U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Kuchařské zázraky z rýže

Kategorie: Vaříme | Autor: Antonín Tony Linhart, FOTO čeř a archiv autora

ORIGINÁLNÍ POKRMY Z BĚŽNÝCH SUROVIN

Dnes se budeme zabývat nejrozšířenější potravinou světa – rýží. Z našeho pohledu se to možná nezdá, ale rýži konzumuje největší část lidské populace. Kam se hrabou brambory i těstoviny, o knedlíkách nemluvě!Pravlastí rýže je Indie a jihovýchodní část asijského kontinentu. Dál do světa se dostala díky arabským expanzím na východ. A tak se z písemných památek můžeme dozvědět, že jindřichohradecký cukrář Červenka nabízel kromě jiného vzácného zboží také rýži – a to už v roce 1595!Tehdy ovšem rýže ještě nebyla běžnou potravinou na každém stole. Znala ji spíše panská kuchyně a používala ji na nádivky a sladké nákypy. Od těch dob se rýže zabydlela téměř ve všech kuchyních světa. Tak si pojďme něco dobrého uvařit. Rozpočty jsou pro 4 osoby.

Trochu jsme si za rýžovými pokrmy zacestovali po světě – stejně jako kdysi cestovala rýže. Posuďte zvláštní shodu v názvech jídel z rýže. Indové říkají rýžovému jídlu “pulao”, v Uzbekistánu se podobnému říká “plov”. Arabové a Turci mají svůj “pilaf”. Ten, vyvezen za arabské expanze do Španělska, se tu změnil v “paellu”. Ta se ve Střední Americe proměnila na “picadillo”.

Dobrou chuť u rýžové tabule vám přeje Antonín Tony Linhart

Kuchařské zázraky z rýže