC OIL, které se dají koupit v obchodech s doplňkovými potravinami.
Prozradíme vám ještě jedno tajemství – zásadně důležitou informaci. Česnek obsahuje látku alliin, která je bez zápachu a bez chuti. Když však česnek rozmačkáme nebo rozetřeme na struhadle, změní se alliin v novou látku – alicin. A ta páchne a pálí, ale je také hlavní silou česneku! Takže, pokud česnek nerozmačkáte nebo jenom nakrájíte, nebude obsahovat alicin a nebude ani léčivý.
Ještě jedna zajímavost
Pro ty, kteří se zatím nenechali zlákat léčivou silou česneku, máme ještě jednu zajímavou zprávu, kterou by mohli využít i jedinci příliš neholdující zdravému životnímu stylu. Pomineme-li magickou schopnost zahánět upíry, může česnek pomoci i s odstraňováním kocoviny. Francouzi tvrdí, že je na ni vůbec nejlepší. Ale i jinde v Evropě je v těchto případech používán třeba ve formě polévky. Naše babičky nedaly na česnečku dopustit. Takže uznejte, že možnosti využití česneku pro zdraví a jiné příležitosti jsou skutečně obrovské.
TEXT: PETR PETŘÍČEK
FOTO: SHUTTERSTOCK