Láskominy
Dobroty neboli laskominy připravované s láskou, nápaditě zabalené ve vtipných obalech, hezké doplňky nejen pro stolování – to jsou láskominy.
Udělejte svým milovaným radost dárkem s příběhem. Takovým, který je s láskou ručně vyrobený, krásně zabalený a navíc se dá sníst. Nebo zútulní váš domov. Suroviny na něj najdete všude kolem sebe, na zahrádce, v přírodě i ve své domácnosti.
Létající vázy
Vázy plné květin k letnímu stolování na zahradě patří. Když si uděláte vázy, které se dají zavěsit, na stole zbyde místo pro další dobroty. Po západu slunce můžete lahve naplnit pískem nebo kamínky a zapálit v nich svíčky.
1 Potřebovat budete větší zavařovací lahve a starou prádelní šňůru. Šňůru rozstříhejte na osm stejně dlouhých pramenů, dlouhých jako šestinásobek výšky sklenice
2 Prameny složte k sobě a 15 cm nad konci je svažte dohromady na pevný uzel. Na každém z osmi konců zavažte malý uzlík, aby se šňůra netřepila
3 Sklenici položte na stůl dnem vzhůru, na střed dna položte uzel a vždy dva prameny vedle sebe zauzlujte. V dalších řadách střídejte prameny a pokračujte až k hrdlu sklenice (viz kresba)
4 Nad hrdlem zavažte poslední uzlíky vždy po dvou pramenech, asi 30 cm nad hrdlem opět svažte všechny provazy do jednoho uzlu, za který pak vázy zavěsíte, a utáhněte. Naplňte vodou a květinami.
Bylinkové mašlovačky
Bylinková mašlovačka je praktická vychytávka, která vám zpříjemní grilování, nebo ji s lahvičkou kvalitního oleje můžete věnovat jako krásně voňavý dárek.
Připravte si větvičky bylinek s dřevitými stonky (rozmarýna, saturejka, tymián…), vázací drátek a olivový olej. Nastříhejte bylinky po celých větvičkách, bude jich třeba asi 4–6. Spodní dvě třetiny větviček otrhejte, aby byly holé. Větvičky poskládejte tak, aby špičky byly ve stejné výšce. Drátkem několikrát obtočte svazek větviček hned pod zelenou částí a postupujte k jejich konci. Ten drátkem několikrát obtočte a zafixujte provlečením mezi úvazem. Přečnívající části větviček zastřihněte. Mašlovačky ponořte do oleje několik hodin před grilováním a občas jimi olej promíchejte, krásně ho provoní!
Stačí se projít zahradou, abyste namíchali úžasný čaj. Potřebujete na něj květy měsíčku, levandule a zahradní růže, lístky máty, meduňky, maliníku, jahodníku a plody malin, ostružin a lesních jahod. Na doslazení med, ideálně pampeliškový.
Do středně velké zavařovačky navrstvěte od každého druhu trochu a zalijte převařenou vychladlou vodou. Přes hrdlo přetáhněte celofán a zavažte bavlnkou. Obdarovaný si jen čaj prohřeje v hrnci.
Pampeliškové hody
Když rozkvete louka žlutými pampeliškami, neváhejte a vyrazte s košíkem je natrhat. Z květů můžete připravit med, sirup nebo bonbony.
Na sirup nechte macerovat 300 květů pampelišek v 1 litru vody po 24 hodin. Druhý den přidejte pokrájený omytý citron a 1 kg třtinového cukru a vařte do požadovaného zhoustnutí.
Med uvařte stejným způsobem, jen nechte macerovat pampelišky o den déle – v tom je celé kouzlo hustého medu! Právě proto, že je to kouzlo opravdové, neví se proč a jak!
Na lahev se sirupem nasaďte žlutý papírový košíček na muffiny a převažte žlutou saténovou stužkou. Sklenici s medem ovažte žlutou krajkou a přidejte papírovou pampelišku (návod na www.MojeLaskominy.cz).
NÁŠ TIP
Jedlé i kreativní dárky a skvělé recepty na celý rok, takový je podtitul nápadité knihy Láskominy Denisy Bartošové. Autorka vám pomocí podrobných postupů pomůže vytvořit věci, na které byste si sami možná netroufli, a to za pár chvil i za pár kaček!
Výpravná dvousetstránková publikace zavazovaná na mašli má mnoho barevných fotografií a ilustrovaných i fotografických postupů, šablony jsou ke stažení zdarma na MojeLaskominy.cz. Vydalo nakladatelství Smart Press, cena 549 Kč, www.smartpress.cz, více na MojeLaskominy.cz.
Připravila: Iva Tvrzová
Text, foto a kresba: Smart Press