U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

LabužníkWoody Allen

Kategorie: Volný čas | Autor: Antonín Tony Linhart

NA ČEM SI POCHUTNÁVALY ZNÁMÉ OSOBNOSTI

Woody Allen, vlastním jménem Allen Steward Konigsberk, spatřil světlo světa 1. 12. 1935. Jeho rodištěm byla židovská čtvrt Brooklynu, kde si malý Allen tříbil pozorovací talent, který později uplatnil ve svých filmech. Školu neměl rád, ale pilně cvičil hru na klarinet a stále více ho přitahoval svět bavičů. Proto sledoval, čemu se lidé smějí. Pustil se do psaní gagů a dokázal tak vydělat i tisíc dolarů týdně. Začala jeho velká televizní a filmová kariéra.

   Téměř ve všech jeho filmech se vaří a stoluje. Woody Allen, světoznámý autor, komik a režisér je totiž velkým labužníkem. Svůj milovaný Manhattan má prochozený křížem krážem a dobře ví o každé restauraci, kde se dobře vaří. Chutná mu židovská, italská, francouzská i ruská kuchyně. A obědvat s tímto manhattanským neurotikem je prý vždycky velkým zážitkem.

   Pojďme se s Woody Allenem projít po Manhattanu a ochutnat jeho oblíbená jídla. Většinou jsou po americku velice jednoduchá a ani suroviny nám nebudou dělat problémy. A víte, co jsou to Woodyho antirecepty? Vařit podle nich nebudeme, ale jen jejich názvy stojí za to! Tak například Kuře ve vlastní krvi, Tortellini plněné marxismem, Dušený králík se srstí, Zvadlé nudle apod.

   Rozpočet na všechna jídla je pro 4 osoby.

Boršč podle restaurace „Russian Tea Room“

2 l vývaru z kostí (z masoxu), 500 g skopového masa, 1/2 hlávky bílého zelí, 1 pór, 1 mrkev, 1 červená řepa, kousek celeru, hrst zelených fazolek, 2 bobkové listy, 250 g brambor, 1 kelímek kysané smetany, 1 šálek šťávy z červené řepy nebo sterilované řepy i s nálevem, drcený kmín, sůl, pepř

   Maso i zelenina se pokrájí na drobné kousky a vloží do horkého vývaru z kostí. Přidáme koření a mírně vaříme asi 3/4 hodiny. Asi 20 minut před koncem vaření přidáme na kostičky nakrájené brambory. Kyselou smetanu a šťávu z červené řepy vložíme do polévky až před podáváním.

Woodyho nejlepší bliny

800 g brambor, 250 g cibule, 3 vejce, kaviár (v množství a kvalitě podle peněženky), 200 g smetany ke šlehání, sůl, pepř, olej na smažení

   Brambory nastrouháme na středně hrubém struhadle, přidáme nastrouhanou cibuli, promícháme s vejci, osolíme a opepříme. Na pánvi v rozpáleném oleji upečeme do zlatova 24 placiček, tedy blin. Servírovací mísu vysteleme ubrousky, rozložíme na ně bliny a každou ozdobíme lžičkou kaviáru. Smetanu podáváme zvlášť v omáčníku a každý stravník si hotové jídlo přizdobí sám. Připravená vodka je ledově studená a my při jídle diskutujeme o podobnosti s našimi bramboráky.

Drůbeží guláš podle restaurace „Deli Carnegie”

1 kg drůbežích vnitřností (srdce, žaludky, játra), 2 stroužky česneku, 500 g cibule, 2 šálky vývaru z masoxu, 4 lžíce oleje, hladká mouka, červená paprika, pepř, sůl

   V kastrolu na oleji osmažíme drobně nakrájenou cibuli a nasekaný česnek. Okořeníme paprikou, pepřem a vložíme pokrájené vnitřnosti. Zalijeme vývarem a dusíme při mírné teplotě do měkka. Omáčku zahustíme podle potřeby trochou mouky rozmíchané ve vodě. V průběhu vaření podle chuti solíme. Zajímavou přílohou jsou bílé fazole.

Marinovaný steak „Manhattan”

4 steaky z nízkého roštěnce, každý o váze nejméně 400 g, 8 lžic olivového oleje, 8 lžic citronové šťávy, 2 větší stroužky česneku, pepř, sůl

   Steaky naložíme na 2 dny do marinády z oleje, rozdrceného česneku a citronové šťávy. Pak je necháme dobře okapat, hodně opepříme, osolíme a grilujeme na velmi rozpáleném roštu. Nemají být zcela propečené. Stačí grilovat 2 minuty po každé straně! K hotovému steaku je přímo předurčené pivo.

Woodyho fettucine

400 g zelených fettucine, 125 g másla, hrst čerstvé bazalky (když ji nemáme, tak pokrčíme rameny), 125 g strouhaného parmazánu

   Těstoviny uvaříme ve větším množství osolené vody, slijeme a necháme okapat. Do rozpuštěného másla v rendlíku vložíme nasekanou bazalku, lehce orestujeme a pak vmícháme těstoviny. Nakonec promícháme s parmazánem. Podáváme horké a zapíjíme lehkým červeným vínem.

Celerový salát

400 g celeru, 5 lžic ochucené majonézy, podle chuti citronová šťáva, cukr, sůl

   Celer jemně nastrouháme, ochutíme solí, cukrem, citronovou šťávou a vmícháme majonézu. Podáváme vychlazené.

Stříknutá Alexandra

1/3 kakaového likéru, 1/3 čerstvé smetany, 1/3 koňaku nebo brandy, střik sektu, kostka ledu

   Všechny přísady promícháme v mixéru. Nakonec přijde střik sektu a máme oblíbený Woodyho koktejl, který rád popíjí k blinám s kaviárem.

Vodka Stinger

2/3 vodky, 1/3 peprmintového likéru (zelené), trochu vermutu, led

   Vodku s likérem a ledem promícháme v šejkru a nakonec přidáme střik vermutu.

   Příjemné vaření s Woody Allenem vám přeje

REALIZACE A STYLING JANA VANĚČKOVÁ

Popisy k obrázkům

Allenovy bliny s kaviárem

Autor fotografií: KRESBA ARCHIV

LabužníkWoody Allen