Kynuté sladkosti, které si zamiluje celá vaše rodina!

Foto: Shutterstock
Kouzlo sladkého kynutého těsta spočívá hlavně v jeho jednoduchosti a univerzálnosti. Za trochu péče a trpělivosti se vám odvděčí lahodnou chutí, která si vás získá po prvním soustu.
Povidlové buchty
500 g hladké mouky, 250 ml vlažného mléka, 20 g čerstvého droždí (nebo 7 g sušeného droždí), 80 g cukru, 3 lžíce majonézy, 1 vejce, špetka soli, citronová kůra nebo vanilkový cukr, povidla
Do malé misky nalijeme část vlažného mléka, přidáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Necháme kvásek vzejít (asi 10 minut), dokud nezačne pěnit. V míse smícháme mouku, zbylý cukr, sůl a případně citronovou kůru nebo vanilkový cukr. Přidáme vzešlý kvásek, zbylé mléko, majonézu a vejce. Vypracujeme hladké a pružné těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a těsto necháme kynout na teplém místě asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Vykynuté těsto rozdělíme na stejně velké kousky, naplníme je povidly a vyskládáme do vymazaného pekáče. Před pečením necháme ještě krátce dokynout a pečeme na 180 °C asi 20–30 minut dozlatova.
Skořicové rolky s polevou
Těsto: 500 g hladké mouky, 250 ml mléka, 20 g čerstvého droždí, 75 g cukru, 1 vejce, 50 g másla (rozpuštěného), špetka soli
Na skořicovou náplň: 50 g másla (změklého), 100 g třtinového cukru, 2 lžíce mleté skořice
Na polevu: 100 g smetanového sýra (např. Philadelphia), 50 g změklého másla, 100 g moučkového cukru, 1 lžička vanilkového extraktu, 2 lžíce mléka nebo smetany
Droždí rozpustíme v mléce s lžičkou cukru a necháme vzejít kvásek. V míse smícháme mouku, cukr a sůl, přidáme kvásek, vejce a rozpuštěné máslo. Vypracujeme hladké těsto a zakryté utěrkou jej necháme kynout přibližně hodinu. Mezitím připravíme náplň smícháním másla, cukru a skořice. Pak těsto rozválíme do tvaru obdélníku. Potřeme ho skořicovou náplní, celý plát těsta srolujeme a krájíme jej asi na 4 cm silné válečky, které vyskládáme do vymazaného pekáče. Necháme ještě asi 15 minut dokynout a pak pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 20–25 minut. Zatímco se rolky pečou, v míse vyšleháme změklý smetanový sýr s máslem dohladka. Postupně přidáváme moučkový cukr a dále šleháme, dokud nebude směs jemná a krémová. Přidáme vanilkový extrakt a podle potřeby zředíme mlékem nebo smetanou, abychom dosáhli ideální konzistence. Rolky pak ještě teplé přelijeme polevou.

Foto: Shutterstock
Vdolky s parádou
500 g polohrubé mouky, 250 ml vlažného mléka, 25 g čerstvého droždí, 60 g cukru, 2 žloutky, 80 g rozpuštěného sádla, špetka soli, olej na smažení, marmeláda, zakysaná smetana, moučkový cukr na posypání
Ve vlažném mléce rozmícháme droždí se lžící cukru a necháme vzejít kvásek (asi 10 minut). V míse smícháme mouku, cukr a sůl. Přidáme kvásek, žloutky a rozpuštěné sádlo. Vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout asi hodinu na teplém místě. Vykynuté těsto rozválíme na tloušťku asi 2 cm a vykrajujeme kolečka. Na pánvi rozehřejeme olej a vdolky smažíme z obou stran dozlatova. Před podáváním ozdobíme lžičkou marmelády a zakysané smetany a posypeme moučkovým cukrem.

Foto: Shutterstock
Makový závin
Těsto: 500 g hladké mouky, 250 ml mléka, 25 g čerstvého droždí, 80 g cukru, 1 vejce, 80 g rozpuštěného másla, špetka soli, vanilkový cukr, 1 lžíce tuzemáku
Náplň: 200 g mletého máku, 100 ml mléka, 80 g cukru, špetka skořice
Připravíme kvásek z droždí, trochy mléka a lžičky cukru. V míse smícháme suché ingredience, vejce, máslo, zbytek mléka a kvásek. Vyhněteme hladké pružné těsto a necháme vykynout. Mezitím si připravíme makovou náplň. Mléko přivedeme k varu a spaříme jím mletý mák. Pak přidáme cukr a skořici a náplň necháme vychladnout. Těsto vyklopíme z mísy, rozválíme, potřeme makovou náplní a zarolujeme do tvaru závinu. Ten podélně rozkrojíme a obě poloviny zapleteme. Závin přendáme na plech a necháme dokynout dalších 15 minut. Poté pečeme na 180 °C asi 25–30 minut.

Foto: Shutterstock
Kynuté koláče s tvarohem a ovocem
Těsto: 500 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 20 g čerstvého droždí, 80 g cukru, 2 žloutky, 60 g másla, špetka soli, nastrouhaná kůra z poloviny citrónu, bílek na potření
Na náplň: 250 g tvarohu, 1 vejce, 2 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, jahody
Drobenka: 100 g polohrubé mouky, 80 g krupicového cukru, 80 g studeného másla
Připravíme kvásek z droždí, trochy mléka a lžičky cukru. V míse smícháme mouku, cukr, sůl, žloutky, rozpuštěné máslo, zbytek mléka a kvásek. Těsto vypracujeme a necháme přibližně hodinu kynout. Mezitím smícháme ingredience na tvarohovou náplň, nakrájíme jahody a připravíme drobenku. Vykynuté těsto rozválíme a vykrajujeme kolečka. Doprostřed každého kolečka dnem skleničky vyhloubíme důlek, okraje potřeme bílkem. Každý koláč zdobíme tvarohem, plátky jahod a posypeme drobenkou. Dáme péct na 15 až 20 minut, dokud okraje nezezlátnou.

Foto: Shutterstock