Kuchyňská váha pro tři výherce!
Dnešní kuchařka by se asi těžko orientovala v radách Magdaleny Dobromily Rettigové: “vraž do toho hroudu másla” nebo “přidej krapýtek vody”. Dnešní kuchyně váží a měří s absolutní přesností. Nezbytným pomocníkem nám tedy je kuchyňská váha.
Kuchyňská váha EXACTA Pure Soehnle
Super tenká skleněná kuchyňská váha, šetří místo, má velký LCD displej, ovládání tlačítkem zapínání a vypínání, funkce dovažování pomocí tlačítka TARE. Hladký povrch zabezpečuje snadnou údržbu.
– materiál bezpečnostní sklo
– max. nosnost 5 kg
– přesnost vážení 1 g
– baterie 2 x CR 2032
– rozměr: 17 x 23 x 2 cm
Pro inspiraci vám přinášíme ještě “pár” receptů s Dr.Oetkerem:
Citrónové cupcakes
Náročnost: jednoduché
Doba přípravy: asi 40 minut
Vystačí: na 20 porcí
Přísady:
Na těsto:
2 vejce
120 g změklého másla
120 g cukru
1 balíček Vanilkového cukru Dr. Oetker
1 KL kůry z jednoho chemicky neošetřeného citrónu
150 ml vlažného mléka
1 KL Citrónového aroma Dr. Oetker
200 g hladké mouky
1 balíček Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker
Na ozdobení:
1 balíček Polevy v prášku s citrónovou příchutí Dr.Oetker
3 PL vody
1 balíček Fondánu Dr. Oetker
Tubičky na zdobení 4 barvy Dr.Oetker
Ještě potřebujeme:
plech na muffiny
košíčky na muffiny
vykrajovátka ve tvaru kytičky o průměru (5 cm, 4 cm, 3 cm)
Příprava:
Na přípravu těsta oddělíme žloutky od bílků, z bílků elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni ušleháme tuhý sníh. Ve větší míse ušleháme změklé máslo s cukrem a vanilkovým cukrem. Postupně přidáme žloutky, lžičku kůry z jednoho citrónu, vlažné mléko a citrónové aroma. Promísíme mouku s kypřícím práškem a přidáme do mísy. Krátce hmotu ušleháme elektrickým ručním šlehačem na středním stupni. Vznikne hladké těsto, do kterého jemně ručně přimícháme sníh.
Do formy na muffiny vložíme papírové košíčky a plníme je asi do 2/3 těstem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Elektrická trouba: 170 °C
Horkovzdušná trouba: 150 °C
Plynová trouba: stupeň 2
Doba pečení: asi 20 minut
Po upečení vyndáme košíčky z formy a necháme vychladnout.
Na ozdobení připravíme citrónovou polevu s vodou podle návodu na obale. Horní část muffinů pomocí lžičky polijeme citrónovou polevou.
Pracovní plochu si lehce posypeme moučkovým cukrem a fondán vyválíme na plát tenký asi 3-4 mm. Vykrajovátky vykrájíme kytičky (na každý muffiny vykrájíme 3 kytičky, každou vykrajovátkem s jiným průměrem).
Na každý muffin přilepíme pomocí tubičky vykrojenou kytičku. Nejprve největší, poté střední a na závěr nejmenší. Tím vytvoříme efekt rozkvetlé kopretiny. Na závěr prostředek nejmenší kytičky ozdobíme žlutou tubičkou, jako střed kopretinky.
Fondánová roláda
Náročnost: střední
Doba přípravy: asi 40 minut
Vystačí: na 12 porcí
Přísady:
Na těsto:
5 bílků
5 žloutků
5 zarovnaných PL cukru
5 zarovnaných PL polohrubé mouky
2 zarovnané PL kakaa
Na náplň:
300 ml smetany na šlehání
1 balíček Vanilínového cukru Dr. Oetker
1 balíček Smeta–fixu Dr. Oetker
Na ozdobení:
1 balíček Fondánu Dr. Oetker
Ještě potřebujeme:
vykrajovátka ve tvaru srdce a motýlka
elektrický ruční šlehač
Příprava:
Na přípravu těsta vyšleháme bílky elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha. V další míse ušleháme elektrickým ručním šlehačem žloutky s cukrem do husté pěny, poté postupně vmícháme kakao a mouku a na závěr jemně vmícháme ušlehané bílky.
Těsto jemně rozetřeme na plech s vyšším okrajem vyloženým pečícím papírem, vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Elektrická trouba: 170 °C
Horkovzdušná trouba: 150 °C
Plynová trouba: stupeň 2
Doba pečení: asi 8 minut
Na přípravu náplně vyšleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni smetanu na šlehání s vanilínovým cukrem a smeta-fixem dotuha.
Upečený piškot stáhneme i s papírem na pečení z plechu a necháme mírně vychladnout (asi 1 minutu). Piškot vyklopíme na papír na pečení posypaný moučkovým cukrem. Papír na pečení, na kterém se piškot pekl, opatrně stáhneme a piškot zarolujeme. Vychladlý piškot rozmotáme a potřeme 3/4 ušlehané šlehačky. Piškot pevně stočíme a zbytkem šlehačky potřeme lehce zavinutou roládu zvenku k přilepení fondánu.
