Kuchyňské dózy
Pěkné keramické dózy s čajem ozdobí kuchyni, jiné využijeme na uložení potravin v chladničce.
Ukládat potraviny do pevných obalů – dóz bylo dříve běžné. Nebyly totiž balené od výrobce tak, jak to známe ze současnosti. Proto měly hospodyně několik stejně zdobených porcelánových nebo keramických dóz na základní potraviny, označených jejich názvem. Ale i dnes řada hospodyněk přesypává nebo přendává kuchyňské suroviny z papírových sáčků do pevných dóz. Ty mají totiž řadu nesporných výhod.
Nehrozí vysypání jako z roztrženého sáčku, v dobře uzavřených dózách potraviny nenavlhnou, nechytí ve spíži pachy z jiných potravin. A s pevnými obaly se při vaření dobře pracuje – jsou stabilní, nepřevrátí se.
Udělají parádu
Některé dózy, především porcelánové, keramické či skleněné, bývají hezky zdobené. Mohou mít plasticky tvarovaný povrch, být doplněny kovovými štítky s názvem nebo s obrázkem, mít malovaný dekor. Nejčastěji se do nich ukládají čaje, káva, med, cukrovinky a podobně. I jediná taková dóza udělá v kuchyni parádu.
Na mouku i čočku
Pro řadu běžných kuchyňských surovin jako mouka, cukr, sůl, vločky, rýže a podobně, které jsou uloženy v kuchyňské lince za dvířky nebo ve spíži, se používají jednodušší dózy. Jsou většinou z plastu nebo skla, průhledné, takže na první pohled víme, po čem sáhnout. Ani ony ale nemusí být jen tak obyčejné. Mívají víčka opatřená těsněním, aby se k potravině nedostal vzduch. Nebo je víko pro snadnou manipulaci s potravinou částečně otevírací či s násypkou. Některé jsou označeny stupnicí ukazující množství, jiné mají nastavitelný ukazatel data (nákupu, použitelnosti) na víčku. Další jsou z takového plastu, který se od potravin neobarví.
Praktický je tvar, který snadno udržíme v jedné ruce – můžeme z dózy odsypávat a druhou rukou míchat. Ani stohovatelné dózy nejsou k zahození, šetří místo.
Pokud jsou dózy například kovové, mohou mít na boku nebo nahoře ve víčku dostatečně velký prosklený otvor, ve kterém je uložená potravina vidět.
Do mrazáku i mikrovlnky
U dóz, do nichž ukládáme jídla, která skladujeme v chladničce nebo mrazáku a později je ohříváme v mikrovlnné troubě, jsou nepostradatelné otvory pro regulovaný přístup vzduchu. Výhodou při ohřívání jsou i zaoblené rohy. Nízké dózy mají dno a víko řešeny tak, aby se daly dobře na sebe skládat.
Výběr ze skleněných, porcelánových, keramických, plastových i kovových potravinových dóz je hodně široký, do každé kuchyně si lze vybrat tu správnou. *
www.monport.cz, www.keramika-vaskovi.wz.cz, http://parez.aspone.cz, www.brabantia.cz, www.ikea.cz, www.tescoma.cz
TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: PAVEL VESELÝ, MICHAL TVRZ A ARCHIV FIREM