U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Královna PERNÍKU
Kategorie: Volný čas | Autor: Iva Tvrzová, FOTO PAVEL VESELÝ A STANISLAVA SVATOŇOVÁ
Zdá se to celkem jednoduché: uděláme těsto, vyválíme, vykrájíme různé tvary, upečeme. Z cukru a bílků umícháme polevu, dáme do kornoutku a zdobíme. Ale cesta od prvního jednoduše ozdobeného perníčku k titulu Královna perníku určitě tak snadná není. Vykouzlit z bílé polevy vzdušnou krajku nebo ozdobu, připomínající jemnou výšivku, dokáže tak jako Stanislava Svatoňová z Liberce asi jen málokdo.
Drobná usměvavá paní o začátcích své záliby vypráví: “Mám nesmírně šikovnou maminku, která nejen dobře peče, ale má i dobré nápady. Když jsme byli malí, pekla nám nádherné chaloupky. Já sama jsem už jako dítě pekla bábovky a štrůdly. Se zdobenými perníčky jsem začala v podstatě asi před sedmi lety. A když jsem viděla ve svém okolí příznivý ohlas, v pečení a zdobení perníčků jsem pokračovala a vymýšlela si stále složitější věci.”
Perníková tajemství
Jsme samozřejmě zvědaví, jestli má paní Svatoňová na perník a polevu nějaký speciální recept. “Recept na perník ne, ten jsem převzala. S polevou jsem ze začátku bojovala. Na lepení perníku je potřeba jiná konzistence než na zdobení. Recept vám ale nejsem schopna dát, nic neodvažuji, polevu dělám podle citu. Na jemné zdobení je jí potřeba poměrně málo, takže si ji připravuji postupně.” Tak aspoň rámcová rada pro ty, kteří by se chtěli pokusit o podobné pohádkové výtvory: “Připravíme si těsto a necháme ho dva dny odležet. Pak ho podle přání vytvarujeme, upečeme a hotový perník potřeme celým rozšlehaným vajíčkem. Aspoň jeden den necháme perník ,vydýchat’. Až těsně před zdobením si připravíme polevu. Moučkový cukr prosejeme jemňoučkým sítkem, přidáme bílek, trochu škrobové moučky – poleva na perníku lépe drží – a pár kapek citronu. Umícháme do hladka. Já si pak namaluji kontury budoucího obrázku, potom vyplním vnitřek. Nejdříve zdobím bílou polevou, pak barevnou. Osobně mám ráda hodně bílé a jen trochu barvy. Když chci udělat základní jemnou mřížku pro ,vyšívání’, používám kupovanou zdobičku – sáček s jemnou trubičkou.” Na otázku, kdy si troufla na složitější trojrozměrné chaloupky a povozy s koňmi, mladá paní s lehkostí odpovídá, že se do nich pustila hned zpočátku. Nejdříve dělala perníčky s tematikou Vánoc, pak velikonoční. (V loňském dubnovém čísle Chataře & chalupáře jste mohli vidět její zdobená perníková vajíčka.) Potom překvapila své kamarády a vyzdobila jejich svatební tabuli drobnými svatebními srdíčky. A od toho nebylo daleko k perníkům k narození miminka.
První cena za střevíčky
Před necelými dvěma lety se paní Svatoňová přihlásila do soutěže pro profesionální perníkáře, kde vítěz získává titul Královna perníku. Klání probíhá v rámci Slavností perníku, konaných každoročně v Pardubicích. Téma tehdy bylo Jeníček a Mařenka. A paní Stanislava se mezi samými profesionály umístila na 3. místě! Téma roku 2003 bylo Perníkové střevíce, škrpály, botky – prostě jakýkoliv pár bot z perníku prostorově ztvárněný. “Nechtěla jsem přijít s něčím obyčejným, tak jsem si vymyslela Popelčiny střevíčky. Dělala jsem je po večerech asi týden. Pekla jsem je v celku ze speciálního perníkového těsta na vytváření figurek. Největší problém byl s podpatkem. Těsto se peklo pomalu, spíš jsem ho sušila.” Střevíčky vypadají, jako by byly ozdobeny krajkou a jemnou výšivkou, pro kterou paní Svatoňová zvolila bílou a fialovou barevnost. Je to neuvěřitelné, ale i velké krajkové mašle vpředu na střevíčcích jsou z polevy! “Na ty jsem použila originální postup: polevu jsem nastříkala na papír na pečení, ten jsem patřičně vytvarovala a nechala uschnout. Pak jsem mašle musela velmi opatrně z papíru sloupnout,” svěřuje tajemství jejich výroby autorka. Ale nezůstalo jen u střevíčků. Ty stojí na stejně jemně zdobené perníkové podložce a doplňuje je ještě malovaný obrázek Popelky – samozřejmě perníkový. “Soutěž mě zase posunula o kousek dál. Vymyslela jsem si pro ni malování potravinářskými barvami pomocí štětečku. To jsem teď uplatnila také u adventních kalendářů – zdobičkou bych totiž tak jemné motivy těžko udělala.” Popelčiny střevíčky přinesly Stanislavě Svatoňové 1. místo v soutěži a titul Královna perníku. Jiné soutěže se zatím ne-účastnila – informace o soutěžích a přehlídkách, většinou určených pro profesionály, se totiž k amatérům těžko dostanou, jak si posteskla.
Provoněná domácnost
Zdobení perníčků vyžaduje nejen trpělivost a jistou ruku, ale i fantazii. Tu určitě mladá maminka Terezky a Elišky, profesí textilní inženýrka, má. Na textilní školu šla proto, že chtěla navrhovat oblečení, pak ji ale zaujaly netkané textilie. Sama šije, věnovala se i patchworku. Teď na mateřské dovolené dělí svůj čas mezi rodinu a perníčky. “Někdy je těžké skloubit všechno dohromady. Ale těší mě, že i moje starší, pětiletá dcerka, už dokáže perníčky krásně zdobit,” svěřuje se maminka Terezky. U Svatoňů se ale pečou i výborné koláče, buchty a jiné pečivo. “Když chcete začít s perníčky, musíte mít v zásobě i různé recepty na další moučníky – je totiž potřeba nějak využít všech žloutků, které zbydou po použití bílků na polevy,” dozvídáme se. Teď momentálně to v celém bytě krásně voní, protože se tu chystají perníky na výstavu. V Severočeském muzeu v Liberci totiž můžete na vlastní oči vidět, co dokáže paní Stanislava vykouzlit z perníku a polevy. Od adventu až do 1. února tu je otevřena výstava s názvem Královna perníku Stanislava Svatoňová. Otevřeno je kromě pondělí denně od 9 do 17 hodin. Pokud budete někde poblíž, udělejte si do Liberce výlet, určitě to bude stát za to.
FOTO 1 – Na výstavě bude dominovat perníkový jihočeský statek, pro nějž našla paní Stanislava inspiraci v našem časopise. Je veliký přes půl metru
FOTO 2 – Paní Svatoňová s mladší dcerkou Eliškou
FOTO 3 – Popelčiny střevíčky přinesly autorce zaslouženě titul Královna perníku
FOTO 4 – Koňský povoz s vánočními dárky
FOTO 5 – Srdce jako blahopřání k narození děťátka
FOTO 6 – Adventní kalendář v podobě hvězdy je zdoben nejen cukrovou polevou, ale i malbou štetečkem