Kuchyňské mlýnky
Ke kuchyňskému vybavení usnadňujícímu vaření patří vedle dalšího náčiní i různé mlýnky.
Mlýnků je na výběr celá řada: na maso, mák, strouhanku, kávu, ořechy, sýr, čokoládu, obilí, semínka, sůl, koření, čerstvé bylinky… Záleží na tom, které využijeme.
Mlýnky masové a na mák
Masové mlýnky jsou ruční i elektrické. Ruční jsou vyrobeny hlavně z litiny či pocínované oceli, mívají dva až tři výměnné řezné kotouče pro různou hrubost mletí. Umožňují mlít i tvrdé pečivo, vločky, ořechy, tvrdé sýry, drtit zeleninu a ovoce. Rychlejší a méně namáhavé je mletí na přístrojích elektrických, které mívají v příslušenství i nástavce na plnění uzenin, na odšťavňování a strouhání zeleniny a ovoce, na strouhanku.
Kávomlýnky
Jsou ruční i elektrické. Ruční je vhodný při menší spotřebě kávy, elektrický je rychlý a ušetří vám námahu při potřebě většího množství kávy. Mlýnek by měl mít možnost nastavit hrubost mletí. Mlecí mechanismus tvoří buď keramické kameny, nebo kovové tříštivé nože. Keramické kameny melou rovnoměrně, neztupí se a vydrží déle, kovové nože se zas snáze udržují a jsou levnější.
Univerzální a speciální mlýnky
Široké využití mají univerzální neboli multifunkční ruční mlýnky s několika výměnnými nástavci, na nichž lze mlít ořechy, čokoládu, strouhanku, na některých i tvrdý sýr, také plátkovat nebo drtit zeleninu a ovoce.
Praktický je mlýnek na muškátový oříšek nebo mlýnek na čerstvé bylinky. Prodává se i samostatný mlýnek na strouhanku. Někdo využije i speciální mlýnky na různá semínka nebo na obilí.
Bohatá nabídka mlýnků na koření
Mlýnky na koření slouží nejčastěji na pepř, ale můžeme mít i další na jiná koření. Nelze je zaměnit s mlýnkem na sůl, ten má jiný způsob mletí. Jsou i kombinované mlýnky – v jedné polovině je mlýnek na koření, ve druhé na sůl. Podle čeho vybírat? Výhodou je keramický mlecí mechanismus a možnost nastavit hrubost mletí. Mlýnky jsou ruční nebo bateriové, u těch stačí stisknout tlačítko. Podle přání můžeme mít mlýnek malý či vysoký, na menší či větší objem koření, z kovu, skla, dřeva i jiných materiálů, moderní či rustikální.
Dobrá rada
Kávomlýnek je nutné čistit kvůli zbytkům olejů ze zrn ideálně po každém mletí. Stačí na to zubní kartáček. Jiný způsob: jednou do měsíce pomlít v mlýnku rýži s nastavením na jemné mletí. Rýže na sebe naváže oleje z mlecího mechanismu.
Text: Iva Tvrzová
Foto: se svolením firem FAVI, Tescoma, Bonami, MALL a Datart