U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Kouzlení s těstovinami
Kategorie: Víkend | Autor: Man
Zdravá linka české kuchyně
Spotřeba těstovin u nás dlouhodobě vzrůstá, neboť patří k potravinám s poměrně krátkou dobou přípravy a mnohostranným využitím. Dají se kombinovat s masem, vejci, sýrem, se zeleninou a nebo vším tím dohromady. Navíc vyhovují požadavkům správné výživy, protože tělu zajišťují přívod hlavních živin (bílkovin a sacharidů), mají nízký obsah tuku a často bývají obohaceny vlákninou, vitaminy a minerálními látkami.
Rady pro zdraví
Kromě vaječných či bezvaječných těstovin lze k přípravě pokrmů využít i celozrnné, bezlepkové, pohankové či amarantové. Zdravé a na pohled lákavé jsou barevné těstoviny obohacené špenátem nebo rajčatovým protlakem. Stále oblíbenější jsou těstovinové saláty. Jejich příprava je jednoduchá: do uvařených, propláchnutých a vychladlých těstovin například přidáme jemně nakrájenou cibuli nebo pórek, kousky čerstvé nebo povařené zeleniny, tepelně upravené rybí filé nebo kuřecí maso, pokrájené krabí tyčinky apod. Salát zakapeme olejem a dochutíme citronovou šťávou, solí, špetkou cukru a spojíme jogurtem nebo zakysanou smetanou. Vše záleží na vaší fantazii.
Špagety se sýrovou omáčkou
1 balíček špaget, sůl Omáčka: 250 g taveného sýra, 1 – 1,5 dl mléka, 2 – 3 stroužky česneku, bazalka, petrželka, sůl
Špagety vložíme do vroucí osolené vody a uvaříme. Scedíme, přelijeme omáčkou a podáváme se zeleninovým salátem. Příprava omáčky: tavený sýr pokrájíme, zalijeme mlékem a zvolna zahříváme, až se zcela rozpustí. Poté omáčku ochutíme prolisovaným česnekem, bazalkou, petrželkou a podle chuti dosolíme.
Špagety po milánsku
300 g špaget, 1 cibule, 1 lžíce oleje, 200 – 250 g kuřecího nebo krůtího masa, mletá sladká paprika, 3 lžíce kečupu, asi 100 g sterilovaného hrášku, 50 – 100 g tvrdého sýra
Špagety uvaříme, scedíme a necháme okapat. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme maso nakrájené na malé kostky, osmahneme, poprášíme paprikou. Vmícháme kečup, trochu vody a podusíme. Špagety promícháme s měkkým masem, hráškem, opepříme, osolíme a porce na talíři posypeme strouhaným sýrem. Podáváme se zeleninovým salátem. Můžeme zvolit i jinou variantu. Těstoviny hned po uvaření, ještě horké, vložíme s masem do tukem vymazané a strouhankou vysypané zapékací misky. Zalijeme je vejci rozšlehanými s mlékem, strouhaným sýrem a upečeme do růžova.
Vegešunkafleky
1 balíček těstovin (vřetena, kolínka, mušle), 50 g sekané sójové šunky, asi 100 g tvrdého sýra, 2 vejce, 1 dl mléka, 1 cibule, 1 lžíce oleje, mletý kmín, pažitka, celerová nať, sůl, tuk na vymazání a strouhanka na vysypání zapékací misky
Těstoviny uvaříme klasickým způsobem. Sekanou sójovou šunku zalijeme horkou osolenou vodou a necháme odpočinout. Na oleji zpěníme na drobno pokrájenou cibuli, vmícháme scezenou šunku spolu s nastrouhaným sýrem, kmínem a natí zeleniny. Promícháme s těstovinami. Směsí naplníme tukem vymazaný a strouhankou vysypaný pekáček a vložíme do předehřáté trouby, kde pokrm krátce zapečeme. Poté ho zalijeme vejci rozšlehanými s mlékem a dopečeme do zlatova.
Těstovinové placičky
150 – 200 g uvařených těstovin, 2 vejce, 3 dl mléka, 150 g zeleninové směsi, polohrubá mouka dle potřeby, 1 – 2 stroužky česneku, mletý kmín, petrželka, sůl, tuk na opečení
Žloutky smícháme s mlékem, přidáme posekané těstoviny, drobně nakrájenou uvařenou zeleninu, prolisovaný česnek, petrželku, kmín, sůl a zahustíme moukou, aby vzniklo středně husté těstíčko. Nakonec zlehčíme pevně ušlehaným sněhem z bílků. Lžící klademe těsto do rozehřátého tuku, rozetřeme na placičku a po obou stranách opečeme. Horké placičky můžeme obalovat v jemně nastrouhaném sýru.