Na ozdobení pocukrujeme vál moučkovým cukrem a fondán rozválíme na obdélník o délce rolády a tloušťce asi 2 – 3 mm. Do fondánu těsto obtiskneme jemně vykrajovátky srdíčka a motýlky, tak aby byla struktura na fondánu patrná, ale nedošlo k jeho prokrojení. Roládu zabalíme do fondánu, zbytek nožem odkrojíme, spoje lehce přitlačíme k sobě a roládu položíme spojem dolů.
Až do podávání uchováváme v chladničce.
TIP: Do náplně můžeme přidat také na kousky nakrájený banán nebo jahody.
Vaječná tlačenka se špenátem
Náročnost: jednoduché
Doba přípravy: asi 30 minut
Doba tuhnutí: 2 hodiny
Vystačí: na 8 porcí
Přísady:
Na tlačenku:
20 g másla
1ks jarní cibulky
3-4 stroužky česneku
3 balení čerstvého listového špenátu (390g)
1 balíček Želatiny na vaječnou tlačenku a aspiky Dr.Oetker
400 ml smetany na vaření
sůl
pepř
150 g tvarohového sýru (typu Cottage)
5 vajec uvařených natvrdo
Ještě potřebujeme:
mikrotenovou fólii
formu na srnčí hřbet
Příprava:
Na přípravu tlačenky osmažíme na másle nadrobno nakrájenou jarní cibulku a česnek. Přidáme špenát a necháme krátce povařit.
Želatinu necháme nabobtnat asi ve 70 ml smetany na vaření asi 10 minut.
Zbylou smetanu necháme v kastrůlku zahřát (nevaříme), přidáme nabobtnalou želatinu a za stálého míchání zahříváme (nevaříme), až do úplného rozpuštění želatiny.
Do ještě teplé smetanovo-želatinové směsi metličkou vmícháme tvarohový sýr a důkladně prošleháme. Ochutíme solí, pepřem. Ručně vmícháme špenátovou směs.
Formu na srnčí hřbet vyložíme mikrotenovou fólií. Polovinu želatinové směs nalijeme do formy. Na směs položíme celá vejce do řady vedle sebe a zalijeme je zbylou želatinovou směsí.
Tlačenku a uložíme nejméně na 2 hodiny do chladničky.
Ztuhlou tlačenku vyklopíme z formy, odstraníme mikrotenovou fólii a podáváme s opečenými tousty nebo jiným pečivem.
TIP: Místo listového špenátu můžeme použít spařené kopřivy.
Šunkové bábovičky s křenem v aspiku
Náročnost: 1 bábovka
Doba přípravy: asi 30 minut
Doba tuhnutí: 2 hodiny
Vystačí: na 8 porcí
Přísady:
Na aspik:
1 balíček Želatiny na vaječnou tlačenku a aspiky Dr.Oetker
500 ml zeleninového vývaru
1 mrkev nakrájená na tenké nudličky
4 vejce uvařená natvrdo
4 plátky šunky
200 g tvarohového sýru bez příchutě (typu Lučina)
2-3 PL křenové pasty (typu Krenex)
petrželka
Ještě potřebujeme:
skleněné mističky nebo silikonovou formu na muffiny
Příprava:
Na přípravu aspiku necháme želatinu nabobtnat asi ve 250 ml vývaru asi 10 minut.
Každý plátek šunky rozřízneme na půl. Smícháme sýr s křenovou pastou. Plátky šunky pomažeme křenovou směsí a zavineme.
Nakrájenou mrkev krátce povaříme ve zbylém vývaru, aby změkla.
Nabobtnalou želatinu zamícháme do vývaru s mrkví a želatinu za stálého míchání zahříváme (nevaříme) až do úplného rozpuštění želatiny.
Želatinu necháme mírně vychladnout a nalijeme ji do mističek/ formiček vypláchnutých studenou vodou do výšky asi 0,5cm, navrch položíme lístek petržele. Necháme mírně ztuhnout a poté postupně do každé bábovičky vrstvíme půlku vajec, šunkový závitek, uvařenou mrkev a petrželku. Zalijeme zbylým vývarem.
Mističky/formičky a uložíme nejméně na 2 hodiny do chladničky.
Ztuhlé bábovičky opatrně vyklopíme a uchováváme v chladu.
Soutěžní otázka:
V kterém roce vyšla Domácí kuchařka M.D.Rettigové?
Tři z vás, kteří správně odpoví dostanou kuchyňskou váhu Exacta Pure od firmy Soehnle.
Pravidla soutěže:
Podmínkou účasti v soutěži je vaše registrace a odpověď na soutěžní otázku, kterou zasílejte do 20.7. 2014. Vyhodnocení soutěže proběhne 28.7. 2014.
Zasláním vašich údajů nám zároveň dáváte souhlas, abychom v případě výhry zveřejnili vaše jméno na našich internetových stránkách. Děkujeme!
Další podmínky soutěže najdete zde.
Správná odpověď: 1826.
Výherci: Věra Weberová z Kladna, Miloslav Ruprt z Českých Budějovic a Mario Vilímek z Brna.
Gratulujeme!