U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
LAHŮDKA PO SAVOJSKU
Kategorie: Vaříme | Autor: EL
Správní centrum kraje Rhone – Alpes na území Savojska v jihovýchodní Francii, město Lyon, je všemi milovníky dobrého jídla považováno za hlavní město francouzské gastronomie. Lyoňané prý dokonce dávají přednost jídlu před vínem, což je ve Francii neobvyklé, a každé hodování musí začít nejdříve dobrým soustem. Traduje se, že kdysi jeden tatík napsal své dceři před jejími vdavkami: “Nezapomeň na své kulinářské umění. Máš velký důvtip a umíš rozeznat tisíc chutí. Nemohl jsem ti pro budoucnost odkázat větší dar.” Zkusme vyzkoušet jednu typickou lyonskou pochoutku, abychom mohli potvrdit výše zmíněná tvrzení. Kilogram pórku omyjeme, oloupeme a použijeme pouze bílé a křehčí zelené části. Ty nakrájíme na špalíčky dlouhé asi pět centimetrů a ve slané vodě je 20 minut vaříme. Připravíme si pekáček, který vymastíme máslem, vysypeme strouhankou a jen jemně posypeme rozmačkaným česnekem. Poté dáme na dno vrstvu pórku, který posypeme strouhankou, nastrouhaným tvrdým sýrem, opepříme a ochutíme muškátovým oříškem. Vrstvy střídáme a tu poslední zakončíme opět strouhankou a sýrem. Na povrch poklademe kousky másla a v horké troubě gratinujeme 10 minut.