Konvičky na čaj i kávu
Posezení u šálku dobré kávy nebo čaje je jako balzám na duši. Ať už si jej rádi dopřáváte sami, nebo ve společnosti, pro stylové servírování se jistě bude hodit stylová konvička.
Možností, ze kterých můžete vybírat je mnoho, záleží především na tom, aby se hodila pro nápoj, který si vychutnáváte nejraději a aby vám pohled na ni přinášel radost. Zásadní je zejména materiál, ze kterého je konvička vyrobena. Není důležitý jen kvůli jejímu vzhledu, ale také kvůli správné přípravě nápoje. Kov, sklo a keramika mají totiž rozdílné vlastnosti, a zatímco některé můžeme použít jak pro čaj, tak pro kávu, jiné se hodí jen pro jeden druh. Čajoví znalci pak dokonce používají speciální konvičky na různé druhy čaje.
Zatímco kávové konvičky vybíráme hlavně podle velikosti a vzhledu, u těch čajových má materiál vliv na louhování, udržení teploty nápoje a někdy může ovlivnit také chuťový a vonný charakter čaje. Glazovaná keramika a sklo jsou inertní, neglazovaná keramika může přijímat vůni a ovlivňovat jí další nápoj. Teplotu nejlépe udrží litina a keramika. Před použitím se doporučuje jejich nahřátí horkou vodou, protože bez něj by materiál převzal velkou část tepla z horké vody, a to by mělo vliv na výslednou chuť nápoje.
Dobrá rada
Konvičky z litiny a keramiky jsou vhodné pro louhování čajů, kde používáme vodu o vysoké teplotě, tedy hlavně různé druhy černého čaje. Pro louhování zelených čajů se naopak hodí skleněné nebo tenkostěnné materiály, ve kterých teplota vody klesá podstatně rychleji.
Text: Veronika Cerhová
Foto: Archiv firem