Kuchyňské rošty
Nádobí a kuchyňské náčiní, které potřebujeme mít při vaření často po ruce, můžeme zavěsit na rošt upevněný nad pracovní plochou od stropu.
Rošty bývají většinou kovové, někdy i ze dřeva nebo z kombinace dřeva a kovu. Nejběžněji mívají obdélníkový nebo čtvercový tvar. Pevný rám je vyplněn tyčemi, mřížkou nebo pletivem. Na tento střed pomocí samostatných háčků zavěšujeme pánve, hrnce, cedníky a další kuchyňské náčiní. Na horní plochu roštu můžeme některé věci jen položit, a to nejen nádobí, ale třeba i některé trvanlivé potraviny v krabicích, sáčcích nebo sklenicích, které často používáme. Většina roštů má ještě po obvodu, na rámu, větší kovové háky, které unesou i těžší nádobí. Rošt by měl být dost robustní, aby ho nádobí zavěšené jen po jedné straně nepřevracelo.
Rošt se upevňuje pomocí potřebně dlouhých a pevných řetězů nebo lan přímo do stropu, respektive za háky ve stropu. Výhodou je v tomto případě trámová konstrukce stropu, do které nebude obtížné rošt zakotvit.
Rošty se dají koupit hotové, lze si je udělat nebo nechat udělat, ale také se k tomuto účelu dají využít předměty, které původně sloužily něčemu jinému.
Text: Iva Tvrzová
Foto: Jaroslav Hejzlar, Zdeněk Roller, František Vaňásek, Pavel Veselý, archiv firem a Shutterstock