Láskominy

Rubrika: Recepty

Dobroty neboli laskominy připravované s láskou, nápaditě zabalené ve vtipných obalech, hezké doplňky nejen pro stolování – to jsou láskominy.

Udělejte svým milovaným radost dárkem s příběhem. Takovým, který je s láskou ručně vyrobený, krásně zabalený a navíc se dá sníst. Nebo zútulní váš domov. Suroviny na něj najdete všude kolem sebe, na zahrádce, v přírodě i ve své domácnosti.

Létající vázy

Vázy plné květin k letnímu stolování na zahradě patří. Když si uděláte vázy, které se dají zavěsit, na stole zbyde místo pro další dobroty. Po západu slunce můžete lahve naplnit pískem nebo kamínky a zapálit v nich svíčky.

1 Potřebovat budete větší zavařovací lahve a starou prádelní šňůru. Šňůru rozstříhejte na osm stejně dlouhých pramenů, dlouhých jako šestinásobek výšky sklenice
2 Pra­meny složte k sobě a 15 cm nad konci je svažte dohromady na pevný uzel. Na každém z osmi konců zavažte malý uzlík, aby se šňůra netřepila
3 Sklenici položte na stůl dnem vzhůru, na střed dna položte uzel a vždy dva prameny vedle sebe zauzlujte. V dalších řadách střídejte prameny a pokračujte až k hrdlu sklenice (viz kresba)
4 Nad hrdlem zavažte poslední uzlíky vždy po dvou pramenech, asi 30 cm nad hrdlem opět svažte všechny provazy do jednoho uzlu, za který pak vázy zavěsíte, a utáhněte. Naplňte vo­dou a květinami.

Bylinkové mašlovačky

Bylinková mašlovačka je praktická vychytávka, která vám zpříjemní grilování, nebo ji s lahvičkou kvalitního oleje můžete věnovat jako krásně voňavý dárek.

Připravte si větvičky bylinek s dřevitými stonky (rozmarýna, saturejka, tymián…), vázací drátek a olivový olej. Nastříhejte bylinky po celých větvičkách, bude jich třeba asi 4–6. Spodní dvě třetiny větviček otrhejte, aby byly holé. Větvičky poskládejte tak, aby špičky byly ve stejné výšce. Drát­kem několikrát obtočte svazek větvi­ček hned pod zelenou částí a postu­pujte k jejich konci. Ten drátkem několikrát ob­točte a zafixujte provlečením mezi úvazem. Přečnívající části větviček zastřih­něte. Mašlovačky ponořte do oleje několik hodin před grilováním a občas jimi olej promíchejte, krásně ho provoní!

Čaj ze zahrádky

Stačí se projít zahradou, abyste namíchali úžasný čaj. Potřebujete na něj květy měsíčku, levandule a zahradní růže, lístky máty, me­duňky, maliníku, jahodníku a plody malin, ostružin a lesních jahod. Na doslazení med, ideálně pampeliškový.

Do středně velké zavařovač­ky navrstvěte od každého dru­hu trochu a zalijte převařenou vychladlou vodou. Přes hrdlo přetáh­něte celofán a zavažte bavlnkou. Ob­darovaný si jen čaj prohřeje v hrnci.

Pampeliškové hody

Když rozkvete louka žlutými pampeliškami, neváhejte a vyrazte s košíkem je natrhat. Z květů můžete připravit med, sirup nebo bonbony.

Na sirup nechte macerovat 300 květů pampelišek v 1 litru vody po 24 hodin. Druhý den při­dejte pokrájený omytý cit­ron a 1 kg třtinového cukru a vařte do požadovaného zhoustnutí.

Med uvařte stejným způsobem, jen nechte macerovat pampelišky o den déle – v tom je celé kouzlo hustého medu! Právě proto, že je to kouzlo opravdové, neví se proč a jak!

Na lahev se sirupem nasaďte žlutý papí­rový košíček na muffiny a převažte žlutou saténovou stužkou. Sklenici s medem ovažte žlu­tou krajkou a přidejte papírovou pampelišku (návod na www.MojeLaskominy.cz).

NÁŠ TIP 

Jedlé i kreativní dárky a skvělé recepty na celý rok, takový je podtitul nápadité knihy Láskominy Denisy Bartošové. Autorka vám pomocí podrobných postupů pomůže vytvořit věci, na které byste si sami možná netroufli, a to za pár chvil i za pár kaček!

Výpravná dvousetstránková publikace zavazovaná na mašli má mnoho barevných fotografií a ilustrovaných i fotografických postupů, šablony jsou ke stažení zdarma na MojeLaskominy.cz. Vydalo nakladatelství Smart Press, cena 549 Kč, www.smartpress.cz, více na MojeLaskominy.cz.

Připravila: Iva Tvrzová
Text, foto a kresba: Smart Press

Uložit

Láskominy