Kdy pomáhají probiotika
Často slýcháme, že našemu zdraví prospívá užívání probiotik a prebiotik. Tyto pojmy se však často pletou a málo se ví, že užívání jednoho bez druhého vlastně ztrácí smysl.
Probiotika jsou živé mikroorganismy, které příznivě ovlivňují nejen správné zažívání, ale také celkový zdravotní stav. Pokud si udržujeme ve střevech zdravou mikroflóru, posilujeme zároveň náš imunitní systém.
Probiotika vytvářejí některé vitaminy a enzymy, které působí preventivně proti rozmnožování škodlivých bakterií. Současně ale také zlepšují vstřebávání živin a pozitivně ovlivňují peristaltiku střev. S tím vším pak následně souvisí i celková lepší odolnost organismu. Díky nim lze snáze předcházet nejen respiračním onemocněním, ale i infekcím močového ústrojí. Správné osídlení střev rovněž zmírňuje alergické a atopické projevy u dětí, zlepšuje příznaky střevních chorob, průjmů a také projevy nesnášenlivosti laktózy. A nakonec probiotika posilují střevní mikroflóru při užívání některých léků, převážně antibiotik.
Správná potrava
Zatímco probiotika jsou zdraví prospěšné mikroorganismy, prebiotika jsou laicky řečeno jejich potravou. V tlustém střevě poskytují podmínky pro správné osídlení a funkci střevní sliznice. Jsou tvořena především nestravitelnými sacharidy, které procházejí trávicím ústrojím beze změny a jsou využívány bakteriemi tlustého střeva jako zdroj energie. Vyskytují se hlavně v obilovinách, ovoci a zelenině. Jako příklad lze uvést inulin, který najdeme hlavně v čekance, cibuli nebo pórku.
Pojem synbiotika pak označuje produkty, které obsahují jak probiotické kultury, tak i prebiotickou vlákninu.
Vyvážený jídelníček je základ
Probiotika i prebiotika lze nalézt v běžné stravě, a proto je velmi důležité, co jíte. Správná a pestrá výživa totiž ovlivňuje regeneraci buněk i tkání a pozitivně působí na vylučování škodlivých látek z těla. Probiotické mikroorganismy můžeme najít v mléčných výrobcích (jogurty, zakysané mléčné výrobky, jogurtové nápoje), kvašené zelenině (kysané zelí, rychlokvašené okurky, kysané houby), v potravinách obohacených o probiotika a v doplňcích stravy.
Střeva plná bakterií
Při představě, že v našich střevech žije zhruba 500 druhů mikrobů, vám možná stoupají hrůzou vlasy na hlavě. Velmi ovšem záleží na tom, o jaký druh bakterií se jedná a kolik se jich v našem organismu nachází. Pro udržení správné střevní rovnováhy je tedy důležité, aby prospěšných bakterií bylo v našem těle více než těch škodlivých. Nejčastěji používaná probiotika se dělí do čtyř skupin – laktobacily, grampozitivní koky, bifidobakterie a kvasinky. Mezi nejběžnější patří Bifidobacterium bifidum, Streptococcus thermophilus nebo Lactobacillus acidophilus či rhamnosus. Právě tyto bakterie by v našich střevech měly převažovat.
Zpočátku našeho života je střevní mikroflóra tvořena probiotickými kulturami získanými z mateřského mléka. I z toho důvodu je kojení tolik důležité. U plně kojených dětí mikroflóru tvoří až z 95 procent užitečné kmeny. S věkem a stylem života počet prospěšných bakterií ve střevech klesá. Probiotika se v takovém případě stávají hlavními bojovníky proti šíření škodlivých mikroorganismů v těle.
Čím odolnost narušujeme?
V mnoha případech je střevní mikroflóra poškozena užíváním antibiotik. Se škodlivými bakteriemi způsobujícími dané onemocnění ničí totiž i tělu prospěšné bakterie. S užíváním antibiotik nebo těsně po nich je tedy dobré nasadit probiotika, která urychlí osídlení střev prospěšnými bakteriemi. Mezi další negativní vlivy patří alkohol, kouření a nevhodná strava v podobě příliš tučných a kořeněných jídel. Problémy pak mohou způsobit i různé obtíže jako střevní chřipky nebo cestovatelské průjmy. V neposlední řadě, jako u všeho, nás velkou měrou negativně ovlivňuje také stres.
Dobrá rada
Udržování zdravé mikroflóry v tlustém střevě se významně podílí na odolnosti organismu. Je však třeba si uvědomit, že je pouze jedním dílkem skládačky a imunitní systém bychom měli podporovat jako celek. Mezi tradiční tipy, jak posilovat obranyschopnost, patří pravidelný pohyb, zdravé a vyvážené stravování, notná dávka vitaminů hlavně z ovoce, zeleniny a kvalitního masa, dobrý spánek a vyplatí se neopomínat ani pitný režim. V jídelníčku by pak určitě neměly chybět ořechy, luštěniny a listová zelenina, které jsou zdrojem důležitých minerálů a vitaminů, jako jsou hořčík, zinek, vitaminy E a D. Pozitivní vliv na odolnost organismu má také pravidelné otužování a pobyt na čerstvém vzduchu.
Text: Gabriela Zelinková
Foto: Shutterstock